Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αυτή είναι η πρόταση-τελεσίγραφο Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αθήνα – Ποια χώρα βρίσκεται από πίσω – Τι θα γίνει εφόσον αρνηθεί η Ελλάδα;


Πρωτόγνωρα χαμπέρια για το Αιγαίο μας φέρνει Τούρκος ειδικός αναλυτής και δημοσιογράφος τα οποία θα προτείνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος , καταδεικνύοντας ότι η «σύγκρουση» συμφερόντων με πολεμικές «προεκτάσεις» των δύο χωρών είναι πλέον πολύ κοντά. 
  
Ο Τούρκος δημοσιογράφος του haber 7 Çağrı Erhan αναλύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορές και αποκαλύπτει πολλά από αυτά που ενδεχομένως θα μας φέρει ο Ερντογάν «ντυμένος Άγιος Βασίλης» λόγω των ημερών.
Ο ίδιος μιλάει για την δημιουργία μιας ένωσης στα αρχικά πρότυπα της δημιουργίας της ΕΕ , αναφέροντας την ( άκουσον-άκουσον)  «οικονομική ένωση Ελλάδος-Τουρκίας με την επωνυμία «Ένωση εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο», για να συνεκμεταλλευτούμε από κοινού όπως αναφέρει, τους  ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο»

Τονίζει ο Erhan ότι η πρόταση αφορά όλες τις φάσεις από την εξόρυξη , την επεξεργασία και τη μεταφορά υδρογονανθράκων, ενώ υπογραμμίζει « ότι είναι πιθανό ότι μια τέτοια επιχειρηματική ένωση θα θέλει να συμπεριλάβει πολλές χώρες, ιδίως τη Ρωσία».
Πρόκειται για κάτι που ομολογουμένως πιθανότατα  να κομίσει ως πρόταση στην Αθήνα και ο ίδιος ο Ερντογάν , θέλοντας να «παίξει» με τα αισθήματα πολλών Ελλήνων πολιτών με την Ρωσία λόγω κοινής θρησκείας και ιστορίας και πολιτισμού.
Μιλάμε για «βόμβα» περιωπής από τα χείλη ενός μεγαλο-δημοσιογράφου ο οποίος χαίρει της προστασίας του ΑΚΡ και του ίδιου του Ερντογάν,  και ο οποίος ενεργώντας ως « λαγός» , προτείνει την συνεκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο από Ελλάδα-Τουρκία και Ρωσία .
Ενδεχομένως η Μόσχα να ευρίσκεται πίσω από αυτήν την πρόταση «δρώντας » ως εγγυητής , λαμβάνοντας υπόψιν την δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης , η οποία μοιράζει τώρα επιδόματα φτώχειας , ενώ τα δύσκολα είναι «μπροστά» της .
Ο ίδιος ο  δημοσιογράφος αναφέρει ότι επ’ ευκαιρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα πολλά χρόνια μετά την επίσκεψη του προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952, έρχεται στην επιφάνεια και το θέμα της ΕΕ.
«Κατά τα τελευταία χρόνια , αξιωματούχοι της Ελλάδος και της Τουρκίας  επισκέπτονται ο ένας τον άλλον, θέτοντας  το ζήτημα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η  είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ δεν παρεμποδίστηκε ουσιαστικά ποτέ από την Ελλάδα, έτσι ώστε  «το κλειδί για την πόρτα της ΕΕ να μην βρίσκεται στην Αθήνα».
Στην πραγματικότητα, κανείς στην ΕΕ δεν έχει ποτέ ακούσει για ελληνικά εμπόδια . Το κύριο εμπόδιο για την Τουρκία ήταν πάντα η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί απλά κατά την διαδικασία αυτή σε ζητήματα όπως είναι η  Κύπρος και τα θέματα του Αιγαίου,  σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πληροί αυτές τις απαιτήσεις», τονίζει ο ίδιος.
«Η Ελλάδα  ευρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της….δεν επηρεάζει τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ΕΕ,  και  δεν μπορεί να ξεφύγει πλήρως από την βαθιά οικονομική κρίση από το 2008.
Οι  διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έχουν  από καιρό σοβαρό πρόβλημα. Ως εκ τούτου, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη έρθει σε μια εποχή που η ΕΕ δεν αποτελεί πλέον φλέγον ζήτημα.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η ΕΕ εδώ και χρόνια κρύβει κάτω από το χαλί όλα τα προβλήματα δεν κάνει απολύτως τίποτα για την Τουρκία .Είναι  απίθανη η  ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα 20-25 χρόνια.
Όμως είναι καιρός να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση μαζικών προβλημάτων στο Αιγαίο.
Η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, ο αφοπλισμός των νησιών  του Ανατολικού Αιγαίου , η κυριότητα των νησίδων και υφάλων στο κάτω μέρος της μύτης των παραλίων της Τουρκίας……πόσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να τα κρατήσουμε κάτω από το χαλί;
Στην ατζέντα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου υπάρχουν όλα αυτά καθώς επίσης και οι εμπορικές, μεταφορικές και πολιτιστικές σχέσεις.

Το εξέφρασα πριν από χρόνια. Επαναλαμβάνω ότι τα προβλήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν μόνο με τη συνεργασία των δύο χωρών στους ενεργειακούς πόρους του Αιγαίου.
Αν η Τουρκία και η Ελλάδα, δημιουργήσουν μια παρόμοια δομή όπως της  Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένωση Άνθρακα και Χάλυβα και  την συμφωνία μιας «Ένωσης Υδρογονανθράκων Αιγαίου »,  που θα αφορά σε όλα τα στάδια εκμετάλλευσης τους , τότε θα επιλυθούν πολλά προβλήματα από μόνα τους . Είναι πιθανό ότι μια τέτοια επιχειρηματική ένωση να συμπεριλάβει πολλές χώρες, ιδίως τη Ρωσία.
Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης προσβλέπουν επίσης στην επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος  θα επισκεφθεί τη Δυτική Θράκη, ασχολούμενος με  τουρκικά θέματα, όπως την εκλογή του μουφτή , συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής εκπαίδευσης, και αυτό  θα είναι μια μεγάλη πηγή ανύψωσης του ηθικού των Τούρκων της περιοχής»,  καταλήγει ο Τούρκος  δημοσιογράφος .
Οι Τούρκοι έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το Αιγαίο και τους υδρογονάνθρακες,  απαιτώντας είτε συνεργασία …είτε πόλεμο και μετά τους απασχολεί  το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη , την οποία θα εκμεταλλευτούν κατά το δοκούν σε κάθε περίπτωση .
Ζητούν να συνεκμεταλευθούμε κάτι που μας ανήκει ολοκληρωτικά , αλλά δεν γίνεται διαφορετικά διότι αυτό έκαναν πάντα . Το τι ακριβώς θα λάβουν …το γνωρίζουν διότι κάμια τέτοια πρόταση δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψιν.   
Δεν πρέπει όμως να έχουμε καμία απολύτως αυταπάτη ότι αυτά ακριβώς έρχεται να «συζητήσει» ο σύγχρονος Σουλτάνος της Τουρκίας, ο οποίος με την μέθοδο του «καρότου και του μαστιγίου» θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση θέτοντας την το δίλημμα . 
Υπενθυμίζουμε ότι οι νέο-οθωμανοί στο θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο θα φτάσουν μέχρι πόλεμο, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από προφανές. 
---
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.