Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Απειλές προς την Ελλάδα για αναστολή της Σένγκεν

Σωροί από σωσίβια σε ακτή της Λέσβου Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα συναντηθούν αύριο θα κάνουν σαφές ότι απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα εάν η Ελλάδα δεν αναλάβει δράση πριν τη σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου | 

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση διορία στην Αθήνα προκειμένου να αλλάξει ρότα στους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση, γράφουν οι Financial Times, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανασταλεί για την Ελλάδα η συνθήκη βάσει της οποίας μένουν ανοιχτά τα σύνορα εντός της Ευρώπης.
Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, θεωρούν την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν για «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των συνόρων της ως τον μόνο τρόπο που έχει απομείνει για να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να δεχτεί τη «βοήθεια» της Ε.Ε.
Εάν υλοποιηθεί η απειλή θα είναι η πρώτη φορά που θα ανασταλεί για μια χώρα-μέλος η Σένγκεν από τότε που υπογράφηκε το 1985. Η πρόκληση για την Αθήνα συμπίπτει με την εν γένει σκέψη της αυστηροποίησης των κοινών ελέγχων στα σύνορα της Ενωσης, με την Κομισιόν να ετοιμάζει την κατάθεση πρότασης μέσα στον Δεκέμβριο για μια ευρωπαική δύναμη που θα αναλάβει τα ευρωπαϊκά σύνορα, ακόμα και παρά τη θέληση των χωρών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα.
Δεδομένου του μεγέθους της κρίσης, αναφέρουν στο σχετικό ρεπορτάζ οι FT, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εκνευρισμένοι με την άρνηση της Αθήνας να καλέσει αποστολή της Frontex, την απροθυμία της να δεχθεί ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια και την αποτυχία της να αναμορφώσει το σύστημά της για την καταγραφή των προσφύγων.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα συναντηθούν αύριο (Παρασκευή) θα κάνουν σαφές ότι απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα εάν η Ελλάδα δεν αναλάβει δράση πριν τη σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους διπλωμάτες που μίλησαν στους FT.
Η προειδοποίηση για την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν έχει σταλεί επανηλειμμένα στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων και μέσω του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η απάντηση της Αθήνας

Ο Γιάννης Μουζάλας EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Δεν έχει διατυπωθεί καμία επίσημη τέτοια απειλή, απαντά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές. «Υπάρχει μύθος και αλήθεια», είπε,  αναφερόμενος στους ισχυρισμούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως μεταφέρονται στα δημοσιεύματα.
«Η Ελλάδα είναι υπό έντονη πίεση από κάποιες χώρες της Ευρώπης οι οποίες λανθασμένα πιστεύουν ότι οι προσφυγικές ροές μπορούν να ελεγχθούν από τη χώρα μας. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και η Ευρώπη το έχει κατανοήσει με καθυστέρηση, η Ελλάδα είναι η αρχή του ''διαδρόμου''. Η πόρτα είναι στην Τουρκία. Γι' αυτό, αν οι ροές δεν ελεγχθούν στην Τουρκία, είναι αδύνατο να γίνει αυτό από την Ελλάδα ή όποιο άλλο μέλος της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι ένας Έλληνας αξιωματούχος διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι η Αθήνα είναι μη συνεργάσιμη, χαρακτηρίζοντας «αναληθείς» τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στη σύνοδο με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο μήνα.
Αλλά ένας άλλος -αναφέρεται στο δημοσίευμα- παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις που οφείλονται στο γράμμα του νόμου που υπαγορεύει ότι μόνο Έλληνες υπήκοοι μπορούν να περιπολούν στα σύνορα της χώρας, στν διαμάχη που υπάρχει με τα Σκόπια  στον βορρά για το θέμα της ονομασίας και στο κλίμα καχυποψίας για τα τουρκικά σχέδια για τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Λέσβου που είναι μία από τις πύλες εισόδου των προσφύγων.
Από την άλλη, όμως, Έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι καθώς η Ελλάδα δεν έχει κοινά σύνορα με χώρες της συνθήκης Σένγκεν, πιθανόν αναστολή της δεν πρόκειται να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές.
«Δεν υπάρχουν πρόσφυγες που φεύγουν αεροπορικώς από την Ελλάδα», λένε. Και οι Βρυξέλλες το παραδέχονται αυτό, αλλά υποστηρίζουν ότι η αναστολή της συνθήκης είναι από τα λίγα μέσα πίεσης προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Με... εμπροσθοφυλακή την ανατολική Ευρώπη

Πρόσφυγες περιμένουν να καταγραφούν στη Μόρια της Λέσβου AP Photo/Marko Drobnjakovic
Η Αθήνα πρόσφατα απέρριψε την προσφορά ανάπτυξης έως 400 ανδρών της Frontex για την άμεση ενίσχυση των συνόρων της με τα Σκόπια, υποστηρίζοντας σε επιστολή της προς την Κομισιόν ότι η εντολή που θα είχαν ήταν πολύ ευρεία και δεν περιοριζόταν μόνο στην καταγραφή των προσφύγων.
Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποδεχθεί την αποστολή έκτακτης βοήθειας, γράφουν οι FT, και παρά την «ενθάρρυνση» επί μήνες από την Ε.Ε. έχει αρνηθεί να καλέσει την ομάδα της Frontex, αν και ήταν πιο δεκτική στην ιδέα κατά την επίσκεψη του Ασελμπορν, ενώ δεν έχει δεχθεί ακόμα να πάρει τις περισσότερες από τις 300 διαθέσιμες συσκευές eurodac για τη λήψη των αποτυπωμάτων και την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινή βάση δεδομένων, επικαλούμενη προβλήματα σύνδεσης με το διαδίκτυο και την ελλιπή εκαπίδευση του προσωπικού.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες παραπονιούνται επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να οργανώσει τρεις πτήσεις για την επανεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες-μέλη και λόγω των προβλημάτων στην καταγραφή, μόνο 159 έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα.
Οι «διαφωνίες», γράφουν οι FT, ανάγκασαν την Κομισιόν να πάρει μια ασυνήθιστη απόφαση και να στηρίξει τα Σκόπια στην απόφασή τους να υψώσουν φράκτη στα σύνορα με την Ελλάδα.
Οι πιο έντονες επικρίσεις για την Αθήνα προέρχονται από τους ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, όπως τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας που δήλωσε την Κυριακή ότι «ήρθε η ώρα» να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες-μέλη συμφωνούν με την άποψη αυτή.
Το Βερολίνο προς το παρόν ανθίσταται στην ιδέα, αλλά παρασκηνιακά η απόγνωση κλιμακώνεται και στην Αυστρία και στη Γερμανία, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν ειδικό απεσταλμένο στην Αθήνα.
«Η κόκκινη γραμμή για το Βερολίνο ήταν η άρνηση της Αθήνας να δεχθεί τη βοήθεια της Frontex» φέρεται να είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Οι Γερμανοί είναι εξοργισμένοι, γι' αυτό ακούγονται και αυτές οι κουβέντες περί πιέσεων να φύγει η Ελλάδα (από τη Σένγκεν)».
Εάν συνεχίσουν αυτά τα προβλήματα, καταλήγει το ρεπορτάζ, η Αθήνα έχει προειδοποιηθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο του Δεκεμβρίου μπορεί να ζητήσουν από την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαδικασίες αναστολής της Σένγκεν, με μια έκθεση για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα που μπορεί να διαρκέσει τρεις μήνες.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.