Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αίγυπτος, Σ.Αραβία, ΗΑΕ και Μπαχρέϊν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ - Ο ρόλος της Τουρκίας (upd)

http://www.pronews.gr/sites/default/files/styles/full/public/article/2017/6/05/saudi_katar.jpg?itok=LOS7EuTmΗ Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν σήμερα τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κάτι που φυσικά είναι αλήθεια, αλλά δεν το υποστηρίζει περισσότερο π.χ. απ' ότι η Σαουδική Αραβία της οποία με δικά της κεφάλαια υποστηρίχθηκε το ISIS και με την οποία φυσικά το Κατάρ στήριξε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια ανατροπής των κυβερνήσεων σε Λιβύη, Τυνησία, Συρία κλπ.

Το ίδιο μάλιστα έπραξε και η Λιβύη αλλά και η Υεμένη όπως αναφέρει και το Sputnik.
Ποια η διαφορά τώρα; Τυπικά η υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.
Ουσιαστικά γιατί επιτρέπουν στην Χαμάς και στον ηγέτη της να εγκατασταθούν στην Ντόχα.
Στη υπόθεση, η Αγκυρα που δημιούργησε μια τεράστια στρατιωτική βάση στο Εμιράτο του Κατάρ, στηρίζει την Ντόχα και γενικότερα την μουσουλμανική αδελφότητα 
Κι επειδή η επίθεση αυτή στο Κατάρ με στόχο την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στους Ιρανούς, τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ξεκίνησε από τη Σαουδική Αραβία, μήπως να συνδυάζαμε και το σνομπάρισμα των τουρκικών κορβετών Milgem, με τη μη υπογραφή συμβολαίου που αναμενόταν να αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην τουρκική ναυπηγική βιομηχανία.
Τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους (εδώ, πραγματικά γελάνε με το θράσος του Ριάντ που έχει εξελιχθεί σε χρηματοδότη όλων των τρομοκρατών που δολοφονούν στο όνομα του Ισλάμ)), μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ, αλ Τζαζίρα.
«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.
Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος, η πιο πολυάνθρωπη χώρα του αραβικού κόσμου, αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».
Πριν τρεις ημέρες, πάντως το Κατάρ ξεκίνησε την απέλαση «ακτιβιστών» της Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είχαν εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Ντόχα…
Το τελεσίγραφο δόθηκε στο Κατάρ λίγο πριν την άφιξη του Ντόναλτ Τραμπ στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, το Ριάντ, κι ενώ οι μυστικές υπηρεσίες του βασιλείου των Σαούντ είχαν καταφέρει να μάθουν μια εκρηκτική κυριολεκτικά πληροφορία, εάν φυσικά αληθεύει…
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ φέρεται να είχε μεταβεί μυστικά στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη και είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της δύναμης Αλ Κουντς, στρατηγό Κασέμ Σολεϊμάνι…
Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από την Αίγυπτο να μην επιτρέψει την αναχώρηση του ηγέτη του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, μέσω Καΐρου για τη Ντόχα, κάτι που έγινε
Ο Χανίγιε με την οικογένειά του είχε σκοπό να εγκατασταθεί στο Κατάρ, με το πρόσχημα – εν πολλοίς – ότι θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα για να προωθεί τις παλαιστινιακές υποθέσεις, αν και η ζωή εκεί είναι απείρως καλύτερη από αυτή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και η «επιδότηση» από το καθεστώς του Εμιράτου είναι πλουσιοπάροχη. Θα πρέπει πλέον να περιμένει.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.