Σε πολλές «δεύτερες» σκέψεις  μας βάζει η ελληνο-αμερικανική άσκηση στην Βόρεια Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αποστολή Αμερικανών κομάντος στο Κοσσυφοπέδιο  για τις εξελίξεις στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων και στα Βαλκάνια γενικότερα.

Σε  εξέλιξη είναι η  άσκηση με την επωνυμία «BAYONET MINOTAUR – 2017», στη Βόρεια Ελλάδα. Η άσκηση αφορά σε συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών «ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ» με την 173η Infantry Brigade Combat Team  (Airborne) των ΗΠΑ.
Μιλάμε για τους πλέον επίλεκτους στρατιωτικούς σχηματισμούς και στις δύο χώρες, οι οποίοι θα κληθούν σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου να διαδραματίσουν άκρως ζωτικό ρόλο . 
Υπενθυμίζουμε ότι  εκτάκτως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Κοσσυφοπέδιο καθώς υπάρχουν τρομαχτικές απειλές από την πλευρά των Αλβανών προς τους Σέρβους με το Βελιγράδι να απαντά σε πολεμικό τόνο.
Ετσι παρά την προς το παρών εξεύρεση λύσης στο χάος της ακυβερνησίας στα Σκόπια, οι Αμερικανοί βλέπουν μπροστά δύσκολες και ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Σε ένα μήνα αναμένεται να αφιχθούν επιπλέον 130 επίλεκτους στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο για την υποστήριξη της KFOR και του ΝΑΤΟ στον αγώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα ενώ θα σταλούν και ιατρικές δυνάμεις της Εθνοφρουράς από την Οκλαχόμα.
Η κατάσταση στα Βαλκάνια λόγω της τουρκικής διείσδυσης, της επιστροφής ανταρτών από την Συρία  και του λαθρεμπορίου αποτελεί και πάλι θέμα των Αμερικανών επιτελών.
Στο πλαίσιο της άσκησης, πραγματοποιούνται άλματα αλεξιπτωτιστών και αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων. Τονίζουμε ότι την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, o Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, παρακολούθησε μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Πολλά από τα σενάρια της άσκησης εκτελούνται πολύ κοντά στα βόρεια σύνορα, όπου είναι και η έδρα της Ελληνικής Ταξιαρχίας, διότι οι Αμερικανοί αναμένουν εξελίξεις λίαν συντόμως από το κρατίδιο των Σκοπίων, αλλά και στα Βαλκάνια .
Η συνεκπαίδευση μιας από τις πιο επίλεκτες  αερομεταφερόμενες μονάδες των ΗΠΑ με μια ελληνική μονάδα  αποδεικνύει ξεκάθαρα την αξία που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η αξία τους έχει  δοκιμασθεί πολλές φορές από το ΝΑΤΟ.
Τονίζεται ότι η Τουρκία αν και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ έχει τεθεί πλέον  στο στόχαστρο, διότι έκανε το δικό της παιχνίδι στα Βαλκάνια θέλοντας να κυριαρχήσει.
Τζαμιά, επισκέψεις Τούρκων πολιτικών, δωρεές αμυντικού υλικού και ασύστολη προπαγάνδα έθεσε εν αμφιβόλω την κατάσταση στην περιοχή και μόνη «όαση» η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Σέρβο αναλυτή Ντούσαν Γιάνιτς οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να «κινούντα黨και στα Βαλκάνια αποστέλλοντας ένα  πολιτικο-στρατιωτικό μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες και κυρίως στον υπερφίαλο Ερντογάν .
«Με τον τρόπο αυτό, οι Αμερικανοί στέλνουν σαφώς το μήνυμα ότι οι Τουρκία και ο τοπικοί πολιτικοί και μερικοί εξωγενείς παράγοντες με ιδεο-θρησκευτικές ιδεοληψίες (Τουρκία με την κατασκευή Τζαμιών και η αποστολή Ιμάμηδων) δεν πρέπει να συμμετέχουν στα τεκταινόμενα στην περιοχή καθοιονδήποτε τρόπο», τόνισε ο ίδιος.
Οι εκτιμήσεις τους είναι ότι αυτή η περιοχή έχει ξεμείνει  ως επί το πλείστον σε Τούρκους και Ευρωπαίους.
Οι Ευρωπαίοι αγνοούν και είναι παγερά αδιάφοροι για την περιοχή ενώ οι νέο-οθωμανοί του Ερντογάν «δουλεύουν» εργολαβικά εδώ και μεγάλο διάστημα για να ξανά επιστρέψουν σε μια περιοχή που ανήκε πριν  χρόνια στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Επίσης, θεωρούν ότι τα Βαλκάνια είναι σε άμεσο κίνδυνο από την ακραία  ισλαμική τρομοκρατία, η οποία έχει σχέσεις  με τους νέο-Οθωμανούς Τούρκους.
«Αυτό σημαίνει ότι αυτό το μέρος της Ευρώπης, έχει μείνει με τα ανεπίλυτα ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά οι ΗΠΑ  θα προσπαθήσουν να μειώσουν απότομα την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή»,  δηλώνει ο Γιάνιτς σύμφωνα με πληροφορίες δικές του.
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και τα παρεπόμενα της θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα μιας και οι Αμερικανοί άργησαν αλλά κατανόησαν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη δημοκρατική χώρα στην περιοχή που παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, αντέχει και συνεχίζει.