Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Από διασκεδαστής, δήμαρχος και από δήμαρχος… persona non grata

Τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή του, ο άνθρωπος που λατρεύτηκε ως διασκεδαστής είναι “persona non grata” στον ίδιο του το δήμο.

apo-diaskedastis-dimarxos-kai-apo-dimarxos-persona-non-grataΗ αύρα του χορτασμένου από την καλή ζωή, τα πλούσια θεάματα και τις υψηλές γνωριμίες, το ακριβό lifestyle και η αδιαμφισβήτη ικανότητα του ως διασκεδαστή ήταν ίσως μερικά από τα στοιχεία που οδήγησαν τον Ηλία Ψινάκη στην κεφαλή του δήμου Μαραθώνα το 2014.
Άνθρωπος της υπερβολής, κατάφερε να εκλεγεί, από τη πρώτη μάλιστα Κυριακή, με ένα ποσοστό που άγγιζε το 53%. Πιθανόν, όταν ο κόσμος του Μαραθώνα τον εξέλεγε, να φανταζόταν ότι ένας άνθρωπος που σταδιοδρόμησε εκτός πολιτικής, ως διασκεδαστής στα σαλόνια της showbiz, ήθελε και μπορούσε να προσφέρει πραγματικά στον τόπο του. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που λατρέυτηκε ως διασκεδαστής είναι στην κυριολεξία “persona non grata” στον ίδιο του το δήμο, με τους δημότες αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να είναι εξοργισμένοι μαζί του. Η απουσία του κατά τη διάρκεια των κρίσιμων στιγμών της φονικής πυργκαγιάς στο Μάτι, οι πρώτες του δηλώσεις δύο εικοσιτετράωρα μετά, τα ψέματα για το σπίτι του που “ευτυχώς κάηκε”  αλλά και τα ερωτήματα που μένουν ακόμη αναπάντητα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα στο δήμο Μαραθώνα.
Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και η πρωτοφανής απόφαση του δημάρχου να ακυρώσει την τελευταία στιγμή λόγω πένθους θεατρική παράσταση στη Νέα Μάκρη, τα έσοδα της οποίας θα πήγαιναν στους… πληγέντες από τις φωτιές. Ο λόγος για την παράσταση “Αντιγόνη” των Αιμίλιου Χειλάκη και Σταμάτη Κραουνάκη, οι οποίοι εις μάτην επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με τον δήμαρχο προκειμένου να αντιληθφούν του σκεπτικό της ακύρωσης.




Η χλιδή, η ελαφρότητα και οι αντιφάσεις 

Μέχρι πρόσφατα, ο κ. Ψινάκης φαινόταν να διεκδικεί το τίτλο του “πολιτικά τυχερού”, καθώς κατάφερνε να περνά και να συνδυάζει τα πάντα με την χαρακτηριστική προκλητική ελαφρότητα που τον διέκρινε. Από τα χλιδάτα πάρτι της Μυκόνου στις πολιτικές συσκέψεις και τις συναντήσεις με υπουργούς. Και από τα γραφεία του Δήμου Μαραθώνα στα πολυτελή σαλέ της Βόρειας Ευρώπης.
Η χαρακτηριστική αυτή ελαφρότητα του δημάρχου, ωστόσο, φαίνεται πως αυτή τη φορά γύρισε μπούμερανγκ. Σύμφωνα με δημοσίευματα που κυκλοφόρησαν, το μεσημέρι της Δευτέρας της 23ης Ιουλίου, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ο κ. Ψινάκης βρισκόταν στη Μύκονο. Εμφανίστηκε δε για πρώτη φορά στην περιοχή που καιγόταν, μια περιοχή που ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στο δήμο του, την Τρίτη το απόγευμα. Δηλαδή 24 ώρες μετά και αφού η καταστροφή είχε πια ολοκληρωθεί. Τις προηγούμενες ημέρες, οι φωτογραφίες από το χλιδάτο πάρτι που διοργάνωσε για την ονομαστική του εορτή του, τέσσερις ημέρες πριν την τραγωδία, στο ακριβότερο καλοκαιρινό μαγαζί της Μεσογείου (το Nammos της Μυκόνου) μονοπωλούσαν τις στήλες των περιοδικών lifestyle.
Δεν απαιτείται να είναι κανείς ειδικός ή σπεσιαλίστας της επικοινωνίας για να αντιληφθεί την αντίφαση και τον πολιτικό αντίκτυπο αυτής. Και μπορεί ο κ. Ψινάκης να μην έκρυψε ποτέ ότι είναι λάτρης της χλιδής και της καλής ζωής, ωστόσο οι αντιφάσεις στην πολιτική λειτουργούν σωρευτικά και δεν ξεχνιούνται, ούτε συγχωρούνται από τους ψηφοφόρους που ίσως σκεφτούν με διαφορετικό τρόπο την επόμενη φορά που θα προσέλθουν στην κάλπη. Δεν μπορεί επίσης να γνωρίζει κανείς εάν οι υπόλοιποι αρμόδιοι που κατείχαν θέσεις πολιτικής ευθύνης την ώρα της καταστροφής θα επιχειρήσουν να τον χρησιμοποιήσουν ως “αποδιοπομαίο τράγο” προκειμένου να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά και οι προκλητικές του δηλώσεις μπορούν εύκολα να δώσουν λαβή σε κάποιους για την απόδοση ενός τέτοιου ρόλου.




«Εκρηκτικό» το κλίμα στον Μαραθώνα 

Χαρακτηριστικά, πάντως, της κατάστασης που επικρατεί στον Μαραθώνα είναι τα όσα διεμείφθησαν την Παρασκευή στην έκτακτη συνεδριαση του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα, στην οποία ομόφωνα ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Ψινάκη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 25 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους χωρίς ωστόσο την παρουσία του δημάρχου, γεγονός που προκάλεσε την οργή τόσο μελών του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και κατοίκων που από νωρίς συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Οι δηλώσεις του δημοτικών συμβούλων καθιστούν κάτι παραπάνω από σαφές ότι πλέον ο δήμαρχος έχει απολέσει την πλειοψηφία εντός του δημοτικού συμβουλίου.
«Μετά από 4 χρόνια διοίκησης του ανίκανου δημάρχου, το συμβούλιο καλείται να αποφασίσει να φύγει η πολιτική χολέρα Ψινάκης και το συμβούλιο πρέπει να τον αποπέμψει», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χατζηγιαννάκης. Ο δημοτικός σύμβουλος κ.Γεωργάτος είπε πως «η απαίτηση είναι αύριο το πρωί κιόλας να τον στείλουν στο καμένο του σπίτι μια ώρα αρχύτερα». Η δημοτική σύμβουλος κ.Ρίζου σημείωσε ότι «μας διέλυσε εξαρχής ασχολούμενος μόνο με την ίντριγκα που ήταν η δεύτερη φύση του». Ενώ , ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Σόμογλου, είπε μεταξύ άλλων για τον δήμαρχο Μαραθώνα: «Ακόμη και σήμερα σκηνοθετεί τον εαυτό του. Αυτό το ανδρείκελο είχε το θράσος να αναρτά προσωπική του δήλωση στα σόσιαλ μίντια και να κάνει λόγο για συμπαραστάση. Μπορώ να του χρεώσω την παντελη έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους που χάθηκαν».



Οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από στελέχη που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αλλά και από πρώην συνεργάτες του. Εκτός από τον κ. Σόμογλου, ο οποίος αποχώρησε από την παράταξη του κ. Ψινάκη την πρώτη χρονιά, αιχμηρές τοποθετήσεις έγιναν και από άλλους. Μιλώντας στη εφημερίδα “Real”, ο Σπύρος Λιβαθηνός αναφέρει: “Ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη πριν από τρία χρόνια και ήμουν ο πρώτος που απομακρύνθηκε μόλις συνειδητοποίησα την ανεπάρκεια και την αδιαφορία του. Προσπάθησα με κάθε τρόπο, τόσο θεσμικά, στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και ως δημότης Μαραθώνα στην κοινωνία, να καταγγείλω την ολιγωρία του κ. Ψινάκη σε σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Στην συνέχεια και άλλοι συνάδελφοι ακολούθησαν ανεξάρτητη πορεία, όταν αντιλήφθηκαν ότι είχα απόλυτο δίκιο για αυτά που στηλίτευα από την αρχή μόνος μου”.
Ακόμη πιο αιχμηρός είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Στ. Τσίρκας. Μιλώνας στην εφημερίδα Real αναφέρει: “Στις κρισιμότερες στιγμές του δήμου ήταν πάντα απών. Λέει ότι ήταν αποκλεισμένος όταν εμείς ήμασταν στη φωτιά. Πέρυσι με τη φωτιά στον Βαρνάβα ήταν αποκλεισμένος σε ξερονήσι. Τώρα ήταν, υποτίθεται, στη λεωφόρο Μαραθώνος και δεν μπορουσε να περάσει για να είναι στη θέση του”. Και συμπληρώνει: “Είναι μεγάλες οι ευθύνες του για την τραγωδία και προσπαθεί να σώσει το τομάρι του με τις μεγάλες γνωριμίες του. Εδώ έλεγε ότι το σπίτι του έχει καεί και δεν έχει πάθει τίποτα. Μόνο ο κήπος του κάηκε. Πολλά ψέματα. Γιατί;”.
Από τη μεριά του πάντως ο δήμαρχος Μαραθώνα μιλά για “αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο”, “μεθοδευμένη αντισυνταγματική διαδικασία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο” και “έχει μόνο ένα στόχο: Τη διαπόμπευση και την ανθρωποφαγία”.




Η ακύρωση της “Αντιγόνης”

Ένα άλλο περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις, από τον καλλιτεχνικό αυτή τη φορά κόσμο, ήταν η ακύρωση λογω πένθους της παράστασης “Αντιγόνη” στη Νέα Μάκρη, παρά το γεγονός ότι γνώριζα πως τα έσοδά της θα διατίθεντο στους πληγέντες.
«Λοιπόν. Ομοθυμαδόν συντελεστές και παραγωγός. Αποφασίσαμε η σημερινή παράσταση της Αντιγόνης στη Νέα Μάκρη να δοθεί και να πάνε όλες οι εισπράξεις στους ανθρώπους εκεί. Πριν λίγη ώρα ο Ηλίας Ψινάκης επέβαλλε στην υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου την ακύρωση της παράστασης ...Λόγω πένθους είπε… Και εκείνη έντρομη μας ειδοποίησε ...Ακυρώνεται λοιπόν η σημερινη για τους πυρόπληκτους στη Νέα Μάκρη. Τον έψαξα στα τηλέφωνα και δεν έβγαινε… Κριμα. Αυτή τη στιγμή οι τεχνικοί μας ξηλώνουν. "Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γκρεμός απο την ανθρώπινη ανοησία”...» ανέφερε με ανάρτησή του στο facebook ο Σταμάτης Κραουνάκης, εκ των συντελεστών της παράστασης.
Stamatis Kraounakis την Πέμπτη
Λοιπον
Ομοθυμαδον συντελεστες και παραγωγος
Αποφασισαμε η σημερινη παρασταση της Αντιγονης στη Νεα Μακρη να δοθει και να πανε ολες οι εισπραξεις στους ανθρωπους εκει.
Πριν λιγη ωρα ο Ηλιας Ψινακης επεβαλλε στην υπευθυνη πολιτιστικων του Δημου την ακυρωση της παραστασης ...Λογω πενθους ειπε...
Και εκεινη εντρομη μας ειδοποιησε ......
Δείτε περισσότερα


Και η “Αντιγόνη” της παράστασης Αθηνά Μαξίμου επέκρινε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την «κίνηση πένθους» του κ. Ψινάκη κοινοποιώντας την ανάρτηση του Σταμάτη Κραουνάκη και σχολιάζοντας: «Ντρέπομαι για λογαριασμό σας κύριε Ψινάκη. Το μυαλό σας και ο τρόπος που στέκεστε σε αυτήν την τραγωδία των συνανθρώπων μας είναι όλο λάθος... !!! Απαγορεύετε την προσπάθεια των ανθρώπων να βοηθήσουν;;;; Ντροπή σας!!!»
“Η παράσταση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στις 2/8 στη Νέα Μάκρη, που όλα της τα έσοδα θα δίνονταν για την ενίσχυση των πυροπληγέντων, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ απο τον δήμαρχο Μαραθώνα λόγω.... πένθους! Μα για να γαληνευτεί έστω και ελάχιστα αυτό το πένθος ήταν ο σκοπός της κύριε Ψινάκη!!! Για να ενισχυθεί χρηματικά η προσπάθειά σας ως δήμαρχος να ανακουφιστούν όσο αμεσότερα οι κάτοικοι της περιοχής σας!” ανέφερε από τη μεριά του ο Αιμίλιος Χειλάκης, επίσης εκ των συμμετεχόντων στην παράσταση.
την Πέμπτη
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ!!!!!
Η παράσταση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στις 2/8 στη Νέα Μάκρη, που όλα της τα έσοδα θα δίνονταν για την ενίσχυση των πυροπληγέντων, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ απο τον δήμαρχο Μαραθώνα λόγω.... πένθους!
Μα για να γαληνευτεί έστω και ελάχιστα αυτό το πένθος ήταν ο σκοπός της κύριε Ψινάκη!!!
Για να ενισχυθεί χρηματικά η προσπάθειά σας ως δήμαρχος να ανακουφιστούν όσο αμεσότερα οι κάτοικοι της περιοχής σας!
... Δείτε περισσότερα


Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.