Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Μακελειό στην Καλιφόρνια: 14 νεκροί και 17 τραυματίες

Νεκροί οι δύο δράστες της επίθεσης. Ταυτοποιήθηκαν και τα ονόματά τους δόθηκαν στη δημοσιότητα |
 

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν χθες στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας όταν κάποιοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής συγκέντρωσης υπαλλήλων στο χειρότερο μακελειό που σημειώνεται στις ΗΠΑ εδώ και τρία χρόνια.
Οπλισμένοι με αυτόματα όπλα οι δράστες. Προσπάθησαν να διαφύγουν με ένα τζιπ 4Χ4 | AP Photo/Jae C. Hong
Οι δύο φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που επέβαιναν σε ένα μαύρο όχημα 4Χ4 σκοτώθηκαν στη συνέχεια από την αστυνομία σε ανταλλαγή πυροβολισμών έπειτα από καταδίωξη.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Τζάροντ Μπούργκουαν, και οι δύο «ήταν οπλισμένοι με ένα πυροβόλο όπλο και ένα περίστροφο», ενώ ο Ντέιβιντ Μπόουντις, αξιωματούχος του FBI, δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και αποκλείει το περιστατικό να σχετίζεται με τρομοκρατία.
Υπάλληλος της κομητείας του Σαν Μπεραντίνο ο ένας δράστης. Συμμετείχε στη γιορτή, όπου διαπληκτίστηκε με παρευρισκόμενους προτού επιστρέψει με τη συνεργό του | (David Bauman/The Press-Enterprise via AP)
«Είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν το γνωρίζουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους. Ένα τρίτο άτομο συνελήφθη, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ανάμειξή του στην επίθεση, σημείωσε ο ίδιος.
Οι δύο ύποπτοι που σκοτώθηκαν φαινόντουσαν, όπως πρόσθεσε, αποφασισμένοι, καθώς εκτός από τον οπλισμό τους ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής. Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν οι δράστες της σφαγής ήταν δύο ή τρεις.
Το μακελειό σημειώθηκε στη διάρκεια μιας εορταστικής εκδήλωσης του προσωπικού υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε ένας διαπληκτισμός και ένας συνδαιτυμόνας εγκατέλειψε το χώρο.
Το πιο αιματηρό περιστατικό στις ΗΠΑ από το 2012. Δεν επιβεβαιώνεται ούτε αποκλείεται η τρομοκρατική ενέργεια | AP Photo/Damian Dovarganes

Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν οι δύο και μοναδικοί δράστες του μακελειού.
Πρόκειται για τους Σάγεντ Ρίζβαν, 28 ετών, αμερικανό πολίτη και κάτοικο της περιοχής και Τασφίν Μαλίκ, μία 27χρονη γυναίκα, άγνωστης υπηκοότητας, οι οποίοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πιστόλια κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στο Inland Regional Center για άτομα με ειδικές ανάγκες του Σαν Μπερναρντίνο.
Και οι δύο είναι νεκροί.
KTTV via AP
Ο Φαρούκ συμμετείχε στη γιορτή, από την οποία αποχώρησε οργισμένος για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα και να ανοίξει πυρ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανατολικά του Λος Αντζελες.
Ο Φαρούκ ήταν υπάλληλος των υπηρεσιών Υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, ήταν βαριά οπλισμένος και άνοιξε πυρ μαζί με τη γυναίκα, που ήταν οπλισμένη με αυτόματο όπλο και περίστροφο, κατά των παρισταμένων στη γιορτή. Και οι δύο φορούσαν στρατιωτικές στολές και φορούσαν κουκούλες.
KTTV via AP
«Αυτοί οι άνθρωποι ήλθαν προετοιμασμένοι. Ηταν ντυμένοι και οπλισμένοι με τρόπο που δείχνει ότι ήταν προετοιμασμένοι. Ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, όχι περίστροφα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.
Ο πατέρας του δήλωσε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του ταμπλόιντ New York Daily News, ότι ο Σάγεντ Φαρούκ «ήταν πολύ θρήσκος. Πήγαινε στη δουλειά του, επέστρεφε, πήγαινε στην προσευχή και επέστρεφε».
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους Los Angeles Times, ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία από όπου επέστρεψε με σύζυγο και ότι το ζευγάρι είχε ένα μωρό.
Η μουσουλμανική κοινότητα της Καλιφόρνιας καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο. «Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτήν την τρομακτική ενέργεια που συνέβη σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Αντζελες ο επικεφαλής του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) Χουσάμ Αϊλούς, ένωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας.
Το καυστικό πρωτοσέλιδο της New York Daily News


«Δεν υπάρχει αντίστοιχο πουθενά στον κόσμο»

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας για το νέο μακελειό, καταδίκασε τις σφαγές αθώων και δήλωσε ότι «Ένα πράγμα ξέρουμε ότι έχουμε ένα μοτίβο μαζικών δολοφονιών στη χώρα αυτή που δεν έχει αντίστοιχό του πουθενά στον κόσμο».
«Υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν ακόμη ώστε να μειώσουμε τα περιστατικά μαζικών δολοφονιών από πυροβολισμούς στις ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Χίλαρι Κλίντον με τη σειρά της δήλωσε: «Αρνούμαι να δεχτώ αυτό που συμβαίνει σαν κάτι κανονικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για σταματήσουμε τη βία των όπλων άμεσα».
Η αντιμουσουλμανική ρητορική έχει ενταθεί στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ιδιαίτερα στις προεκλογικές εκστρατείες των ρεπουμπλικανών | KNBC via AP
Η επίθεση δεν έχει τα χαρακτηριστικά μία ενέργειας «μοναχικού λύκου», ωστόσο έχει διαφορές σε σχέση με τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή άλλους τζιχαντιστές, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στις ΗΠΑ μετά τη σφαγή στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν, στο Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο 2012, όταν είχαν σκοτωθεί 27
Η αντιμουσουλμανική ρητορική στις ΗΠΑ, ιδιαιτέρως παρούσα στην προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου, έχει ενισχυθεί μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.