Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Γιατί ο Μ.Ομπάμα εγκωμιάζει την Ελλάδα και πώς η αμερικανική στάση συνδέεται με την πρόσφατη επίσκεψη Β.Πούτιν

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  
Ο Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε, έστω και δια του εκπροσώπου του, για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, δίδοντας τα εύσημα στη χώρα μας που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και λέγοντας πως στο τελευταίο Eurogroup υπήρξε απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους. Γιατί άραγε τέτοιο ενδιαφέρον από τον Αμερικανό Πρόεδρο;

Προφανώς γιατί η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, θεωρώντας πώς είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και βεβαίως ανήκει στη σφαίρα επιρροής της από την οποία δεν θα ήθελε να την χάσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι “θερμές” αυτές δηλώσεις του κ. Ομπάμα έγιναν άμα της επισκέψεως του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αθήνα και στο Άγιο Όρος.
Η πρώτη μάλιστα νύξη του Αμερικανού Προέδρου στο θέμα της Ελλάδας έγινε από την Ιαπωνία, μόλις είχε αναχωρήσει από τη χώρα μας ο Ρώσος Πρόεδρος. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά πώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ελλάδα να καταλήξει στην αγκαλιά της Ρωσίας και αυτός είναι ο λόγος που τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα όσο και ο Τζακ Λιού έχουν παρέμβει προς την Ε.Ε. και ειδικά για την Γερμανία για την οικονομική κρίση στη χώρα.
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα διακινδύνευαν οι Αμερικανοί τα συμφέροντα τους για να προασπίσουν αυτά της Ελλάδας. Από την άλλη ίσως και η ελληνική κυβέρνηση να μην εκμεταλλεύτηκε σωστά τη στήριξη που της παρείχε η Ουάσιγκτον. Είναι άλλωστε πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων να δίνουν συνεχώς χωρίς να παίρνουν, όπως κάνει η γειτονική Τουρκία.
Μην ξεχνάμε επίσης τι έπαθε ο Κώστας Καραμανλής όταν έκανε το άνοιγμα στη Ρωσία και προώθησε την κατασκευή του South Stream. Μέχρι και οι ζωές μελών της οικογενείας του απειλήθηκαν προκειμένου να εγκαταλείψει την εξουσία και να έρθει ο Γιώργος Παπανδρέου να εφαρμόσει το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη Αθήνα, συζητήθηκαν θέματα τόσο ενεργειακά, όσο τουρισμού, αποκρατικοποιήσεων με ρωσικές εταιρείες να ενδιαφέρονται για τον ΟΛΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως επίσης και άλλα ζητήματα εμπορικής συνεργασίας. Αυτό ακριβώς είναι ποως δεν θέλουν οι ΗΠΑ. Να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις Αθήνας και Μόσχας, ισίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος λοιπόν πιστεύει πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση μετά τη "διευθέτηση" στο τελευταίο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, παρά το γεγονός πως ακόμη παραμένει το 5% των προαπαιτουμένων να υλοποιηθεί για να "κλείσει" και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση και να πάρει η Ελλάδα την πρώτη δόση, ύφους 7,5 δισ. ευρώ.
Πριν μερικές μέρες, από την Ιαπωνία, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε δηλώσει πως «καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις με επιτυχία και η Ευρώπη συνεχίζει να τηρεί τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος όταν είπε ότι η κρίση έχει λυθεί για ένα "λογικό" διάστημα. Και απάντησε πως ο Μπαράκ Ομπάμα «εννοούσε ότι η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν κάνει σημαντική πρόοδο για τη διάθεση της βοήθειας που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».
Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που έχουμε δει από την ελληνική κυβέρνηση είναι μία ειλικρινής δέσμευση να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που θα βάλουν την Ελλάδα πίσω σε τροχιά βιώσιμου χρέους. Δεν είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί εν μία νύχτα και σίγουρα έχουν υπάρξει διάφορα σημεία τα τελευταία έξι χρόνια που φαινόταν ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη θα έπαιρνε τον λάθος δρόμο».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα απένειμε τα εύσημα «στους ηγέτες της Ευρώπης που έλαβαν αποφάσεις που ίσως να μην ήταν πολύ δημοφιλείς εσωτερικά, αλλά ήταν κρίσιμες ώστε να αντιμετωπίσουν μία σημαντική πρόκληση, που θα είχε επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία».
Έχει γίνει λοιπόν κατά την Ουάσιγκτον σημαντική πρόοδος και «ο πρόεδρος σίγουρα είναι ευχαριστημένος με την τροχιά που έχει λάβει το ελληνικό θέμα, αλλά πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και οι ΗΠΑ θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν ένθερμα τους εταίρους μας στην Ευρώπη καθώς αντιμετωπίζουν αυτές τις σημαντικές προκλήσεις», κατέληξε ο Τζος Ερνεστ.
Τίποτα λοιπόν δεν γίνεται τυχαία και αυτό καλά θα κάνει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.