Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Φωτιά στην Αττική: Εθνική τραγωδία, επίσημα 74 οι νεκροί σε Ραφήνα, Μάτι, Βουτζά, 187 τραυματίες, άγνωστoς ο αριθμός αγνοούμενων[ pic]

Φωτιά στην Αττική: Εθνική τραγωδία, επίσημα 74 οι νεκροί σε Ραφήνα, Μάτι, Βουτζά, 187 τραυματίες, άγνωστoς ο αριθμός αγνοούμενων[ pic]
Φωτιά : Ανείπωτη τραγωδία, θρήνος, όλεθρος. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη δοκιμασία που περνάει η περιοχή της Αττικής το τελευταίο 24ωρο από την φονική φωτιά σε Ραφήνα, Μάτι, Βουτζά. Επιβεβαιωμένοι 74 οι νεκροί ενώ δεν αποκλείεται να ανέβει και άλλο ο αριθμός, πολλοί τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αγνοούνται πολλοί συνάνθρωποι μας, έκκληση από τους οικείους τους, ξεκληρίστηκαν οικογένειες
Δεν έχει τέλος η τραγωδία από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι αρμόδιοι φορείς εκφράζουν φόβο πως οι νεκροί θα αυξηθούν με μαθηματική ακρίβεια.Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε 74 και οι τραυματίες ανέρχονται σε 187 μεταξύ τους και 23 παιδιά.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίδη, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά.
Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Επίσης, έπειτα από την κήρυξη, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων
Οι πυροσβέστες ανέσυραν πριν από λίγο μια σωρό γυναίκας από πολυκατοικία που εικάζεται ότι βρήκε τον θάνατο από τον καπνό. Τίποτα και κανεις δεν θα ξεχαστεί δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην σκιά των φονικών πυρκαγιών και το δεκάδων θυμάτων. Παράλληλα, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
Αλλοι δέκα νεκροί εντοπίστηκαν είχαν εντοπιστεί στο Μάτι. Συγκεκριμένα, σε ένα καμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα άτομα, ενώ αριστερά από αυτό, μέσα σε σπίτι, άλλοι τέσσερις και κάτω στην πλαγιά του λόφου άλλοι δύο νεκροί. Πριν από λίγα λεπτά το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι εντόπισε και άλλη σωρό στην θάλασσα.

Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την λεωφόρο Μαραθώνος. Από τους σάκους για τη μεταφορά των σορών, τρεις είναι μικρού μεγέθους, κάτι που σημαίνει ότι, δυστυχώς, πρόκειται πιθανότατα για  παιδιά.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες για τους νεκρούς στο σπίτι, πρόκειται για μητέρα με τις δύο ανήλικες κόρες της, 5 και 6 ετών, και την γιαγιά της οικογένειας, που βγήκαν από το σπίτι τους και έτρεξαν στο δάσος για να σωθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Στο ίδιο σημείο, σε αυτοκίνητο, έχει εντοπιστεί απανθρακωμένη οικογένεια -γονείς και δύο παιδιά.
Ένας ακόμη άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός μέσα από καμένο αυτοκίνητο, έξω από την ταβέρνα στην Αργυρή Ακτή, όπου νωρίτερα είχαν βρεθεί νεκροί άλλοι 25 άνθρωποι. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα πολλοί, που αναζητούν τους δικούς τους.

Λίγο νωρίτερα, ενας ακόμη νεκρός ανασύρθηκε από στελέχη του Λιμενικού, πριν από λίγο, στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 52.
Ακόμη μία σορός, ενός άνδρα, εντοπίστηκε πριν λίγη ώρα στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας. Το θύμα εντόπιστηκε να επιπλέει στο νερό ανοικτά της Λούτσας από σκάφος του Λιμενικού και έχει μεταφερθεί στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για να εξακριβωθουν τα αίτια θανάτου του.
Οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους νεκρούς να ανέρχονται σε 60.
Αυτοί είναι οι αγνοούμενοι από τις φωτιές σε Μάτι και Ραφήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετέχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των εγκλωβισμένων στην περιοχή της Ραφήνας, περισυνέλεξε 4 νεκρούς από την θάλασσα.
Με το πρώτο φως της ημέρας επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για τον απολογισμό από την φωτιά στην Ραφήνα, με νεκρούς να εντοπίζονται συνεχώς από διασώστες και την πυροσβεστική. 25 άνθρωποι αγκαλιασμένοι 30 μέτρα από την παραλία βρέθηκαν νεκροί.
Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους. Η κ. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.
Δύο Πολωνοί, μια μητέρα και ο γιος της, είναι μεταξύ των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Βαρσοβία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρτούρ Λομπάρτ επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα και ο γιος της είναι μεταξύ των περίπου 10 άλλων ανθρώπων που πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες επιβιβαζόμενοι σε μία βάρκα, η οποία στη συνέχεια βυθίστηκε.
Ο Γιανούς Σμιγκιέλσκι, εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Grecos με το οποίο ταξίδευαν τα θύματα, ενημέρωσε ότι το πρακτορείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και την ασφαλιστική εταιρία. Έχει προσφέρει επίσης ψυχολογική βοήθεια στα μέλη της οικογένειας των θυμάτων.
ΦΩΤΙΑ
Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο, 435 από τους πελάτες του βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Αττικής, με περίπου 30 εξ αυτών να επιστρέφουν στην Πολωνία αύριο ενώ οι υπόλοιποι 400 βρίσκονται μακριά από την επικίνδυνη περιοχή.

Ριπές ανέμου εως και 120 χλμ/ωρα εξάπλωσαν ταχύτατα την φονική λαίλαπα

Τo ΕΑΑ μέσω της υπηρεσίας του meteo.gr και με τη χρήση του πυκνού δικτύου 48 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί εντός της Αττικής, κατέγραφε σε πραγματικό χρόνο τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους που επικρατούσαν στην περιοχή την Δευτέρα 23/07. Καταγράφηκαν θυελλώδεις δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι στην Ανατολική Στερεά και την Αττική, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που προσεγγιστικά υπολογίζεται από τις 12 το πρωί ως και τις 10 το βράδυ της Δευτέρας.
Όπως διακρίνεται και στον χάρτη που παραθέτουμε οι ριπές ανέμου έφτασαν στα 100-120 km/h σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h.
aster1
Ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Αττική συγκρότησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία, ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου». Ήδη έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εξασφαλίσει «με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων».
Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο «ελπίζεται στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου».
Στο σημείο της τραγωδίας στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι όπου έχουν βρεθεί οι σοροί ακόμη 25 ανθρώπων, έχουν φτάσει αυτή την ώρα περίπου τριάντα πυροσβέστες και αστυνομικοί όπως μεταδίδει ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαΐτας από την περιοχή.
Αποκαλυπτική είναι η φωτογραφία με σωρούς ανθρώπων, του φωτογράφου του ΑΠΕ- ΜΠΕ Παντελή Σαίτη. Σοροί ανθρώπων διακρίνονται σε χωράφι στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι. ΠΡΟΣΟΧΗ οι εικόνες είναι πολύ σκληρές!
ΦΩΤΙΑ

Νέα ενημέρωση για τους τραυματίες από τη φωτιά

Χωρίς διασωλήνωση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας από τους 11 σοβαρά εγκαυματίες-τραυματίες που παραμένουν στις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συγκεντρωτικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 71 ενηλικές εγκαυματίες-τραυματίες, από τους οποίους πλέον οι 10 είναι διασωληνωμενοι. Αρκετοί από αυτούς που αρχικά είχαν μεταφερθεί ή προσέλθει με δικά τους μέσα στα νοσοκομεία έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ άλλοι θα μπορέσουν φύγουν μετά την παρέλευση 48 ωρών.
12 παιδιά πήραν εξιτήριο από τα νοσκομεία όπου νοσηλεύονταν με προβλήματα λόγω των πυρκαγιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Στα Νοσοκομεία Παίδων παραμένουν ακόμη 11 παιδιά.
Στοιχεία από το υπουργείο υγείας για τους τραυματίες
Από τις 23:00 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, διεκομίσθηκαν,
στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»: 79 περιστατικά εκ των οποίων τα 6 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους,
• στο Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»: 55 περιστατικά,
• στο Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»: 12 περιστατικά εκ των οποίων τα 4 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους,
• στο Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»: 2 περιστατικά,
• στο Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν»: 8 περιστατικά και
• στο Γ.Ν.Παίδων Α. «Η Αγ. Σοφία»: 16 περιστατικά (παιδιά).
Σε μεγάλο αριθμό περιστατικών παρασχέθηκαν Α΄ Βοήθειες από διασώστες και Ιατρούς των ΚΙΜ και του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση κυρίως αναπνευστικής δυσχέρειας χωρίς να χρήζουν διακομιδής σε νοσοκομείο.
Σήμερα, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 και μετά τα εξιτήρια που δόθηκαν από τα αναφερόμενα νοσοκομεία σε περιστατικά που δεν έχρηζαν νοσηλείας, η κατάσταση νοσηλευομένων έχει ως εξής:
• Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»: 17 νοσηλευόμενοι και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς,
• Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»: 3 νοσηλευόμενοι και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς,
• Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»: 26 νοσηλευόμενοι,
• Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»: 9 νοσηλευόμενοι,
• Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν»: 6 νοσηλευόμενοι και
• Γ.Ν.Παίδων Α. «Η Αγ. Σοφία»: 23 νοσηλευόμενοι (παιδιά) . Νωρίς το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο τα 11.
Χαμένες ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και το φυσικό περιβάλλον άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή της Ραφήνας - Πικερμίου και ιδιαίτερα τον οικισμό Μάτι.
Όπως περιγράφει ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ, το χωράφι με τα απανθρακωμένα πτώματα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες.
«Συνεχίζεται αυτή την ώρα μία μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χτεσινές καταστροφικές πυρκαγιές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» και δήλωσε ότι «πέραν της επιχείρησης πυρόσβεσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης με συνέργεια πολλών υπουργείων». Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής». Αναφορικά με τους τραυματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «μέχρι τώρα έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία 156 ενήλικοι εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά ενώ έχουν διακομισθεί και 16 παιδιά που βρίσκονται εκτός κινδύνου».
Αναλυτικά ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «από χθες μέχρι αυτή την ώρα, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών». Επιπλέον ενημέρωσε ότι ενημέρωσε ότι «αυτή τη στιγμή δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 50 άτομα. Η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής».
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ αναμένεται αργότερα να έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν».
Αποκαλυπτική είναι η φωτογραφία του πυροσβέστη και της υπεράνθρωπης προσπαθειας που έχει προηγηθεί με τις φλόγες
ΦΩΤΙΑ ΡΑΦΗΝΑ
Ερευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Αττική σπέρνοντας τον θάνατο διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Η κυρία Δημητρίου διαβίβασε σειρά δημοσιευμάτων στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών.
Οι μεγάλες πυρκαγιές σε δύο μέτωπα της Αττικής, της Κινέτας και της Καλλιτεχνούπολης, όπου έχασαν τη ζωή τους 50 άτομα και 156 τραυματίστηκαν, σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την αρωγή του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και όλου του κρατικού μηχανισμού, συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.
FOTIA827952
Ειδικότερα, όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Αέρας, στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, επιχειρούν για την κατάσβεσή της 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, συμμετέχουν τέσσερα εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βουλιαγμένης, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Παράλληλα, από πλευράς εναέριων μέσων, επιχειρούν πέντε ελικόπτερα.
Στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, συμμετέχουν για την κατάσβεσή της 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα τις πληγείσες περιοχές κάνοντας αυτοψία.
ΦΩΤΙΑ
Σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας απομακρύνθηκαν χθες από τα μέτωπα της καταστροφικής μεγάλης πυρκαγιάς 140 μέλη των Ελλήνων Προσκόπων, παιδιά και ενήλικοι, που πραγματοποιούσαν τις καλοκαιρινές τους κατασκηνώσεις στις περιοχές Μάτι, Άγιος Ανδρέας και Αγία Μαρίνα. Τα παιδιά, μέλη 10 Προσκοπικών Συστημάτων της Αττικής, χωρισμένα σε δύο ομάδες μεταφέρθηκαν αρχικά η μια ομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Μάκρης και η άλλη στα ΚΑΑΥ της Νέας Μάκρης. Από εκεί, η πρώτη ομάδα μεταφέρθηκε με λεωφορεία, με μέριμνα της Κεντρικής Διοίκησης στα Συστήματά τους και παραδόθηκαν στους γονείς τους. Η δεύτερη ομάδα, μαζί με τα παιδιά των κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων, μεταφέρθηκαν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και από εκεί και πάλι με λεωφορεία της Κεντρικής Διοίκησης, μεταφέρθηκαν στα Συστήματά τους και παραδόθηκαν στους γονείς τους.
Από νωρίς το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Δημήτρης Τζανακόπουλος μαζί με τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των επιχειρήσεων.
Ο ΥΕΘΑ, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, συγκάλεσε Συμβούλιο Άμυνας για τις 8 το πρωί, αυτή την στιγμή γίνεται έκτακτη ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.
Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, με τον Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλου να επιβεβαιώνει ότι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές ξεπερνούν τους 20.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» και πως «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».
Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι από την Φρεγάτα «Έλλη» ανασύρθηκαν από την περιοχή της Αρτέμιδας 4 νεκροί, 3 γυναίκες και 1 παιδί, οι οποίοι για να σωθούν από τη μανία της φωτιάς έπεσαν στην θάλασσα και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία αγγίζουν τους 156 -ανάμεσά τους και 16 παιδιά- εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.
limanaki44
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο λιμάνι της Ραφήνας: Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 700 άτομα
Πάνω από 700 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.
copernicus2
Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.
fotia27956
Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.
Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ' αυτού)–, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.
fotia115
Ανοικτή η Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου
Στην κυκλοφορία δόθηκαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου που νωρίτερα είχαν κλείσει από το 39ο έως το 57ο χλμ. λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Κινέτα.
Με απόφαση της Τροχαίας, άνοιξε το τμήμα Ελευσίνα - κόμβος Επιδαύρου, έτσι, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της Ολυμπίας Οδού.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.