Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ευρωπαίοι πολίτες προς Τουρκία: «Δεν σας θέλουμε στην ΕΕ» – Συντριπτικό το «ΟΧΙ» στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – Ξεσηκώνονται κατά Ερντογάν οι Γερμανοί

Δεν σας θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μήνυμα των πολιτών εννέα χωρών κρατών-μελών προς την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με την πολιτική που ασκεί οδηγεί τη χώρα του πολλά χρόνια πίσω προκαλώντας ανησυχία πώς ευνοεί το κλίμα τρομοκρατίας στον κόσμο. Να σημειωθεί πώς στις εννέα αυτές χώρες δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται σήμερα από την γερμανική εφημερίδα Bild και διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Οι χώρες στις οποίες διεξήχθη η εν λόγω έρευνα ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, το ερώτημα το οποίο ετέθη στους ερωτηθέντες ήταν κατά πόσον θεωρούν σημαντικό να αποφασιστεί οριστικά ότι η Τουρκία δεν θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Το 77% των πολιτών απάντησε ότι το θεωρεί σημαντικό ή πολύ σημαντικό.

Ειδικά στη Γερμανία, το ποσοστό ανέρχεται σε 86% και ήταν το υψηλότερο. Το ποσοστό αυτό έχει να κάνει με την πρόσφατη σύγκρουση των δύο χωρών, με αφορμή τόσο την απαγόρευση συγκεντρώσεων του Ερντογάν λίγο πριν το δημοψήφισμα, όσο και με τα περί κατασκοπείας Τούρκων στην Γερμανία. Ένας άλλος παράγοντας είναι η βάση του Ιντσιρλίκ, στην οποία η Άγκυρα απαγορεύει την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και θετική για την Ελλάδα, αφού η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζονταν να κάνει άνοιγμα στην Τουρκία για να εκμεταλλευτεί το κενό που άφησε η αποχώρηση των Αμερικανών στο Ιντσιρλίκ προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά τώρα το Βερολίνο αντιλαμβάνεται πώς η συνεννόηση με το καθεστώς Ερντογάν είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ένας ακόμη λόγος είναι το μεταναστευτικό. Αντιλαμβάνονται πλέον όλοι τα παιχνίδια της Άγκυρας σε βάρος της Ευρώπης.
Δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε στην Ολλανδία με 84%, ενώ το μικρότερο στην Ισπανία με 60%. Η Ολλανδία είχε έρθει επίσης σε σύγκρουση με την Τουρκία, όπως και η Αυστρία. Γενικώς ο Ερντογάν έχει καταφέρει να τα έχει βάλει με τον μισό πλανήτη, αλλά παρά ταύτα επιβιώνει ακόμη.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ αναφερόμενος στην δημοσκόπηση δήλωσε στη Bild ότι «οι Ευρωπαίοι αναμένουν από τους πολιτικούς να θέσουν τέρμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί δεν μπορεί να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.