Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο (Φωτο, Video)

 Αύριο συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνο από την τελευταία πυρκαγιά του 2017 στο τόπο μας. Άραγε πόσο σοφότεροι γίναμε ??
 Διαβάστε με ένα κλικ άρθρα από τις Πυρκαγιές Βαρνάβα του 2009-2010-2012-2016-2017

Τα λέμε εδώ και χρόνια, αλλά Δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες της περιοχής με την ανευθυνότητα που τους διακρίνει συντελούν στην ανάπτυξη Πυρκαγιών στο τόπο μας, βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο περιβάλλον, περιουσίες ακόμα και ζωές.


Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009, 2010, 2011, 2016 & 2017 που σχεδόν ξεκλήρισαν τον Βαρνάβα και τη χώρα, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα ουσιαστικής πυροπροστασίας στον Βαρνάβα και τις γύρω Κοινότητες. Όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον σημαντικότερο πνεύμονα πράσινου της Ανατολικής Αττικής στο έλεος μιας μελλοντικής πυρκαγιάς.
Οι ευχές όμως δεν αρκούν. Όπως δεν αρκούν και οι περιστασιακές κινητοποιήσεις Δήμων & Κοινοτήτων και εθελοντών πολιτών σε περιόδους κρίσεων, εφ’ όσον αυτές δεν εντάσσονται στα πλαίσια ενός ενιαίου σχεδιασμού προστασίας (πρόληψης, και άμεσης πυρόσβεσης αν χρειαστεί). Απαιτείται υλικοτεχνική υποδομή και πρόγραμμα δράσης ώστε να είναι αποτελεσματική κάθε μορφή κινητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και της εθελοντικής προσφοράς των κατοίκων (όσοι από αυτούς ευαισθητοποιούνται). Είναι φυσικό ότι η ευθύνη μιας τέτοιας συντονισμένης δράσης πέφτει στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι όμοροι Δήμοι και Κοινότητες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία μιας μακροχρόνιας πολιτικής προστασίας και αναβάθμισης του πράσινου..

Κάποιες σκέψεις για διάλογο, σχετικά με τα αναγκαία έργα υποδομής και την οργάνωση της πυροπροστασίας:
  • Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
  • Εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών σε κομβικά σημεία του βουνού.
  • Αποκατάσταση της λειτουργίας των δεξαμενών και του δικτύου ποτίσματος.
  • Περιοδικός καθαρισμός των δασικών δρόμων από μπάζα, απορρίμματα, χόρτα και εύφλεκτα υλικά.
  • Τοποθέτηση κάδων συλλογής μπάζων και άχρηστων υλικών μεγάλου όγκου στις εισόδους προς το βουνό ώστε να έχουν εναλλακτική λύση όσοι προτίθενται να «βρωμίσουν» τα βουνά.
  • Άμεσος καθαρισμός και κλείσιμο των άτυπων χωματερών που λειτουργούν . Πρόκειται για ανεξέλεγκτες και διαρκείς απειλές πυρκαγιάς στον Βαρνάβα και το Γραμματικό.
  • Ενιαίος προγραμματισμός, από τις όμορες Κοινότητες - Δήμους, για την πρόληψη και δασοπυρόσβεση κατά τους κρίσιμους μήνες (Μάης – Οκτώβρης).
  • Πρόσληψη εποχικού προσωπικού, οργάνωση συνεργείων πυροφύλαξης από το προσωπικό των Δήμων, φορείς και εθελοντές πολίτες, με βάση ένα οργανόγραμμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό.
  • Δημιουργία παρατηρητηρίων πυροφύλαξης και δικτύου επικοινωνίας και συντονισμού με ένα ενιαίο κέντρο επιχειρησιακής δράσης.
  • Ενημέρωση κατοίκων και φορέων των Δήμων και Κοινοτήτων για τις δράσεις προστασίας, προγράμματα ενημέρωσης σε σχολεία, οργάνωση εθελοντικών εξορμήσεων δενδροφυτεύσεων κ.ά.
Όλα αυτά βέβαια δεν γίνονται  από την μία μέρα στην άλλη ούτε εν μέσω  καλοκαιριού στο παρά πέντε. Έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Χρειάζεται χρόνος και οργάνωση. Όχι μόνο λόγια. Όμως όταν φτάνουμε κοντά στον χειμώνα και αφού περάσουμε τον κίνδυνο των πυρκαγιών,  πάλι όλα ξεχνιούνται και τίποτα δεν γίνεται. 
Έτσι χρόνια τώρα στα τυφλά και αδιάφορα βαδίζει ο τόπος μας από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, μέχρι να συμβεί  το αναπάντεχο και να τα "ρίξουν" πάλι ΟΛΑ στον Στρατηγό Άνεμο. 

Μ. Αποστολόπουλος

Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.