Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τελείωσε η συνάντηση Ν.Κοτζιά με το «βαρύ πυροβολικό» των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο -Βαρυσήμαντες δηλώσεις και «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας»…

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση τελείωσε πριν λίγο. «Συζητώ δύο μέρες στις ΗΠΑ το Σκοπιανό» , «Είναι σκεπτικοί οι Αμερικανοί με το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας», «Θα καθιερωθεί στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας» ήταν μερικές από τις φράσεις που ειπώθηκαν.
Ακόμη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός επαίνεσε τη χώρα μας για τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να αντιμετωπίσει προκλήσεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζονται άριστες οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ -Ελλάδας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
«Ο Μάικ Πομπέο και ο Νίκος Κοτζιάς συζήτησαν την άριστη κατάσταση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας, σε βασικούς τομείς συνεργασίας. Ο Αμερικανός υπουργός επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση προκλήσεων στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης εξέφρασε τη συνεχιζόμενη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2018.
Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σε αυτά και άλλα διμερή ζητήματα, της περιοχής και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα τις δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Κοτζιά. 
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Προηγουμένως είχαμε μια συζήτηση με τον κ. W. Mitchell.
Νομίζω ότι οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται σε θετική πορεία. Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δικαιώματα που έχει διεθνώς, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «πρόβλημα» απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή.
Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι, όπως ξέρετε, συνεχίζω σήμερα και αύριο συναντήσεις στην Ουάσιγκτων. Την Τετάρτη το πρωί έχω συναντήσεις.
Μετά θα ταξιδέψει η αντιπροσωπεία μας για τη Νέα Υόρκη. Εκεί θα δω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να κουβεντιάσουμε για τα ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.
Θα δω επίσης τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Miroslav Lajčák.
Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Matthew Nimetz και με την αντιπροσωπεία της πΓΔΜ, για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό.
Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Nimetz, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον κ. Pompeo συζητήσατε το Σκοπιανό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οχι δεν ετέθη το Σκοπιανό. Το συζητάμε με τον κ. Μitchell, και χθες και προχθές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί ακριβώς ειπώθηκε; Έγινε κάποια προτροπή να κλείσει το θέμα;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί σας είπε για το θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι και εκείνοι σκεπτικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε το θέμα των δύο στρατιωτών;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ.
Ευχαριστώ.





Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.