Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

«Βόμβα» στα έσοδα - Στα 2,2 δισ. ευρώ έφτασε η «μαύρη τρύπα»

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ
«Βόμβα» στα έσοδα - Στα 2,2 δισ. ευρώ έφτασε η «μαύρη τρύπα»

Με τρύπα 2,2 δισ. ευρώ έκλεισε το 2015 ως προς το σκέλος των εσόδων. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 46,414 δισ. ευρώ έναντι αναθεωρημενου στόχου 48,619 δισ. ευρώ (μείωση 4,54%).

Η υστέρηση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν ήταν μειωμένες οι επιστροφές φόρων. Συνολικά το Δημόσιο επέστρεψε φόρους ύψους 2,9 δισ ευρώ έναντι στόχου 3,58 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με τα καθαρά έσοδα του 2014 καταγράφεται οριακή αύξηση 0,1%. Καλός μήνας ήταν ο Δεκεμβριος για τις δημόσιες εισπράξεις  καθώς αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει έντονα την κυβέρνηση καθώς η φοροδορική ικανότητα των πολιτών έχει φτάσει στο ναδίρ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και παρ' ότι πήγαν καλά οι εισπράξεις από τα τέλη Ι.Χ. ή τον ΕΝΦΙΑ, παρατηρείται μια συνεχόμενη τάση μη καταβολής φόρων που επιδεινώνει το ταμειακό πρόβλημα. Ακόμη και όσοι εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών με δόσεις, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μέχρι το τέλος και «πετάγονται έξω».
Τώρα που αυστηροποιούνται τα κριτήρια εκτιμάται ότι δεν θα μπορούν όλο και περισσότεροι να πληρώσουν με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα μη ρυθμισμένα χρέη. Από την άλλη, η «τρύπα» μπορεί να αυξηθεί αν οι εφορίες πληρώσουν τις οφειλές τους στους πολίτες από επιστροφές φόρων. Το «κόλπο» που κάνουν οι εφοριακοί είναι ότι δεν προχωρούν σε αυτόματους συμψηφισμούς των επιστρεφόμενων φόρων με αυτούς που χρωστούν οι πολίτες. Αν μάλιστα κάποιος πολίτης δεν πάει να καταθέσει αίτηση για να του επιστραφούν οι φόροι κανείς δεν θα τον ειδοποιήσει, αλλά αυτός θα συνεχίσει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ κ.λπ.
Δείτε όλους τους πίνακες



Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.