Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Υπό πλήρη κατάρρευση οι μοναδικοί ιστορικοί Πύργοι του Βαρνάβα Μαραθωνα

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι με μέριμνα αιρετών της τοπικής κοινότητας στα πλαίσια ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου θα ενταχθούν  και οι  αρχαίοι πύργοι του Βαρνάβα. Οψόμεθα...

Στο Βαρνάβα υπάρχει μια σειρά ιστορικών μνημείων τόσο από την αρχαϊκή περίοδο όσο και από την βυζαντινή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο αρχαϊκός πύργος του 5ου π.Χ. αιώνα, και ο προχριαστανικός του 12ου αιώνα.Περιοχή: Βαρνάβα
Τύπος: Πύργοι - Οχύρωση
Χρονολογία: Εποχή Φραγκοκρατίας

Περιγραφή:
Ο πύργος, βρίσκεται έξω από το χωριό Βαρνάβα και χρονολογείται στην εποχή της φραγκοκρατίας. Ανήκε σε γενικότερο σύστημα φρυκτωριών και οχύρωσης, πρακτική που έφεραν μαζί τους οι Φράγκοι κατακτητές προκειμένου να ελέγχουν σημαντικά περάσματα αλλά και να αντιμετωπίζουν κινδύνους από τις επιδρομές των πειρατών. Το δίκτυο αυτό συμπεριλάμβανε και άλλους πύργους οχύρωσης στην περιοχή της Μεσογαίας, αλλά και της Αττικής γενικότερα (βλ. Μεσαιωνικούς πύργους Οινόης, Βραώνας, Δάγλα). Σήμερα, οι περισσότεροι πύργοι έχουν καταστραφεί, όπως αυτοί στη θέση Φιλιάτι στο Κορωπί, στην Παιανία στις θέσεις Μισκοπή και Κοκκίνα ή τον Ασπρόπυργο, έξω από την Ελευσίνα. 
Πύργος της Βυζαντινής περιόδου
Πάνω από την Αγ. Παρασκευή σώζεται προχριστιανικός Πύργος. Σε μικρή απόσταση από αυτόν ορθώνεται νεώτερος Πύργος της Βυζαντινής περιόδου ή από την Τουρκοκρατία. Ατόφια απομεινάρια από το Βυζαντινό παρελθόν αποτελεί η Αγία Παρασκευή της Κοκκινιάς και ο Άγιος Γεώργιος που χρονολογούνται τον 12ο αιώνα. Διάσπαρτοι ερειπιώνες της ίδιας εποχής παραμένουν παραμελημένοι αποζητώντας κάποτε τη φροντίδα και την ανάδειξή τους.
Μνημεία εγκαταλειμμένα στο χρόνο ευρισκόμενα υπό κατάρρευση.

Το μόνο σχετικό έγγραφο που βρήκα απο πλευράς πολιτείας στο Internet  είναι το παρακάτω
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
____________________________________________________________
Tηλ: 210-8201292-4, 210-8201299    Fax: 210-8201291, 210-8201384
                    
 Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2007
Σας ειδοποιούμε, ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα συνεδριάσει την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007, ώρα 15.00, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη (Πράξη 41). 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ  
Εισηγήτρια: Ι. Κολτσίδα-Μακρή
1.    Έγκριση ή μη μελέτης ανακατασκευής ερειπίων, φερομένης ιδιοκτησίας Pierre Dinner στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας, Νομού Λακωνίας.
2.    Έγκριση ή μη ανέγερσης διώροφης οικοδομής με υπόγειο, φερομένης ιδιοκτησίας Δημητρίου Παπακώστα, στο Δ.Δ. Καστρακίου, Δήμου Καλαμπάκας, Νομού Τρικάλων.  
3.    Έγκριση ή μη προσθήκης κατ’ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο με χρήση ενοικιαζόμενων δωματίων, φερομένης ιδιοκτησίας Ιωάννας Καρακαντά, στο Δ.Δ. Καστρακίου, Δήμου Καλαμπάκας, Νομού Τρικάλων.
4.    Έγκριση ή μη οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του μεσαιωνικού Πύργου Βαρνάβα, στη θέση «Λούτσα», κοινότητας Βαρνάβα, Ανατολικής Αττικής.
5 Πρόεδρος του Συμβουλίου

Χρήστος Ζαχόπουλος
Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.
 ΕΚΤΟΤΕ ΟΥΔΕΝ - Υπό πλήρη κατάρρευση οι μοναδικοί ιστορικοί Πύργοι του Βαρνάβα Αττικής. Αδιαφορία εγκατάλειψη απαξίωση.
Επίσης βρήκα, στην Ιστοσελίδα της

Η μελέτη αναφέρεται στην αποτύπωση, την τεκμηρίωση και στην πρόταση στερέωσης και αποκατάστασης του αρχαίου πύργου στο Βαρνάβα Αττικής. Ο πύργος του Βαρνάβα, μνημείο του 4ου αιώνα πΧ. βρίσκεται στα βόρεια του ομώνυμου σύγχρονου οικισμού, στην ενδοχώρα της βορειοανατολικής Αττικής και όχι μακριά από την παράκτια ζώνη που ξεκινά από τον Μαραθώνα, περνά από τον Ραμνούντα, τον Κάλαμο και το Αμφιάρειο και καταλήγει στον Ωρωπό. Κατά τον L.E. Chandler ο πύργος του Βαρνάβα αποτελεί, μαζί με τον πύργο στην Οινόη, τον καλύτερα διατηρούμενο από τους πύργους ελέγχου που υποστήριζαν τα βασικά χερσαία οχυρά άμυνας των συνόρων της Αθήνας προς τα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά (Οινόη, Φυλή, Αφίδνες, Ραμνούντας, Ελευθερές, Πάνακτον και Δεκέλεια).
Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ανασκαφική έρευνα, ολοκληρωμένη μελέτη ή επέμβαση αποκατάστασης για το μνημείο. Λόγω της εγκατάλειψής του και της φθοράς από το χρόνο το μνημείο βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση με υποβαθμισμένη την αξία του ως ιστορικό τεκμήριο.
Οι στόχοι της παρούσας μελέτης είναι η διατύπωση προτάσεων για: Τη διάσωση του μνημείου από περαιτέρω κατάρρευση, την τεκμηρίωση της αρχικής μορφής του, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων, την συντήρηση του δομικού υλικού, την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου και τέλος την αξιοποίησή του ως χώρου επίσκεψης από το κοινό.
Πηγή:

Ο Πύργος Βαρνάβα... και οτι απέμεινε.

 
Διαχρονικά η τουριστική ανάπτυξη του Βαρνάβα εμεινε στα λόγια των αυτοδιοικητικών που διοίκησαν το τόπο. Αν ο πρώην Κοινοτάρχης, αλλά και ο νυν Δήμαρχος, ήθελαν την Τουριστική Ανάπτυξη, θα είχαν φροντίσει να είχαν αναδείξει με χίλιους δυο τρόπους, τα κουφάρια της ιστορίας μας ... και τις ομορφιές του Βαρνάβα. Αλλά, όπως και να το δει κάποιος, ο τόπος ανέκαθεν ήταν μια περιοχή όπου υπερίσχυαν τα λόγια από τα έργα και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα. Μ.Α
-----------------
Πύργος Βαρνάβα - Αγία Παρασκευή

Πύργος Βαρνάβα

Περιγραφή

  Στην περιοχή του χωριού Βαρνάβα Αττικής βρίσκεται αρχαίος πύργος του 5ου αι. π.Χ.
  Είναι τετράγωνος με πλευρές σχεδόν 6,5μ και το ψηλότερο σωζόμενο σημείο του είναι περίπου 3,5μ.
  Έχει άνοιγμα εισόδου στην νότια πλευρά του. Η βόρεια και η μισή δυτική πλευρά είναι κατεστραμένη και σώζεται μόνον η βάση, ενώ τα υλικά τα οποία δεν διακρίνονται στον γύρω χώρο, πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του φράγκικου πύργου που βρίσκεται ΒΔ και σε απόσταση 450μ. Κάποια από τα υλικά διακρίνονται γύρω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον πύργο στα ΝΑ. Πιθανόν να υπάρχουν εντοιχισμένα και άλλα υλικά αλλά λόγω του επιχρίσματος των τοίχων δεν μπόρεσα να διακρίνω κάτι περισσότερο.
  Ο πύργος δείχνει, λόγω θέσης, να είχε χρήση παρόδιας φρούρησης και πιθανόν να χρησιμοποιούνταν και ως φρυκτωρία.

  Η πρόσβαση στον πύργο είναι εύκολη, μιας και υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί ακριβώς μπροστά του.
  Από το χωριό Βαρνάβα βρίσκεται ΒΑ και περίπου 1,5 χλμ από το κέντρο του. Ακολουθώντας την οδό Αγίας Παρασκευής Θα συναντήσουμε μετά από 1,3 χλμ διχάλα με πινακίδα που λέει "Αρχαίος Ελληνικός Πύργος".
  Από εκεί θα φανεί ο πύργος στο μικρό ύψωμα στ' αριστερά επάνω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Γεώργιος Αθανασόπουλος
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.