Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μάτι – Επιστολή κατοίκων προς Ψινάκη: «Κανένα έργο δεν ολοκληρώθηκε»


Μάτι – Επιστολή κατοίκων προς Ψινάκη: «Κανένα έργο δεν ολοκληρώθηκε»Επιστολή προς το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα απέστειλε η ΣΕΚΜΑ, καλώντας τους να προβούν «το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων δράσεων για την αποκατάσταση του οικισμού Μάτι και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του», επιφυλασσόμενοι ρητά «παντός νομίμου δικαιώματός» τους.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται προς όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρονται τα εξής:
«Στις 11/8/2018 διενεργήθηκε συνάντηση 9μελούς αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο ΜΑΤΙ Αττικής (εφεξής ΣΕΚΜΑ) με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Μαραθώνα, η οποία μαγνητοφωνήθηκε στο σύνολό της, και στην οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι απαιτούμενες κατεπείγουσες ενέργειες αρμοδιότητας ή/και συναρμοδιότητας του Δήμου Μαραθώνα για την αποκατάσταση του οικισμού Μάτι και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του.
Στη συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε προσωπικά για την άμεση συντονισμένη και αποτελεσματική ενεργοποίηση του Δήμου.
Από τη μέχρι σήμερα παρακολούθηση των ενεργειών του Δήμου διαπιστώνεται σημαντική ολιγωρία, αφού όχι μόνο κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ορισμένα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων και να καθυστερεί ανεπίτρεπτα η αποκατάσταση του οικισμού».
Οι κάτοικοι απαριθμούν στη συνέχεια αναλυτικά τις 11 απαιτούμενες δράσεις και κλείνουν την επιστολή τους ως εξής:
«Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, για τις οποίες είναι αποκλειστικός αρμόδιος ή/και συναρμόδιος ο Δήμος Μαραθώνα, είναι επιτακτική, λαμβανομένου υπόψη και της μεταβολής των καιρικών συνθηκών, η οποία επιδεινώνει την ήδη κακή υφιστάμενη κατάσταση.
Οι κάτοικοι στο Μάτι απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά από τον Δήμαρχο Μαραθώνα κο Ψινάκη, τους αντιδημάρχους και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την αποτελεσματική ενεργοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα, την ανάληψη ενεργού συντονιστικού ρόλου για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων της Πολιτείας καθώς και όλων των ιδιωτικών φορέων που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης στο Μάτι, την άμεση καταβολή των προβλεπόμενων επιδομάτων και την επιτάχυνση όλων των απαιτούμενων εργασιών για την διαφύλαξη της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, τη φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των υποδομών και του περιβάλλοντος στο ΜΑΤΙ.
Τέλος επειδή έχουν περιέλθει εις γνώση μας δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων του Δήμου, οι οποίες όχι μόνο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, αλλά αντιθέτως δυσχεραίνουν την εμπέδωση εποικοδομητικού κλίματος συνεργασίας, σας συνιστούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφενός στις δηλώσεις σας αναφορικά με θέματα που αφορούν τη δόμηση στο Μάτι, ιδιαίτερα δε λαμβανομένου υπόψη ότι τόσο ο Δήμος Μαραθώνα όσο και η Πολιτεία εν γένει έχουν ευθύνη για την επί χρόνια καθυστέρηση ένταξης του ΜΑΤΙΟΥ στο σχέδιο πόλης, και αφετέρου στις αξιολογικές κρίσεις σας αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή του οικισμού μας και τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν, για τη διαπίστωση των οποίων αρμόδια είναι αποκλειστικά τα δικαστήρια».
---------------------

Προς Δήμο Μαραθώνα
Υπόψη
Δημάρχου κου Ηλία Ψινάκη
Αντιδημά

Προς Δήμο Μαραθώνα
Υπόψη
Δημάρχου κου Ηλία Ψινάκη
Αντιδημάρχου κου Ζαγαρη Ιωάννη
Αντιδημάρχου κου Θανασια Βαιου
Αντιδημάρχου κου  Κοροβεση Γεωργιου
Αντιδημάρχου κας Λαμπαρου Δημητρας
Αντιδημάρχου κου Νησιωτη Γιωργου
Προεδρου του δημοτικου συμβουλιου κου Ρεισογλου Αιμιλιου
Κοινοποίηση προς όλα τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου
Κα Asley Sofia
Κον Αλεξανδρη Πετρο
Κα Αναστασιου Βασιλικη
Κον Δελαγραμματικα Βασιλη
Κα Δρακοπουλου Σταυρουλα
Κα Κακαρη Δημητρα
Κον Καλπακιδη Θεοδωρο
Κον Λασκο Κωνσταντινο
Κον Λασκο Αργυρη
Κον Λιβαθηνο Σπυρο
Κον Μεγαγιαννη Αδαμ
Κον Μπαιρακταρη Στεφανο
Κον Μπουσουλα Ιωαννη
Κα Μυλωνα Σταματια
Κα Πατερακη Καλλιοπη
Κα Ριζου Αναστασια
Κον Σομογλου Αλεξανδρο
Κον Σταμου Πετρο
Κα Σταυρακοπουλου Βασιλικη
Κον Στεφανιδη Νικο
Κον Σωτηριου Ευαγγελο
Κον Τσιρκα Στεργιο
Κον Τσιρκα Κωνσταντινο
Κον Τσουπρα Βασιλειο
Κον  Χατζηγιαννη Νικολαο
Κύριοι,
Στις 11/8/2018 διενεργήθηκε συνάντηση  9 μελούς αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο ΜATI Αττικής (εφεξής ΣΕΚΜΑ)   με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Μαραθώνα, η οποία μαγνητοφωνήθηκε  στο σύνολο της,   και στην οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι  απαιτούμενες κατεπείγουσες ενέργειες αρμοδιότητας η/και συναρμοδιότητας του Δήμου Μαραθώνα για την αποκατάσταση του οικισμού Μάτι και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του.
Στη συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε προσωπικά  για την  άμεση συντονισμένη και αποτελεσματική ενεργοποίηση του Δήμου.
Από τη μέχρι σήμερα  παρακολούθηση των ενεργειών του Δήμου διαπιστώνεται σημαντική ολιγωρία αφού όχι μόνο  κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά  ορισμένα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων και να καθυστερεί ανεπίτρεπτα η αποκατάσταση του οικισμού .
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας, σας καλούμε όπως προβείτε το ταχύτερο δυνατό στην  ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων δράσεων για την αποκατάσταση του οικισμού MATI και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του και να μας  ενημερώσετε άμεσα και εγγράφως, αποστέλλοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΣΕΚΜΑ,  για τα ακόλουθα

1.    Καταβολή  επιδομάτων οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους πυρόπληκτους κατοίκους 
Καταγραφή του συνολικού αριθμού των αιτήσεων που παραμένουν  σε εκκρεμότητα  κατά κατηγορία (πληγείσα οικογένεια, πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες που υπάρχει άτομο με ειδικές ανάγκες, για απλές επισκευές ή/και αντικατάσταση  οικοσκευής  και για τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στην πυρκαγιά) και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή του συνόλου των επιδομάτων.

2.    Στέγαση και σίτιση
Καταγραφή των εντεταλμένων αρμόδιων προσώπων και όλων των απαραίτητων ενεργειών που θα λάβουν χώρα από το Δήμο, σε συνεννόηση όπου αυτό απαιτείται και με άλλους αρμόδιους φορείς,  προκειμένου να διασφαλισθεί   αξιοπρεπής  σίτιση και στέγαση  όλων των πληγέντων πυρόπληκτων κατοίκων και για όσο διάστημα οι κατοικίες τους παραμένουν ακατάλληλες, στις κατασκηνώσεις της ευρύτερης περιοχής,  σε καταλύματα κατάλληλα εξοπλισμένα  για τη διαβίωση κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και την κατά το μέγιστο δυνατό φυσιολογική διαβίωση όλων των μελών μιας οικογένειας (χώρος μελέτης παιδιών, τραπεζαρία, κλπ).  Ρητή διαβεβαίωση της  ύπαρξης επαρκούς ύψους κονδυλίων και διαθέσιμου προσωπικού για την κάλυψη των προαναφερόμενων αναγκών για όσο διάστημα απαιτηθεί.

3.    Εύρυθμη  λειτουργία των σημείων διάθεσης  προσφορών σε είδος  προς τους πληγέντες  πυρόπληκτους  κατοίκους ( hot spot)
Ορισμός επαρκούς αριθμού δημοτικών υπαλλήλων και λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου για την  εύρυθμη  λειτουργία των hot spot, την τήρηση των απαραίτητων  κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, την ορθή διαχείριση και δίκαιη κατανομή των προσφερόμενων ειδών στους πληγέντες πυρόπληκτους κατοίκους και τον αποτελεσματικό συντονισμό  των εθελοντών που συνδράμουν σε αυτή τη δράση .

4.    Ασφάλεια οικισμού
4α) Ημερομηνία ολοκλήρωσης των προσωρινών αντιπλημμυρικών έργων
4β) Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της δημοπράτησης και εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή και καταγραφή των συγκεκριμένων ενεργειών στις  οποίες θα προβεί ο Δήμος  για τον συντονισμό με την Περιφέρεια και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα για την εκτέλεση του έργου, και
4γ) Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διάβρωσης της ακτογραμμής την διασφάλιση της ευστάθειας των πρανών και την υποστήριξη του παραλιακού πεζόδρομου και καταγραφή συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα προβεί ο Δήμος για τον συντονισμό με την Περιφέρεια και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα για την εκτέλεση του έργου.

5.    Καθαριότητα οικισμού
Χρονοδιάγραμμα εντατικού και κατά επανάληψη πλυσίματος όλων των οδών του οικισμού συλλογής μπάζων, οικοδομικών υλικών, κλαδιών κλπ. από τους δρόμους και τα μη φραγμένα οικόπεδα και ειδικού καθαρισμού στα σημεία που υπάρχουν τοξικά κατάλοιπα από την καύση μεγάλου αριθμού οχημάτων (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά  οδοί Ποσειδώνος από Αργυράς Ακτής, Χρυσανθέμων, Πανός, Περικλέους, μέχρι Τρίτωνος και όλες οι κάθετες σε αυτό το μήκος σε βάθος 50 μέτρα από την Ποσειδώνος) με καταγραφή συγκεκριμένου ημερήσιου προγράμματος και δρομολογίου. Επιπλέον σε αυτά τα σημεία πλύσιμο σε μανδρότοιχους, στύλους ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ όπου είχε εξαπλωθεί η ρύπανση από τα καμένα αυτοκίνητα.

6.    Απολύμανση οικισμού
Ενημέρωση για το τακτικό πρόγραμμα απολύμανσης των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων για την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων.

7.    Αποκατάσταση οικισμού
7α) Ημερομηνία πλήρους αποκατάστασης του φωτισμού σε όλο τον οικισμό συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της Λεωφ. Μαραθώνος που παραμένει σκοτεινό
7β)  Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υλοτόμησης και απομάκρυνσης κορμών και κλαδιών από ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους
7γ) Χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του οδοστρώματος, πεζοδρομίων, συστήματος πυρασφάλειας, σήμανσης οδών, και
7δ)  Χρονοδιάγραμμα, μελέτη και διαδικασία παροχής κατάλληλων για οικιστικές περιοχές δένδρων και φυτών ώστε να ολοκληρωθεί η δενδροφύτευση ιδιωτικών και κοινόχρηστων  χώρων.

8.    Ερανικός Λογαριασμός
Ενημέρωση για το ύψος των συγκεντρωθέντων ποσών, τη σχεδιαζόμενη χρήση τους και άμεση τοποθέτηση δύο εκπροσώπων της ΣΕΚΜΑ στην επιτροπή διαχείρισης, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο Δήμαρχος στην ως άνω συνάντηση.

9.    Αντικατάσταση των σωλήνων από αμίαντο του  δικτύου ύδρευσης  με νέους σωλήνες που να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας  και υγιεινής
Καταγραφή των συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα προβεί ο Δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αλλά και κάθε άλλης ενέργειας ενδεχομένως  απαιτείται σε συνεννόηση με άλλους αρμόδιους φορείς για την άμεση αντικατάσταση των σωλήνων από αμίαντο του δικτύου ύδρευσης με νέους σωλήνες που να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο Δήμαρχος στην ως άνω συνάντηση.

10.  Χωροταξικός σχεδιασμός και ένταξη στο σχέδιο πόλης
Ζητούμε πλήρη ενημέρωση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση (που βρισκόμαστε, τι εκκρεμεί κλπ) και τον μελλοντικό σχεδιασμό που υλοποιείται ή θα υλοποιηθεί από το Δήμο με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα. Επίσης εάν και πού εμπλέκονται άλλοι φορείς που επηρεάζουν το θέμα (δασαρχείο, περιφέρεια κλπ) και με ποιό τρόπο θα υλοποιηθεί η συνεργασία με αυτούς ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις και μεταβίβαση ευθυνών μεταξύ του Δήμου και των εμπλεκομένων φορέων..

11.  Δημοτικά Τέλη, χρεώσεις Δήμου και τέλη ύδρευσης
Ζητούμε την παρέμβαση από μέρους σας προς τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να αλλάξει η πρόσφατη Υπουργική απόφαση και να υλοποιηθεί η δέσμευση του Δημάρχου και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πλήρη απαλλαγή όλων των κατοίκων (και όχι ανάλογα με την κατάσταση των οικιών.) από Δημοτικά Τέλη, τέλη ύδρευσης και χρεώσεις Δήμου

Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η  άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, για τις οποίες είναι αποκλειστικός αρμόδιος ή/και συναρμόδιος ο Δήμος Μαραθώνα, είναι επιτακτική, λαμβανομένου υπόψη ότι η μεταβολή των καιρικών συνθηκών η οποία επιδεινώνει την ήδη κακή υφιστάμενη κατάσταση.

Οι κάτοικοι στο Μάτι απαιτούν από την Δημοτική Αρχή και προσωπικά από τον  Δήμαρχο Μαραθώνα κο Ψινάκη, τους αντιδημάρχους και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την αποτελεσματική ενεργοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα, την ανάληψη ενεργού συντονιστικού ρόλου για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων της Πολιτείας καθώς και όλων των ιδιωτικών φορέων που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης στο Μάτι, την άμεση καταβολή των προβλεπόμενων επιδομάτων και την επιτάχυνση όλων των απαιτούμενων εργασιών για την διαφύλαξη της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, τη φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση  των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των  υποδομών και του περιβάλλοντος στο ΜΑΤΙ.

Τέλος επειδή έχουν περιέλθει εις γνώση  μας  δημόσιες δηλώσεις  εκπροσώπων του Δήμου, οι οποίες όχι μόνο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, αλλά αντιθέτως δυσχεραίνουν την εμπέδωση εποικοδομητικού κλίματος συνεργασίας, σας συνιστούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφενός στις δηλώσεις σας αναφορικά με θέματα που αφορούν την δόμηση στο Μάτι, ιδιαίτερα δε λαμβανομένου υπόψη ότι τόσο ο Δήμος  Μαραθώνα και όσο και η Πολιτεία εν γένει έχουν ευθύνη  για την  επί χρόνια  καθυστέρηση ένταξης του ΜΑΤΙΟΥ στο σχέδιο πόλης, και αφετέρου στις  αξιολογικές κρίσεις σας αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή του οικισμού μας και τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν, για την διαπίστωση των οποίων αρμόδια είναι αποκλειστικά τα δικαστήρια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ( ΣΕΚΜΑ)
EMAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: syntonistikimati@gmail.com
ρχου κου Ζαγαρη Ιωάννη

Αντιδημάρχου κου Θανασια Βαιου
Αντιδημάρχου κου  Κοροβεση Γεωργιου
Αντιδημάρχου κας Λαμπαρου Δημητρας
Αντιδημάρχου κου Νησιωτη Γιωργου
Προεδρου του δημοτικου συμβουλιου κου Ρεισογλου Αιμιλιου
Κοινοποίηση προς όλα τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου
Κα Asley Sofia
Κον Αλεξανδρη Πετρο
Κα Αναστασιου Βασιλικη
Κον Δελαγραμματικα Βασιλη
Κα Δρακοπουλου Σταυρουλα
Κα Κακαρη Δημητρα
Κον Καλπακιδη Θεοδωρο
Κον Λασκο Κωνσταντινο
Κον Λασκο Αργυρη
Κον Λιβαθηνο Σπυρο
Κον Μεγαγιαννη Αδαμ
Κον Μπαιρακταρη Στεφανο
Κον Μπουσουλα Ιωαννη
Κα Μυλωνα Σταματια
Κα Πατερακη Καλλιοπη
Κα Ριζου Αναστασια
Κον Σομογλου Αλεξανδρο
Κον Σταμου Πετρο
Κα Σταυρακοπουλου Βασιλικη
Κον Στεφανιδη Νικο
Κον Σωτηριου Ευαγγελο
Κον Τσιρκα Στεργιο
Κον Τσιρκα Κωνσταντινο
Κον Τσουπρα Βασιλειο
Κον  Χατζηγιαννη Νικολαο
Κύριοι,
Στις 11/8/2018 διενεργήθηκε συνάντηση  9 μελούς αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο ΜATI Αττικής (εφεξής ΣΕΚΜΑ)   με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Μαραθώνα, η οποία μαγνητοφωνήθηκε  στο σύνολο της,   και στην οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι  απαιτούμενες κατεπείγουσες ενέργειες αρμοδιότητας η/και συναρμοδιότητας του Δήμου Μαραθώνα για την αποκατάσταση του οικισμού Μάτι και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του.
Στη συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε προσωπικά  για την  άμεση συντονισμένη και αποτελεσματική ενεργοποίηση του Δήμου.
Από τη μέχρι σήμερα  παρακολούθηση των ενεργειών του Δήμου διαπιστώνεται σημαντική ολιγωρία αφού όχι μόνο  κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά  ορισμένα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων και να καθυστερεί ανεπίτρεπτα η αποκατάσταση του οικισμού .
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας, σας καλούμε όπως προβείτε το ταχύτερο δυνατό στην  ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων δράσεων για την αποκατάσταση του οικισμού MATI και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του και να μας  ενημερώσετε άμεσα και εγγράφως, αποστέλλοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΣΕΚΜΑ,  για τα ακόλουθα

1.    Καταβολή  επιδομάτων οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους πυρόπληκτους κατοίκους 
Καταγραφή του συνολικού αριθμού των αιτήσεων που παραμένουν  σε εκκρεμότητα  κατά κατηγορία (πληγείσα οικογένεια, πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες που υπάρχει άτομο με ειδικές ανάγκες, για απλές επισκευές ή/και αντικατάσταση  οικοσκευής  και για τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στην πυρκαγιά) και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή του συνόλου των επιδομάτων.

2.    Στέγαση και σίτιση
Καταγραφή των εντεταλμένων αρμόδιων προσώπων και όλων των απαραίτητων ενεργειών που θα λάβουν χώρα από το Δήμο, σε συνεννόηση όπου αυτό απαιτείται και με άλλους αρμόδιους φορείς,  προκειμένου να διασφαλισθεί   αξιοπρεπής  σίτιση και στέγαση  όλων των πληγέντων πυρόπληκτων κατοίκων και για όσο διάστημα οι κατοικίες τους παραμένουν ακατάλληλες, στις κατασκηνώσεις της ευρύτερης περιοχής,  σε καταλύματα κατάλληλα εξοπλισμένα  για τη διαβίωση κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και την κατά το μέγιστο δυνατό φυσιολογική διαβίωση όλων των μελών μιας οικογένειας (χώρος μελέτης παιδιών, τραπεζαρία, κλπ).  Ρητή διαβεβαίωση της  ύπαρξης επαρκούς ύψους κονδυλίων και διαθέσιμου προσωπικού για την κάλυψη των προαναφερόμενων αναγκών για όσο διάστημα απαιτηθεί.

3.    Εύρυθμη  λειτουργία των σημείων διάθεσης  προσφορών σε είδος  προς τους πληγέντες  πυρόπληκτους  κατοίκους ( hot spot)
Ορισμός επαρκούς αριθμού δημοτικών υπαλλήλων και λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου για την  εύρυθμη  λειτουργία των hot spot, την τήρηση των απαραίτητων  κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, την ορθή διαχείριση και δίκαιη κατανομή των προσφερόμενων ειδών στους πληγέντες πυρόπληκτους κατοίκους και τον αποτελεσματικό συντονισμό  των εθελοντών που συνδράμουν σε αυτή τη δράση .

4.    Ασφάλεια οικισμού
4α) Ημερομηνία ολοκλήρωσης των προσωρινών αντιπλημμυρικών έργων
4β) Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της δημοπράτησης και εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή και καταγραφή των συγκεκριμένων ενεργειών στις  οποίες θα προβεί ο Δήμος  για τον συντονισμό με την Περιφέρεια και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα για την εκτέλεση του έργου, και
4γ) Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διάβρωσης της ακτογραμμής την διασφάλιση της ευστάθειας των πρανών και την υποστήριξη του παραλιακού πεζόδρομου και καταγραφή συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα προβεί ο Δήμος για τον συντονισμό με την Περιφέρεια και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα για την εκτέλεση του έργου.

5.    Καθαριότητα οικισμού
Χρονοδιάγραμμα εντατικού και κατά επανάληψη πλυσίματος όλων των οδών του οικισμού συλλογής μπάζων, οικοδομικών υλικών, κλαδιών κλπ. από τους δρόμους και τα μη φραγμένα οικόπεδα και ειδικού καθαρισμού στα σημεία που υπάρχουν τοξικά κατάλοιπα από την καύση μεγάλου αριθμού οχημάτων (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά  οδοί Ποσειδώνος από Αργυράς Ακτής, Χρυσανθέμων, Πανός, Περικλέους, μέχρι Τρίτωνος και όλες οι κάθετες σε αυτό το μήκος σε βάθος 50 μέτρα από την Ποσειδώνος) με καταγραφή συγκεκριμένου ημερήσιου προγράμματος και δρομολογίου. Επιπλέον σε αυτά τα σημεία πλύσιμο σε μανδρότοιχους, στύλους ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ όπου είχε εξαπλωθεί η ρύπανση από τα καμένα αυτοκίνητα.

6.    Απολύμανση οικισμού
Ενημέρωση για το τακτικό πρόγραμμα απολύμανσης των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων για την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων.

7.    Αποκατάσταση οικισμού
7α) Ημερομηνία πλήρους αποκατάστασης του φωτισμού σε όλο τον οικισμό συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της Λεωφ. Μαραθώνος που παραμένει σκοτεινό
7β)  Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υλοτόμησης και απομάκρυνσης κορμών και κλαδιών από ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους
7γ) Χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του οδοστρώματος, πεζοδρομίων, συστήματος πυρασφάλειας, σήμανσης οδών, και
7δ)  Χρονοδιάγραμμα, μελέτη και διαδικασία παροχής κατάλληλων για οικιστικές περιοχές δένδρων και φυτών ώστε να ολοκληρωθεί η δενδροφύτευση ιδιωτικών και κοινόχρηστων  χώρων.

8.    Ερανικός Λογαριασμός
Ενημέρωση για το ύψος των συγκεντρωθέντων ποσών, τη σχεδιαζόμενη χρήση τους και άμεση τοποθέτηση δύο εκπροσώπων της ΣΕΚΜΑ στην επιτροπή διαχείρισης, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο Δήμαρχος στην ως άνω συνάντηση.

9.    Αντικατάσταση των σωλήνων από αμίαντο του  δικτύου ύδρευσης  με νέους σωλήνες που να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας  και υγιεινής
Καταγραφή των συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα προβεί ο Δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αλλά και κάθε άλλης ενέργειας ενδεχομένως  απαιτείται σε συνεννόηση με άλλους αρμόδιους φορείς για την άμεση αντικατάσταση των σωλήνων από αμίαντο του δικτύου ύδρευσης με νέους σωλήνες που να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο Δήμαρχος στην ως άνω συνάντηση.

10.  Χωροταξικός σχεδιασμός και ένταξη στο σχέδιο πόλης
Ζητούμε πλήρη ενημέρωση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση (που βρισκόμαστε, τι εκκρεμεί κλπ) και τον μελλοντικό σχεδιασμό που υλοποιείται ή θα υλοποιηθεί από το Δήμο με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα. Επίσης εάν και πού εμπλέκονται άλλοι φορείς που επηρεάζουν το θέμα (δασαρχείο, περιφέρεια κλπ) και με ποιό τρόπο θα υλοποιηθεί η συνεργασία με αυτούς ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις και μεταβίβαση ευθυνών μεταξύ του Δήμου και των εμπλεκομένων φορέων..

11.  Δημοτικά Τέλη, χρεώσεις Δήμου και τέλη ύδρευσης
Ζητούμε την παρέμβαση από μέρους σας προς τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να αλλάξει η πρόσφατη Υπουργική απόφαση και να υλοποιηθεί η δέσμευση του Δημάρχου και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πλήρη απαλλαγή όλων των κατοίκων (και όχι ανάλογα με την κατάσταση των οικιών.) από Δημοτικά Τέλη, τέλη ύδρευσης και χρεώσεις Δήμου

Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η  άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, για τις οποίες είναι αποκλειστικός αρμόδιος ή/και συναρμόδιος ο Δήμος Μαραθώνα, είναι επιτακτική, λαμβανομένου υπόψη ότι η μεταβολή των καιρικών συνθηκών η οποία επιδεινώνει την ήδη κακή υφιστάμενη κατάσταση.

Οι κάτοικοι στο Μάτι απαιτούν από την Δημοτική Αρχή και προσωπικά από τον  Δήμαρχο Μαραθώνα κο Ψινάκη, τους αντιδημάρχους και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την αποτελεσματική ενεργοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα, την ανάληψη ενεργού συντονιστικού ρόλου για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων της Πολιτείας καθώς και όλων των ιδιωτικών φορέων που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης στο Μάτι, την άμεση καταβολή των προβλεπόμενων επιδομάτων και την επιτάχυνση όλων των απαιτούμενων εργασιών για την διαφύλαξη της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, τη φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση  των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των  υποδομών και του περιβάλλοντος στο ΜΑΤΙ.

Τέλος επειδή έχουν περιέλθει εις γνώση  μας  δημόσιες δηλώσεις  εκπροσώπων του Δήμου, οι οποίες όχι μόνο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, αλλά αντιθέτως δυσχεραίνουν την εμπέδωση εποικοδομητικού κλίματος συνεργασίας, σας συνιστούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφενός στις δηλώσεις σας αναφορικά με θέματα που αφορούν την δόμηση στο Μάτι, ιδιαίτερα δε λαμβανομένου υπόψη ότι τόσο ο Δήμος  Μαραθώνα και όσο και η Πολιτεία εν γένει έχουν ευθύνη  για την  επί χρόνια  καθυστέρηση ένταξης του ΜΑΤΙΟΥ στο σχέδιο πόλης, και αφετέρου στις  αξιολογικές κρίσεις σας αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή του οικισμού μας και τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν, για την διαπίστωση των οποίων αρμόδια είναι αποκλειστικά τα δικαστήρια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ( ΣΕΚΜΑ)
EMAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: syntonistikimati@gmail.com
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.