Βαρνάβας, το χωριό μας...


«Ο Βαρνάβας είναι ένα ημιορεινό χωριό της Αττικής (υψόμετρο 613μ.) που βρίσκεται 35 χλμ βόρεια της Αθήνας και υπάγεται στο Δήμα Μαραθώνα.
Την αρχαιότητα στην περιοχή του Βαρνάβα βρισκόταν ο Δήμος Τιθράς. Ανήκε στην Αιγηίδα Φυλή και η ονομασία του προερχόταν από τον Τίθρα, έναν από τους 100 επώνυμους Αττικούς ήρωες. Οι τραχείς Τιθράσιοι διακρίνονταν για τις πολεμικές αρετές τους. Μαζί με τους άλλους κατοίκους της Βόρειας Αττικής ονομάζονταν Διάκριοι.
Ο Βαρνάβας απέκτησε τη σημερινή του ονομασία από τον ομώνυμο Βυζαντινό τοπικό γαιοκτήμονα. Γύρω στο 1420 ο δούκας της Αθήνας εποικίζει την περιοχή με Αρβανίτες για να προστατεύσει τη βόρεια πλευρά της Αττικής από τους Βενετούς της Ευβοίας. 

Οι νέοι μαχητικοί έποικοι έδωσαν καινούργια δυναμική στο ντόπιο στοιχείο και η, κατά φάρες, αυστηρή πατριαρχική τους συγκρότηση ήταν ο λόγος που επιβίωσαν και επικράτησαν οριστικά στην περιοχή.
Σήμερα ο Βαρνάβας αναπτύσσεται οικιστικά με γρήγορο ρυθμό και με τον ερχομό των νέων κατοίκων η κοινωνική σύνθεση έχει διαφοροποιηθεί.
Αυτός που θα επισκεφθεί το Βαρνάβα, θα απολαύσει το πράσινο,

τις πηγές, τις ρεματιές με τα πλατάνια

και τη γραφική παραλία στο νότιο Ευβοϊκό.

Επίσης θα εντυπωσιασθεί από τους δύο πύργους,

το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου,

τις μικρές βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου και της Αγ. Παρασκευής,


καθώς και από τα επτά ξωκλήσια και τα μοναστήρια.
Η τοποθεσία και το υψόμετρο εξασφαλίζουν στο Βαρνάβα ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και η απόσταση από την Αθήνα του δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεται μακριά από το πολύβουο αστικό κέντρο, αλλά και συνάμα κοντά στα θέλγητρα της πρωτεύουσας."Σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Βαρνάβα είναι το πανηγύρι του χωριού στις 29 Ιουνίου (εορτή των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου), η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – «…ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ» που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου στην Παραλία Βαρνάβα και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ κάθε Σεπτέμβρη. Πλήθος άλλων εκδηλώσεων πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους από την Κοινότητα και τους μαζικούς φορείς (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ). Στο Βαρνάβα λειτουργούν το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, με τη μεγαλύτερη συλλογή παραδοσιακού και κεντημένου ψωμιού στην Ευρώπη και το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο με χιλιάδες εκθέματα από την παράδοση του χωριού.
Το 1921 στον Βαρνάβα γεννήθηκε ο Ευάγγελος Σκουβαράς πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως, συγγραφέας πολλών Βιβλίων («Τα δυσετυμολόγητα του Ιστορικού λεξικού της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών»,«Άνθιμος Ολυμπιώτης»,«Χρονικό της Συκής»,«Το παλιότερο αρματολίκι του Πηλίου κι οι Αρβανίτες στη Θεσσαλομαγνησία, 1750-1790»,«Στηλιτευτικά Κείμενα του 18ου αιώνος – Κατά των Αναβαπτιστών»,«Πηλιορείτικα Α΄»,«Πηλιορείτικα Β΄»).
Πηγές:
Κείμενο του κ. Σπύρου Π. Κατσίκη - προλογικό σημείωμα για το Βαρνάβα από το βιβλίο "Οικογενειακοί Δεσμοί και κοινότητα (2006)"
blogs:
http://arvanitika.blogspot.gr/
Πηγή
-------------------------
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συντεταγμένες: 38°13′29″N 23°55′17″E Βαρνάβας

Βαρνάβας
Πληθυσμός
ΕΛΣΤΑΤ - 1.925 (2011)

Ο Βαρνάβας Αττικής είναι ένα από τα χωριά την Βορειανατολικής Αττικής. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα και η πρόσβαση προς αυτόν είναι μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Ο Βαρνάβας απέχει από το γειτονικό χωριό Καπανδρίτι (Δυτικά) 6 χιλιόμετρα και το Γραμματικό (Ανατολικά) 6 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.326 κάτοικοι
Πορεία του πληθυσμού:
Έτος
2001
2011
Πληθ.
1.415
1.925
Πίνακας περιεχομένων
Ονομασία
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος "Βαρνάβας". Η πρώτη αναφέρεται στο πέρασμα του Αποστόλου Βαρνάβα από την περιοχή, ενώ η δεύτερη - και πιθανώς ακριβέστερη - θεωρεί ότι η τοποθεσία ανήκε σε ένα μεγαλογαιοκτήμονα που ονομαζόταν Βαρνάβας.
Ιστορικά στοιχεία
Στην αρχαιότητα, στην περιοχή αυτή πιθανότατα βρισκόταν ο Δήμος Σημαχίδαι, Δήμος της αρχαίας Αττικής στην περιοχή Επακρία ή Διακρία.
Η περιοχή κατοικήθηκε αρχικά από Αρβανίτες, που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, εκμεταλλευόμενοι τη μορφολογία του εδάφους. Αργότερα, αναπτύχθηκε η γεωργία και κυρίως η αμπελουργία. Ακόμα αργότερα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελείτο από οικοδόμους και εργάτες σε εργοστάσια, ενώ λιγότεροι ασχολούνταν με το εμπόριο.
Σήμερα, χάρη στην έντονη οικιστική ανάπτυξη και την προσέλευση νέων κατοίκων, η κοινωνική σύνθεση έχει μεταβληθεί σημαντικά και το Αρβανίτικο στοιχείο έχει μειωθεί. Λίγοι μόνο αγρότες έχουν απομείνει, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, όπως Υπηρεσίες.
Παραλία Βαρνάβα
Η Κοινότητα Βαρνάβα επίσης περιλαμβάνει μία παραλία που έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις καθαρότερες παραλίες της Αττικής, με αποτέλεσμα να προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό λουομένων τα Καλοκαίρια.
Η παραλία απέχει 12 χιλιόμετρα από το χωριό Βαρνάβας Αττικής και συνδέεται με αυτόν με έναν δύσκολο μεν, αλλά ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η διαδρομή παρουσιάζει πολλές εναλλαγές με σπίτια, πευκοδάση, απόκρημνες πλαγιές και κτήματα με ελαιόδενδρα.
Φτάνοντας στην Παραλία ο επισκέπτης θα συναντήσει το εξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου. Συνεχίζοντας αριστερά συναντάμε την παραλία Ντόρμπερι (Αρβανίτικη ονομασία). Στο τέρμα της παραλίας ακολουθώντας τον μοναδικό δρόμο αριστερά φτάνει κανείς στην Πηγή Ντόρπερι με πηγή, πλατάνια και πλακόστρωτο. Το πλακόστρωτο στη δεξιά κατεύθυνση, από τον Αγ. Δημήτριο, βγάζει στο Λιμανάκι ή Άγιο Δημήτριο, έναν μικρό κόλπο. Στην συνέχεια υπάρχει το παλιό εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα και αμέσως μετά η παραλία Σκάλωμα.
Στην παραλία υπάρχουν ταβέρνες, καφετέρια, πάμπ, πιτσαρία και δύο καντίνες.
Μνημεία της περιοχής
Στο Βαρνάβα υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία από την αρχαία και Βυζαντινή περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Αρχαϊκός πύργος του 5ου π.Χ. αιώνα, η Βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου και της Αγ. Παρασκευής και το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ναό των Απ. Πέτρου και Παύλου.
Εορτές - Εκδηλώσεις
Μερικές από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Κοινότητα είναι ο εορτασμός της 29ης Ιουνίου (των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου), το πολιτιστικό φεστιβάλ "Τα Κύματα της Θάλασσας" που πραγματοποιείται κάθε Καλοκαίρι στα τέλη του Ιουλίου στην Παραλία Βαρνάβα, και ο «Πολιτιστικός Βαρνάβας» που πραγματοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πολλές άλλες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους από την Κοινότητα Βαρνάβα και τις διάφορες οργανώσεις (Σύλλογος Γυναικών, Κέντρο Νεότητας Γραμμάτων & Τεχνών, Εργαστήριο Ζωγραφικής και το Λαογραφικό Μουσείο [1]).
Πρόσωπα
Το 1921 στον Βαρνάβα γεννήθηκε ο Ευάγγελος Σκουβαράς πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως, συγγραφέας πολλών Βιβλίων («Τα δυσετυμολόγητα του Ιστορικού λεξικού της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών»,«Άνθιμος Ολυμπιώτης»,«Χρονικό της Συκής»,«Το παλιότερο αρματολίκι του Πηλίου κι οι Αρβανίτες στη Θεσσαλομαγνησία, 1750-1790»,«Στηλιτευτικά Κείμενα του 18ου αιώνος – Κατά των Αναβαπτιστών»,«Πηλιορείτικα Α΄»,«Πηλιορείτικα Β΄»).
Κοινότητα Βαρνάβα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκταση
37,3 τ.χλμ
Πληθυσμός
1.925 (2001)
Η Κοινότητα Βαρνάβα ήταν κοινότητα της ανατολικής Αττικής η οποία λειτούργησε στο διάστημα 1912-2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης. Βρισκόταν στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής και συνόρευε με τις κοινότητες Καπανδριτίου, Καλάμου, Γραμματικού και τον δήμο Μαραθώνος. Περιλάμβανε ένα κοινοτικό διαμέρισμα, καταλάμβανε έκταση 37,3 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της ήταν 1.722 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.[1] Έδρα της κοινότητας ήταν ο Βαρνάβας.
Διαίρεση
Η κοινότητα περιλάμβανε τους παρακάτω οικισμούς (σε παρένθεση ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):
Κ.δ. Βαρνάβα [ 1.722 ]
·        ο Βαρνάβας [ 1.415 ]
·        η Αγία Παρασκευή [ 22 ]
·        ο Άγιος Ιωάννης [ 23 ]
·        ο Λιμνιώνας [ 19 ]
·        η Μονή Παναγίας [ 6 ]
 ·        το Πουρίθι [ 57 ]


Ιστορική εξέλιξη της Κοινότητας
Η κοινότητα Βαρνάβα συστάθηκε με την διοικητική διαίρεση του 1912 με την οποία καταργήθηκαν οι διευρυμένοι δήμοι και αντικαταστάθηκαν από μικρότερες κοινότητες. Μέχρι τότε η περιοχή ανήκε στον πρώην διευρυμένο δήμο Μαραθώνος. Στην κοινότητα εκτός από τον Βαρνάβα εντάχθηκε και ο οικισμός Βελλιατζίκι (Μικροχώρι), ο οποίος το 1919 αποσπάστηκε και εντάχθηκε στην κοινότητα Καπανδριτίου. Κατά την διάρκεια των επόμενων δεκαετιών μέσα στα όρια της κοινότητας Βαρνάβα αναγνωρίστηκαν οι οικισμοί Πουρίθι, Λιμνιώνας και Αγία Παρασκευή. Η κοινότητα διατηρήθηκε αμετάβλητη με την διοικητική διαίρεση του 1997 και καταργήθηκε το 2010 με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, οπότε και συνενώθηκε στον νέο δήμο Μαραθώνα[2]


ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ 
Προέδρου Τσουτσάνη Ιωάννη 6, Βαρνάβας, 19014, ΑΤΤΙΚΗΣ 2295097249, 2295097412

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.