Δραματικές εξελίξεις. Πλέον ο χρόνος κυλάει αντίστροφα με τις μεγάλες δυνάμεις να προετοιμάζονται. Η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και ο φόβος για χτύπημα των ΗΠΑ κατά των δυνάμεων του Ασαντ, άλλαξε και το χάρτη των αεροπορικών πτήσεων στην περιοχή.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από το flightradar24 που δείχνει ότι κανένα αεροσκάφος δεν βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Συρίας. Ολες οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροσκάφη των οποίων περνούν από τη Συρία, έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους και ακολουθούν άλλες διαδρομές.
Όπως φαίνεται και στην εικόνα ο εναέριος κυκλοφοριακός φόρτος έχει μεταφερθεί στα σύνορα προς την πλευρά της Τουρκίας και του Ιράκ. 

Εξάλλου και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.
Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.
«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Κάπου εδώ εμπλέκεται πλέον και η Ελλάδα. Στη σκιά της διαφαινόμενης συμμαχικής επίθεσης στη Συρία θα συνεδριάσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάϊατ.
Στην αντζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια καθώς επίσης στην αμυντική συνεργασία των δυο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στο Πεντάγωνο, βρέθηκε και ο διοικητής των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τον οποίο υποδέχθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
Ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς- που είναι και επικεφαλής της διοίκησης αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής- είχε γίνει δεκτός και από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί, και ενώ τα τύμπανα πολέμου ηχούν, το δημοσίευμα του ημιεπίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν.
Σύμφωνα με αυτό, Βρετανοί στρατιώτες, άγνωστο πόσοι, συνελήφθησαν στη Συρία, από κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ , μετά την «διείσδυση» στο εσωτερικό της χώρας. Η πηγή υποστηρίζει επίσης ότι η πρόσφατη απομάκρυνση πολιτών από τη Γούτα ήταν «μια προσπάθεια να παραδοθούν ξένοι πράκτορες που είχαν συλληφθεί» με έναν τρόπο συγκεκαλυμμένο.
Σύμφωνα με την έκθεση, πιάστηκαν μετά από μάχες στην Ανατολική Γούτα, κοντά στην πρωτεύουσα τη Δαμασκό.
Το Fars υποστήριξε ότι ήταν μέρος ενός σχεδίου που αφορούσε «τρομοκράτες και δυνάμεις του ΝΑΤΟ» για να επιτεθεί στη Δαμασκό.
Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιορδανία επρόκειτο να ξεκινήσουν επιθέσεις «από διάφορα μέτωπα», ενώ Ισραήλ και ΗΠΑ θα έκαναν αεροπορικές επιδρομές για να βοηθήσουν τους αντάρτες να καταλάβουν τεράστιες περιοχές της Δαμασκού και να επιφέρουν την κατάρρευση του συριακού καθεστώτος.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, οι «ταχείες, μεγάλες νίκες» του συριακού στρατού κατέστρεψαν το σχέδιο. Μια πηγή που αναφέρεται στην έκθεση δήλωσε ότι «Σύροι-Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές» άρχισαν να επιχειρούν στη Γούτα για να αποκρούσουν τον συνασπισμό όταν έμαθαν τα σχέδια.
Πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμυνας διαψεύδουν, πάντως, το δημοσίευμα
Ταυτόχρονα, δεκάδες κομβόι με στρατιωτικό υλικό περνούν τα σύνορα Συρίας – Ιράν χωρίς διακριτή προέλευση αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται για Ρώσικα οπλικά συστήματα ώστε να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας. 

Από την άλλη πλευρά οι κινήσεις είναι φανερές με πλοία και υποβρύχια της Δύσης να συσσωρεύονται ανοιχτά της Συρίας.
Οι εκατέρωθεν προετοιμασίες παραπέμπουν ευθέως σε ευρύτατης κλίμακας σύρραξη.
Οι δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ 

Ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συστοιχίες πυραύλων (θαλάσσης – αέρος) Tomahawk, καθένας από τους οποίους:
Έχει 1.000 λίβρες (περίπου 454 κιλά) ισχυρής εκρητικής ύλης
Μήκος: 6 μέτρα
Μήκος πτέρυγας: 9 μέτρα
Βεληνεκές: 1.000 μίλια (περίπου 1.609 χλμ.)
Κοστίζει: 1 εκατ. στερλίνες
Η Δύναμη Κρούσης των ΗΠΑ συμπληρώνεται από:
Το αεροπλανοφόρο USS Truman (Με συνολικό προσωπικό 5.680 άτομα και 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα τελευταίας γενιάς)
Τρία πολεμικά πλοία (Destroyers): USS Normandy, USS Jason Dunham, USS The Sullivans
Πέντε πολεμικά σκάφη: USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman,, USS Farragut, USS Donald Cook
Οι δυνάμεις της Ρωσίας 

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτουν αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος S-400 εντός του συριακού εδάφους, τα οποία συνιστούν μια εν δυνάμει απειλή για μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, όπως είναι, για παράδειγμα τα αμερικανικά F-35.

Στην Τουρκία τη Δευτέρα ο γγ του ΝΑΤΟ – Θα δει τον Ερντογάν
Είναι τόσο ταχύτατες οι εξελίξεις πλέον, όπου γιια δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφτεί την Τουρκία. Θα βρίσκεται στην Άγκυρα την προσεχή Δευτέρα 16 Απριλίου.
Κατά την παραμονή του στην Τουρκία, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι μόνο. Η νέα επίσκεψη του Γενς Στολτενμπεργκ γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, ειδικά λόγω των εξελίξεων στη Συρία.
Όπως ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτικής Θανάσης Δρούγος, ο γγ του ΝΑΤΟ, εκτός από τον Ερντογάν θα έχει συναντήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Θα δεί επίσης τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί αλλά και τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ.
Τι θα συζητήσει ο γγ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία
Στην ατζέντα των συναντήσεων του Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία θα είναι η Συρία, οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία, θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η θέση της Τουρκίας σε ζητήματα στην περιοχή.
Επίσης, εκτός από τις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία την επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς» στο Αφρίν και κυρίως τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.