Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ο πρόσφυγας που πουλούσε στυλό αγκαλιά με την κόρη του έχει σήμερα 3 επιχειρήσεις [εικόνες]

Ο πρόσφυγας που πουλούσε στυλό αγκαλιά με την κόρη του έχει σήμερα 3 επιχειρήσεις [εικόνες]

Κρατούσε αγκαλιά την κορούλα του, η οποία κοιμόταν, ενώ στο ελεύθερο χέρι του είχε τα στυλό που πουλούσε, στους δρόμους της Βηρυτού.

Η φωτογραφία αυτή του Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ, έκανε το γύρο του κόσμου. Τώρα, ο πρόσφυγας έχει τρεις επιχειρήσεις στην Βηρυτό, χάρη στα 191.000 δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε μία καμπάνια που έγινε για την ενίσχυσή του...


Ο 33χρονος πατέρας δύο παιδιών άνοιξε ένα φούρνο πριν από δύο μήνες, ενώ από τότε πρόσθεσε ένα κεμπαμπτζίδικο και ένα μικρό εστιατόριο στις επιχειρήσεις του, στις οποίες εργάζονται 16 πρόσφυγες από τη Συρία.

Η φωτογραφία του, από την προσπάθειά του να πουλήσει στυλό στην ασφυκτική ζέστη της Βηρυτού το περασμένο καλοκαίρι είχε συγκινήσει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ενας από αυτός ήταν ένας δημοσιογράφος στη Νορβηγία, ο Γκισούρ Σιμόναρσον, ο οποίος δημιούργησε το λογαριασμό @buy_pens στο Twitter και ταυτόχρονα ξεκίνησε μία καμπάνια στο διαδίκτυο, με στόχο τη συγκέντρωση 5.000 δολαρίων για τον αλ-Ατάρ και την οικογένειά του. Τρεις μήνες αργότερα, η καμπάνια είχε αποφέρει το τριπλάσιο ποσό.
«Δεν άλλαξε μόνο η δική μου ζωή, αλλά και εκείνη των παιδιών μου και των ανθρώπων από τη Συρία τους οποίους βοήθησα», είπε ο αλ-Ατάρ, ο οποίος δώρισε περίπου 25.000 δολάρια σε φίλους και συγγενείς στην πατρίδα του.
Πέρα από τις επιχειρήσεις, κατάφερε να φύγει από το σπίτι με τη μία κρεβατοκάμαρα την οποία μοιραζόταν με τα παιδιά του, σε ένα με δύο υπνοδωμάτια. Εκεί πλέον η 4χρονη Ρέεμ- την οποία κρατούσε στην αγκαλιά του ο αλ-Ατάρ- παίζει με τα νέα της παιχνίδια, ενώ ο 9χρονος αδερφός της Αμπντουλελάχ κατάφερε να επιστρέψει στο σχολείο έπειτα από τρία χρόνια.
Τίποτα δεν θυμίζει πλέον τη ζωή που έκαναν στο Γιαρμούκ, το προσφυγικό κέντρο για Παλαιστίνιους στη Δαμασκό, όπου ο αλ-Ατάρ εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας. Αν και προέρχεται από τη Συρία, είναι Παλαιστίνιος, ενώ παιδεύτηκε αρκετά για να πάρει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για εκείνον. Η Indiegogo και η Paypal παρακράτησαν περίπου 20.000 για τη διαδικασία και τις τράπεζες, ενώ με δεδομένο ότι η Paypal δεν λειτουργεί στο Λίβανο, προς το παρόν τα χρήματα του τα φέρνει λίγα- λίγα ένας φίλος που κάνει αναλήψεις στο Ντουμπάι.
Παρόλα αυτά, ο αλ-Ατάρ είναι ευγνώμων. Αλλωστε, είναι ανάμεσα στους λίγους από τους 1,2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο οι οποίοι έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.