Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Αλλαγή σκηνικού στις διαπραγματεύσεις...

Αλλαγή σκηνικού στις διαπραγματεύσεις
Νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με ενίσχυση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα και ότι...

οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι λανθασμένες, αναμένεται να προκαλέσουν τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που ανακοινώνονται σήμερα και με βάση τα οποία το αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης ήταν αισθητά καλύτερο από τις προβλέψεις του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές μετρήσεις της Eurostat για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2015 δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους έως 0,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης που έκαναν λόγο για πλεόνασμα 0,2% και αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού και του προγράμματος για έλλειμμα της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ.
Η διαφορά αυτή δημιουργεί εκ των πραγμάτων μαξιλάρι ύψους 0,75% του ΑΕΠ ή έως 1,350 δισ. ευρώ που θα επηρεάσει θετικά το φετινό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση αναχαιτίζει τις πιέσεις για έκτακτα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018. Επιπρόσθετα τα στοιχεία της Eurostat αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έως 0,5% του ΑΕΠ αποτελεί ένα όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης εν μέσω των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο για το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Το ΔΝΤ επιμένει ακόμα και σήμερα ότι πέρυσι καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ και στη βάση αυτή ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ για τη δημοσιονομική προσαρμογή της τριετίας 2016-2018 έναντι 5,4 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο του Αυγούστου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα καλύτερα του αναμενόμενου δημοσιονομικά αποτελέσματα με τη σφραγίδα της Eurostat αφενός δικαιώνουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για υπεραπόδοση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 και αφετέρου αποτελούν ένα ισχυρό ανάχωμα στις πιέσεις για λήψη κυρίως των «προληπτικών» μέτρων που ζητούν οι δανειστές.
Τα έκτακτα μέτρα
Επισημαίνεται ότι το θέμα των έκτακτων μέτρων 3 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% που τέθηκε κυρίως από το ΔΝΤ στη Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον συνιστά ένα από τα μεγάλα αγκάθια στη διαπραγμάτευση, με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων, πέραν αυτών που προβλέπονται στο Μνημόνιο του καλοκαιριού και πάντως σε καμία περίπτωση δεν δέχεται την εκ των προτέρων νομοθέτηση του ύψους και του περιεχομένου των διορθωτικών παρεμβάσεων.
Σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που αποστέλλει η ΕΛΣΤΑΤ και οριστικοποιεί η Eurostat δεν υπολογίζονται με βάση τους όρους του προγράμματος προσαρμογής, αλλά με βάση το Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα ESA. Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα, κατά ESA, για το 2015 θα οδηγεί σε ανάλογο πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί και είναι θέμα συζήτησης με τους δανειστές είναι σε ποια έκταση το καλύτερο αποτέλεσμα του 2015 θα επηρεάσει το δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2016.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναπροσαρμογή των στοιχείων από τη Eurostat είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας ταξινόμησης διάφορων δημόσιων φορέων στο μητρώο της γενικής κυβέρνησης καθώς στη διαμόρφωση του ισοζυγίου του προϋπολογισμού η ΕΛΣΤΑΤ συνυπολόγισε και το θετικό αποτέλεσμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ενέταξε στη γενική κυβέρνηση το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Επίσης στην ανακοίνωση της Eurostat θα υπάρχει αναθεώρηση επί τα χείρω του δημοσιονομικού ισοζυγίου για το 2013 και 2014 κυρίως λόγω των συμβάσεων της γενικής κυβέρνησης για την παραχώρηση των αυτοκινητόδρομων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγράφεται επιβάρυνση του ελλείμματος πάνω από 1 δισ. ευρώ και του χρέους πάνω από 3 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 στο 0,3% του ΑΕΠ από 0,4% που προέβλεπε η προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2015, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης του 2014 ήταν μικρότερο του στόχου που είχε τεθεί με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής, αφού με βάση αυτά το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 0,4% του ΑΕΠ (600 εκατ. ευρώ) έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα υπήρξε αναθεώρηση των στοιχείων για τα έτη 2011, 2012 και 2013 σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα ήταν τελικά κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας μικρότερο (-10,1%, -8,6% και -12,2% αντίστοιχα).

ethnos.gr Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.