Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ευρωπαίοι ηγέτες για το τρομοκρατικό κτύπημα στις Βρυξέλλες: ''Βρισκόμαστε σε πόλεμο''

Σε καταδικαστικές δηλώσεις, που εκφράζουν ταυτόχρονα αποτροπιασμό και οδύνη, προχώρησαν σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και στο βελγικό λαό και την κυβέρνησή του, που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά το μακελειό.
«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου προς το λαό των Βέλγων. Μέσα από τις επιθέσεις των Βρυξελλών ολόκληρη η Ευρώπη έχει πληγεί» ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν, χαρακτήρισε το τρομοκρατικό χτύπημα ως «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης» και ο Δανός ομόλογός του έκανε λόγο για «απεχθή χτυπήματα», εκφράζοντας την αλληλεγγύη της χώρας του στις Βρυξέλλες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον Βέλγο ομόλογό του, Σαρλ Μισέλ, και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη συμπαράστασή του στο δοκιμαζόμενο βελγικό λαό.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έγραψε στο Twitter: «Η καρδιά και η σκέψη μας στις Βρυξέλλες».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε, με επιστολή του, την αλληλεγγύη του και την συμπόνια του προς τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι «τρομοκρατημένος από τις απερίγραπτες και άνανδρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα».
Προσθέτει, δε: «Η σκέψη μου βρίσκεται πρώτα και κύρια στα θύματα, αλλά και στις οικογένειες των αδικοχαμένων ανθρώπων» και σημειώνει ότι «αυτές οι πράξεις μου προκαλούν θυμό και με στεναχωρούν συνάμα. Ξεκινούν από τη βαρβαρότητα και την έχθρα και δεν καταλήγουν πουθενά, γιατί δεν αποδίδουν δικαιοσύνη».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε συγκλονισμένος από τις βομβιστικές επιθέσεις και υπογράμμισε ότι το Βέλγιο και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τρομοκρατική απειλή. «Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων» σημειώνει ο κ. Τουσκ, ο οποίος έκανε λόγο για «επιθέσεις τρομοκρατών στην υπηρεσία του μίσους και της βίας».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε επαφή με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Εσωτερικών, Ζαν Γιαμπόν, προς τους οποίους έστειλε το μήνυμα ότι «μένουμε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατική απειλή».
Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη, δήλωνε την ίδια ώρα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ξέσπασε σε κλάματα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «τραγικό φόρο αίματος» και για «άνανδρη επίθεση, η οποία πλήττει τις αξίες και τις ανοιχτές κοινωνίες», τονίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα νικήσει τη δημοκρατία.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, επισήμανε ότι ο συμβολισμός των χτυπημάτων στη βελγική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την Ένωση ως σύνολο.
«Οι ξεκάθαροι στόχοι των επιθέσεων -ένα διεθνές αεροδρόμιο, ένας σταθμός του μετρό κοντά σε θεσμούς της ΕΕ- υποδεικνύουν ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν στόχευε αποκλειστικά εναντίον του Βελγίου, αλλά ενάντια στην ελευθερία, την ελευθερία της κίνησης, της κινητικότητας και όλων μέσα στην ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.