Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

3 ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ


Πριν το εξειδικεύσει στο πρόβλημα της ΕΥΔΑΠ ο κ. Λουίζος προλογίζοντας, μίλησε για τα «τρία πακέτα που μας δυσκολεύουν τη ζωή: ΕΥΔΑΠ πάνω από 30 εκ. ευρώ, χρέη του τ. Δήμου Μαραθώνα και μαύρη τρύπα 9 εκ. ευρώ σε Γραμματικό και Βαρνάβα».
Αναλύοντας ο δήμαρχος την πρόταση που διαπραγματεύεται με την ΕΥΔΑΠ (στη Διοίκηση της οποίας όπως τόνισε, έχει καταστήσει σαφές ότι «είναι εντελώς αδύνατον ν’ αποπληρώσουμε το χρέος») ανέφερε τα κάτωθι: διαγραφή των τόκων (γύρω στα 9 εκ. ευρώ), παγίωση του χρέους για μία «μεταβατική περίοδο» ίσως 10μηνη, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να καταβάλλονται ανελλιπώς, οι τρέχουσες μηνιαίες υποχρεώσεις («πράγμα εξαιρετικά δύσκολο» σύμφωνα με το δήμαρχο) και αφού συμβούν όλα αυτά, να δοθεί το δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ για χρήση και όχι εξαγορά.

Η διαχείριση από την ΕΥΔΑΠ θα έχει ως εξής: από το 1€ που θα πληρώνουμε, κι εκτός από το 0,50€ που μας πουλάει η εταιρεία θα κρατάει και το άλλο 0,20€ για πάρα πολλά χρόνια, έως ότου αποπληρωθεί το χρέος. Επίσης, η ΕΥΔΑΠ θ’ αναλάβει τις φθορές. «Ο Δήμος θα κρατάει το υπόλοιπο 0,30€ γιατί διαφορετικά, αν δεν έχει αυτά τα έσοδα, πάει για λουκέτο» διευκρίνισε ο κ. Λουίζος, συμπληρώνοντας ότι «λύση να παίρναμε δάνειο δεν υφίσταται γιατί τότε είναι που θα πτωχεύαμε σε λίγους μήνες».
Είναι αυτονόητο ότι, το μνημόνιο που θα υπογραφεί με την ΕΥΔΑΠ θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση του κ. Λουίζου…
1. Για να δούμε λοιπόν, τι μας είπε ο κ. Λουίζος! Ξεκίνησε μιλώντας για τα «τρία κακά της μοίρας» του νέου Δήμου Μαραθώνα, αναφερόμενος στην ΕΥΔΑΠ γενικά και αόριστα, δίχως να μπαίνει σε… λεπτομέρειες! Αποφεύγοντας δηλ., να διευκρινίσει, πόσα χρωστάει ο κάθε ΟΤΑ -που συναποτελεί τον ενιαίο Δήμο- στην ΕΥΔΑΠ έτσι ώστε το μυαλό το καθενός να πηγαίνει στο δυσβάσταχτο πράγματι, χρέος του τέως Δήμου Μαραθώνα και να μη θυμόμαστε ότι ΚΑΙ η Νέα Μάκρη χρωστάει κάποια εκατομμύρια στην ΕΥΔΑΠ παρότι είχε ρολόγια, παρότι οι δημότες χρυσοπλήρωναν το νερό, παρότι ο πληθυσμός είναι πολλαπλάσιος του τ. Δήμου Μαραθώνα. Να μη θυμόμαστε ότι η αντιπολίτευση του τ. Δήμου Νέας Μάκρης είχε κολλήσει το παρατσούκλι «ο κ. Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω» στον κ. Λουίζο, ακριβώς επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απέδιδε τα χρήματα που εισέπραττε στην ΕΥΔΑΠ με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστεί να πάρει δάνειο και να ρυθμίσει το χρέος. Το δεύτερο «κακό της μοίρας του νέου Δήμου» κατά τον κ. Λουίζο, είναι τα χρέη του τ. Δήμου Μαραθώνα, δηλαδή της περασμένης ΜΟΝΟ τετραετίας! Επειδή έτσι βολεύει προφανώς, τον κ. Λουίζο, ο Δήμος έπαψε να έχει συνέχεια!!! και τον βολεύει, στην προσπάθειά του να μη «θιγούν» στενοί του συνεργάτες οι οποίοι, είτε έχουν ασκήσει διοίκηση πριν από την τετραετία του Σπύρου Ζαγάρη είτε λειτούργησαν από ένα σημείο και μετά, ως «εκ των έσω αντιπολίτευση» του τέως δήμαρχου Μαραθώνα.

Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η γράφουσα είναι η τελευταία που θα υποστήριζε τον κ. Ζαγάρη... όμως, και σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές προθέσεις, οι κρυμμένες έννοιες και τα «αμίλητα» του κ. Λουίζου, θα πρέπει να ξεσκεπάζονται και να καταγράφονται…

2. Από κει και πέρα, ο υπαινιγμός του κ. Λουίζου είναι σαφέστατος: «για την τραγική οικονομική κατάσταση φταίει ο Μαραθώνας, το Γραμματικό και ο Βαρνάβας. Εμείς από τη Νέα Μάκρη, δεν φέραμε χρέη! Εμείς φέραμε τον… πολιτισμό στους άξεστους χωριάτες! Με την ικανότητα και την αξιοσύνη μας, πρώτα θα βάλουμε μία τάξη στο χάος (οικονομικό, διοικητικό) που παραλάβαμε, και στη συνέχεια, θα δείξουμε στους οπισθοδρομικούς αυτούς γηγενείς, το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας!»

Ως γέννημα θρέμμα του τ. Δήμου Μαραθώνα, καλύτερα να μη σχολιάσω δημοσίως, τα παραπάνω προσβλητικά υπονοούμενα του δήμαρχου.
Ως συντάκτρια αυτού του κειμένου, απλά θα εκφράσω την ειλικρινή μου απορία για το γεγονός ότι, οι συνεργάτες του δήμαρχου από Μαραθώνα, Γραμματικό και Βαρνάβα, δέχονται με σκυμμένο το κεφάλι, μία τέτοια συμπεριφορά!
Απορώ κι εξίσταμαι και θλίβομαι συνάμα…

3. Να έρθουμε τώρα, στην πρόταση που έκανε ο κ. Λουίζος, για τη σύνταξη του Μνημονίου: εάν η πιθανότητα διαγραφής μέρους του χρέους, γίνει δυνατότητα, θα είναι ευχής έργο. Είναι άλλωστε, προφανές ότι, η ΕΥΔΑΠ έχει συνειδητοποιήσει πλήρως, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αποπληρωμής του χρέους» οπότε σου λέει, να εξασφαλίσουμε όσα και ό,τι μπορούμε. Μειώνεται λοιπόν, το χρέος, και για μία μεταβατική περίοδο κάποιων μηνών δεν αυξάνεται, με την προϋπόθεση να καταβάλλονται οι τρέχουσες εισπράξεις από τους λογαριασμούς, στο σύνολό τους.

Άρα, το σκεπτικό της εταιρίας είναι «αν μη τι άλλο, να μπει ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία μας, σ’ εύλογο χρονικό διάστημα». Όσο για την επισήμανση του κ. Λουίζου ότι «το δίκτυο θα παραχωρηθεί για χρήση και δεν μιλάμε για εξαγορά» είναι γνωστό σε όλους ότι, και να θέλαμε να πουλήσουμε, η ΕΥΔΑΠ δεν ενδιαφέρεται ν’ αγοράσει! Η εταιρεία θα συνεχίσει να πουλάει νερό (δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς) ενώ με μία σωστή κι επ’ ωφελεία της, διαχείριση, θα εισπράξει σε βάθος χρόνου, το χρεωστικό υπόλοιπο.

4. «Ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν εισπράττει από το νερό» δήλωσε ο κ. Λουίζος, με ύφος που δεν σήκωνε αντιρρήσεις! Συγνώμη, αλλά αυτό που το είδε γραμμένο; Και με δεδομένο ότι, τις φθορές του δικτύου αναλαμβάνει η ΕΥΔΑΠ! Λίγοι είναι οι Δήμοι στην Επικράτεια που επιβιώνουν τόσα χρόνια, χωρίς να έχουν εισπράξεις από το νερό; Ή απλά, ο κ. Λουίζος είναι από εκείνους που έχουν… κακομάθει τόσα χρόνια, να «ανοίγονται» οικονομικά, υπολογίζοντας στις εισπράξεις από τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ; 12 χρόνια στη Νέα Μάκρη, κι ενώ το νερό πωλείται πανάκριβα, ο Δήμος βρέθηκε ή όχι, με χρέη 12 εκ. ευρώ; (1 εκ. για κάθε χρόνο διοίκησης). ¨Η μήπως, κατασκευάστηκαν τα μεγάλα έργα υποδομής στην πόλη, με ιδίους πόρους του Δήμου;

Στα δικά μας «αυτιά» πάντως (σ.σ. μακάρι ο κ. Λουίζος να μας βγάλει ψεύτες) όλα αυτά, ηχούν ως… προάγγελμα των αστρονομικών ποσών που θα πληρώνουμε για το νερό, προκειμένου να εισπράττει η ΕΥΔΑΠ όσα απαιτεί για ν’ αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου, αλλά και για να γεμίζουν τα ταμεία του Δήμου!

5. Τέλος, το αποκορύφωμα όλων, είναι που είπε ο κ. Λουίζος ότι «αν θα πάρουμε δάνειο θα πτωχεύσουμε». Πριν λίγο καιρό από το ίδιο βήμα, είχε δηλώσει μ’ έμφαση ότι «μας παρακαλούν (!) να μας δώσουν δάνειο, αλλά εμείς δεν θέλουμε» (σ.σ. ο κ. Λουίζος είναι σε θέση να καταλάβει ότι, ήδη, ο νέος Δήμος έχει σοβαρά πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων του, ενώ οι Τράπεζες ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν το καταλαβαίνουν! Και παρακαλούν τους ΟΤΑ των οποίων τα έσοδα είναι απείρως (!) λιγότερα από τα έξοδα, όπως τους δανειοδοτήσουν περαιτέρω!...).

«Συνυπογράφοντας» μάλλον, το «είσαι κατ’ επάγγελμα ψεύτης» που προηγουμένως είχε… εκτοξεύσει ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης εναντίον του κ. Λουίζου, ο κ. Νίκος Ιωνάς δήλωσε ότι «ο δήμαρχος είπε -για πρώτη φορά στα χρονικά!- την αλήθεια ότι, ο νέος Δήμος θα ήταν υπό πτώχευση εάν αναγκαζόταν να εξυπηρετήσει και άλλα δάνεια». Τα προηγούμενα χρόνια -τότε που οι… αγελάδες ήταν παχιές- έρχονταν στο Δήμο Νέας Μάκρης αφειδώς, πακέτα «θαλασσοδανείων» (σ.σ. φρόντιζαν για αυτό, βουλευτές και υπουργοί φίλα προσκείμενοι στο δήμαρχο, καθώς και οι… αλχημείες σε προϋπολογισμούς - ισολογισμούς του Δήμου). Δυστυχώς, επρόκειτο για δάνεια που δεν επενδύθηκαν ποτέ, αφού ούτως ή άλλως, η προοπτική τους δεν ήταν αναπτυξιακή, παρά μόνο «μικροπολιτική».

Και πριν βάλουμε μία άνω τελεία στο μείζον θέμα του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ να σημειώσουμε πως, ο δήμαρχος πράττει άριστα που αποκλείει κατηγορηματικά τη λήψη νέου δανείου γιατί, εκτός των άλλων, τα δημοτικά καταστήματα της περιοχής του νέου Δήμου, θα κινδύνευαν να βαφτούν κόκκινα!

Βλέπετε, είναι η εποχή της ντομάτας και είναι πολύ γινωμένη αυτήν την εποχή!
Ασε που υπάρχει μεγάλη παραγωγή στο Μαραθώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.