Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Παιδικοί σταθμοί: Τι αλλάζει από το Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα εισαγωγής

Aλλαγές στο σύστημα διαχείρισης του προγράμματος  «Εναρμόνιση Οικογενειακής και  Επαγγελματικής  Ζωής» και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ για το σχολικό έτος 2016-2017 σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όπως αποφασίστηκε σε σημερινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στην οποία συμμετείχαν η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο  υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης, ο Ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Θεόδωρος Γκοτσόπουλος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης  με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΚΕΔΕ, η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος  έχει στόχο τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την  εγγραφή των παιδιών στις ως άνω δομές,   χωρίς να υπάρχει μείωση του αριθμού των δικαιούχων και των οικονομικών πόρων για το πρόγραμμα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Επιπλέον, τονίστηκε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις.
Οι βασικές αλλαγές
Όπως υπογραμμίστηκε από την  πολιτική ηγεσία,  μερικοί βασικοί στόχοι και οι αλλαγές του νέου  συστήματος είναι:
  • Η παροχή voucher σε όλες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ.
  • Η ριζική απλοποίηση των διαδικασιών και διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση.
  • Η κατάργηση του περιορισμού του 70% των προσφερομένων θέσεων που μπορεί να δηλώσει μία δομή, καθώς πλέον δύναται το 100% των θέσεων μιας δομής να καλυφθεί από κατόχους voucher.
  •  Η παροχή voucher να γίνεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α απευθείας στους ωφελούμενους
  • Να παραμείνει ο αριθμός των 80.000 προσφερόμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωστόσο θα μειωθεί το ποσό του voucher κατά 5%.
  • Να καλυφθεί το 100% της δυναμικότητας των δομών αλλά και το αίτημα της να διασφαλιστεί η ομαλή-σε μηνιαία βάση- ροή χρηματοδότησης των δομών.
Να σημειωθεί ότι για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. €. Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.
Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση με τους φορείς των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.
Τι ζήτησε η ΚΕΔΕ
Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ ζήτησε:
  1. Να εξασφαλιστούν έγκαιρα πόροι ύψους 250 εκ. € για τη σχολική χρονιά 2016-2017, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας νέων. Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για να διασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ώστε να καλυφθούν και περιοχές στις οποίες σήμερα δεν εξυπηρετούνται οι οικογένειες με ΑμεΑ.
  2. Να καταργηθεί η ρύθμιση για καταβολή της πρώτης δόσης μετά την υλοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου και επαναφορά της ρύθμισης για καταβολή της πρώτης δόσης μετά την υλοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
  3. Να καταργηθεί η μείωση του 30% της δυναμικότητας των δομών και να επανέλθει η δυνατότητα στις δομές να δύνανται να προσφέρουν το σύνολο της δυναμικότητάς τους στο πρόγραμμα.
 ypesda_syskepsi_paidikoi_aftodioikisi
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.