Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Βάζουν "ταφόπλακα" στη μεσαία τάξη: Φοροεπιδρομή άρον άρον για να κλείσει η αξιολόγηση

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΠΕΡΑΣΑΝ... ΑΛΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ  
Κάτω από το... χαλί του μεταναστευτικού προβλήματος που πνίγει την Ελλάδα, επιχειρείται η πλήρης διάλυση της μεσαίας τάξης στη χώρα, αφού η κυβέρνηση και οι δανειστές ετοιμάζουν νέα φορολογική λαίλαπα για να κλείσει η αξιολόγηση. Νέα έκτακτη εισφορά για εισοδήματα της τάξεως των 1.200-1.300 ευρώ, μείωση του αφορολόγητου, αύξηση των τελών κυκλοφορίας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Φαίνεται πώς αυτό που είπε προ ημερών στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης πώς “τα άσχημα πέρασαν έρχονται τα χειρότερα”, είναι η πραγματικότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες το επόμενο διάστημα εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου που εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έστω και αν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να τα μαζέψει.
Τον επιβεβαιώνουν άλλωστε, δυστυχώς, οι εξελίξεις. Ποιες είναι αυτές; Υπάρχει ένα ποσό της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί και θα καλυφθεί από έναν νέο κεφαλικό φόρο που θα επιβληθεί σε όσους έχουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω το χρόνο. Συνολικά υπολογίζονται σε 400.000 με 500.000 οι φορολογούμενοι που επιβαρύνονται, εφόσον λαμβάνουν μισθό 1.300 με 1.500 ευρώ το μήνα.
Με την νέα έκτακτη εισφορά, όπως και με τους φόρους εισοδήματος, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασώσει το αφορολόγητο, αυξάνοντας όμως δραστικά τους συντελεστές φορολόγησης, έως στο 50% για τον φόρο εισοδήματος και στο 10% για την έκτακτη εισφορά.
Και είναι αμφίβολο αν τελικά θα διασώσει το αφορολόγητο αφού η απόκλιση είναι τεράστια. Η κυβέρνηση προτείνει 9.100-9.300 ευρώ αντί 9.550 ευρώ σήμερα, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε αφορολόγητο μόλις 4.500-5.000 ευρώ, όταν αρχικά οι θεσμοί ήθελαν μείωση στα 7.000-8.000 ευρώ
Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από τις 20.000 ή 25.000 ευρώ, αλλά οι θεσμοί αμφισβητούν ότι θα μπορέσει να εισπράξει πολλά από λίγους και ζητούν να πληρώνουν όλοι, έστω και λίγα ευρώ παραπάνω, αφού οι μισοί και πλέον φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η νέα φοροκλίμακα προβλέπει πέντε συντελεστές αντί τριών που επιβάλλονται σήμερα. Διατηρείται ο χαμηλός 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος θα έχει εφαρμογή για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά στη νέα κλίμακα, αυτή θα είναι ενιαία για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες. Αντίθετα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται χωριστά και με συντελεστή 15% μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ. Από 12.000 έως 40.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνει στο 35% και φτάνει στο 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.
Πολλά περισσότερα θα πληρώσουν όσοι αμείβονται με μπλοκάκια. Για μισθωτές υπηρεσίες 21.000 ευρώ και εισόδημα από "μπλοκάκι" 5.000 ευρώ, ο συνολικός φόρος το 2015 ήταν 4.184 ευρώ, αλλά εφόσον τελικά τα εισοδήματα θα αθροίζονται, ο συνολικός φόρος θα αυξηθεί τουλάχιστον 500 ως 1000 ευρώ.
Και τα μέτρα δεν σταματούν εδώ. Το ΔΝΤ που η κυβέρνηση θέλει να... διώξει, αλλά είναι ο βασικός διαπραγματευτής των θεσμών στα θέματα φορολογίας, για να κλείσει ο λογαριασμός, ζήτησε πρόσφατες παρεμβάσεις τουλάχιστον 5-5,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,9-2 δισ. ευρώ που προτείνουν οι Ευρωπαίοι και αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Για να αποφύγει αυτά τα μέτρα των 5-5,5 δισ. ευρώ η κυβέρνηση προτείνει αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα (και όχι μόνον) αυτοκίνητα, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη και το φυσικό αέριο, αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 15%, επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
Επιπλέον διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν οι απώλειες ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες και να αυξηθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, πιο κοντά στα 3,3 δισ. που συνολικά βεβαιώνονται κάθε χρόνο.
Ότι δηλαδή η κυβέρνηση διαφήμιζε ως παρεμβάσεις και ελάφρυνση για τους πολίτες με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών έρχεται τώρα να το πάρει πίσω και μάλλον ακόμη πιο χοντρά. Η δε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στο φυσικό αέριο πατάει πάνω στη μείωση των τιμών διεθνώς, αλλά όταν αυτές αυξηθούν τότε θα πάρει “φωτιά” η τσέπη των καταναλωτών.
Η λογική λοιπόν του φορολογικού συστήματος της χώρας είναι πόσα μου λείπουν και πόσα πρέπει να βάλω στα ταμεία και όχι του εξορθολογισμού και της μεταρρύθμισης που κάποιοι θέλουν να διαφημίζουν. Και στην κατεύθυνση αυτή βάζουν “ταφόπλακα” στη μεσαία τάξη.  - Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.