Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ντόμινο πυρκαγιών σε Υμηττό, Λακωνία, Εύβοια και Μαλακάσα

Η φωτιά στον ΥμηττόΣε πύρινο κλοιό βρίσκονται ο Υμηττός, η Εύβοια, η Λακωνία, η Αργολίδα και η Μαλακάσα, όπου εκατοντάδες πυροσβέστες με τη βοήθεια κατοίκων και όλων των διαθέσιμων εναέριων μέσων, προσπαθούν να αναχαιτίσουν τα μέτωπα των πυρκαγιών.


Νέα φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή της Μαλακάσας. Το μέτωπο ,σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, κατευθύνεται από την Μαλακάσα προς τον Ωρωπό. Στην περιοχή σπεύδουν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής, ώστε να γίνει η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Δύο φωτιές ξέσπασαν και στις 16.30 την Παρασκευή και στην Αργολίδα.

Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής μετέβη εσπευσμένα το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς έχει σημάνει συναγερμός από τις μεγάλες φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην Λακωνία μετέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη Λακωνία, όπου η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής μαίνεται σε ένα μέτωπο μήκους 15 χιλιομέτρων, πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στην περιοχή Φαρακλό. Οι πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους.

Απεγκλωβισμός λουομένων

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες λουόμενοι που βρίσκονται στις παραλίες του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Μαρίνας, στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας, και οι οποίοι περικυκλώθηκαν από τη φωτιά, απεγκλωβίστηκαν με πλωτά σκάφη του λιμενικού και άλλα μέσα.

Στον Υμηττό, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, κοντά στο νεκροταφείο του Βύρωνα και εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Πυκνός καπνός έχει καλύψει το λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο Υμηττό η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη απειλώντας σπίτια .Το μέτωπο σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει απλωθεί στα επτακόσια μέτρα και λόγω των ανέμων έχει χωρισθεί σε δυο μέτωπα. Το ένα πίσω από το στρατόπεδο Σακέτα και το δεύτερο προς τον Καρέα.

Στην περιοχή έσπευσαν 18 οχήματα της Πυροσβεστικής με 54 πυροσβέστες ενώ στη συνέχεια κατέφθασαν δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος για να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού. Προβληματισμό προκαλεί στους αρμόδιους η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Εξετάζονται ήδη μαρτυρίες κατοίκων ότι ακούσθηκαν εκρήξεις πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το νοσοκομείο της Σπάρτης, όπου και προσέρχονται ασθενείς με συμπτώματα δύσπνοιας εξ’ αιτίας του καπνού.

Όπως λέει στα ΝΕΑ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνος Ευσταθίου, το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης εκκενώθηκε άμεσα, ενώ η περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά έχει ενισχυθεί με ασθενοφόρα από την Αχαΐα, για την άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων που εμφανίζουν προβλήματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, το νοσοκομείο «Σωτηρία» έχει τεθεί σε ετοιμότητα, λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Υμηττό.

Εφιάλτης στη Λακωνία

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Λακωνία όπου η φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα σε οικόπεδο με χαμηλή βλάστηση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών, έχει λάβει τεράστιες διαστάσειςκαι απειλεί κατοικημένες περιοχές. Η μεγάλη πυρκαγιά πέρασε μέσα από τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Άγιο Νικόλαο με κατεύθυνηση προς Μεσοχώρι και κάμπο.

«Η κατάσταση είναι δραματική», λέει ο πρόεδρος του χωριού Φαρακλό Πέτρος Δεληγιάννης. « Φοβάμαι ότι η φωτιά θα αναζωπυρωθεί. Μέχρι στιγμής έχουν καεί κήποι και αποθήκες. Οι 50 κάτοικοι του χωριού έχουν φύγει για την Νεάπολη. Αυτή τη στιγμή έχουμε μείνει για προληπτικούς λόγους στο χωριό η γυναίκα μου, εγώ και δυο πυροσβέστες χωρίς όμως πυροσβεστικό όχημα».

Η φωτιά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας του Λάχι, Γιώργο Βαρβαρεσό πέρασε πάνω από το χωριό χωρίς ευτυχώς να κάψει κάποιο από τα σπίτια. Οι 300 κάτοικοι έντρομοι εγκατέλειψαν την περιοχή και κατευθύνθηκαν μαζικά προς τον Αγ. Νικόλαο. Και από εκεί, με σκάφη πέρασαν στη Νεάπολη.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης ενώ οι φλόγες κινούνταν προς το χωριό Μεσοφόρι και το κύριο μέτωπο της φωτιάς απείχε περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη.

Με εντολή του δημάρχου Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, είχαν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Λάχι, Φαρακλό και Άγιος Νικόλαος, καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις στο Λάχι. Δύο αγροικίες έχουν καεί.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου» δήλωσε ο δήμαρχος.

Ένας 58χρονος μόνιμος κάτοικος εξωτερικού ,πέθανε από ανακοπή καρδίας ενώ μαινόταν η φωτιά στην Λακωνία.



Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 29 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο δίνουν από νωρίς το πρωί μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο.

Από τα 50 οχήματα, τα 35 είναι ήδη στην περιοχή και τα υπόλοιπα 15 θα φτάσουν από περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής.

Δύο ακόμα αεροσκάφη έφτασαν από Θεσσαλονίκη, ενώ ένα ελικόπτερο Super Puma, μεταφέροντας 10 άτομα της ΕΜΑΚ επιχειρεί στην περιοχή.

Το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί πέραν του δύσβατου σημείου που καίει η φωτιά, πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στο Κορωπί.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στο Κορωπί.
Το καθηλωμένο Καναντέρ στη Λακωνία. Πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Οι ΄δυο πιλότοι του είναι καλά στην υγεία τους. Πηγή: twitter



Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.