Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

HIV & AIDS: Ποια είναι η διαφορά που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Το γύρο του κόσμου κάνει από εχθές το μεσημέρι η είδηση ότι ο ηθοποιός Τσάρλι Σιν, γνωστός κυρίως από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κωμική σειρά Two and a Half Men, δήλωσε επίσημα μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, επιβεβαιώνοντας φήμες ημερών, ότι είναι οροθετικός.

«Είμαι εδώ για να παραδεχτώ ότι είμαι θετικός στον ιό HIV», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ματ Λάουερ, παρουσιαστή της εκπομπής Today του αμερικανικού καναλιού NBC.
Ο ηθοποιός διευκρίνισε πως η διάγνωση προέκυψε πριν από τέσσερα χρόνια, έπειτα από μια σειρά επεισοδίων αθροιστικής κεφαλαλγίας και εφίδρωσης που τον ανάγκασαν να νοσηλευτεί και να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.
Ο HIV είναι μεν ο ιός που προκαλεί το AIDS, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο ηθοποιός πάσχει από το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας. Πάμε να δούμε τι σημαίνει HIV και τι σημαίνει AIDS, σύμφωνα με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».
Τι είναι ο HIV
HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus, δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας.
Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Άλλοι, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός, έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Ένα χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του, περίπου δύο εκατομμύρια υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA σε DNA είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά την αντιγραφή, της «ξεφεύγουν» δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τα νουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν μεταλλάξεις. Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται «HIV οροθετικός» και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή «Τ κύτταρα») και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.
Ερευνητές του πανεπιστημίου UC Davis στην Καλιφόρνια κατάφεραν να κινηματογραφήσουν με υπερευαίσθητα μικροσκόπια τον ιό ΗΙV (διαμέτρου 1/10.000 του χιλιοστού), τη στιγμή που μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Tο φθορίζον πράσινο σωματίδιο είναι ο ιός ΗΙV που κινείται προς την κατεύθυνση ενός υγιούς κυττάρου, το οποίο τελικά μολύνει με το γενετικό υλικό του.

------
 
Τι είναι το AIDS
AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV.
Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία (PCP) ή Σάρκωμα Καπόζι (KS), Σύνδρομο Επίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους. Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις (ακόμα και αν τα CD4 είναι πάνω από 200), τότε λέμε ότι έχει AIDS. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV —συνήθως μεταξύ 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο.
Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με AIDS, τότε θεωρείται ότι αυτό το άτομα έχει AIDS, ακόμα και αν τα CD4 του ανέβουν και πάλι ή αναρρώσει από την ασθένεια που καθόρισε ότι έχει AIDS.
Το 1981, οι πρώτες περιπτώσεις σοβαρής ανοσοποιητικής ανεπάρκειας διαγνώστηκαν όταν κάποιοι νέοι άνδρες ανέπτυξαν ασυνήθιστες μολύνσεις και καρκίνους. Η νέα αυτή ασθένεια ονομάστηκε αργότερα AIDS. Τότε κανείς δεν γνώριζε τι προκαλούσε αυτή την ασθένεια. Έκτοτε, η επιστήμη απέδειξε ότι ο ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι η αιτία του AIDS. Το ξέρουμε αυτό διότι τα άτομα που έχουν τον ιό μπορεί να αναπτύξουν AIDS και τα φάρμακα που δρουν εναντίον του ιού μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση της ασθένειας. Καθώς η μόλυνση με HIV προχωράει, αποδυναμώνει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει τις ασθένειες. Ο ιός με την επίθεσή του στο ανοσοποιητικό σύστημα αφήνει τους ανθρώπους περισσότερο εκτεθειμένους σε άλλες ασθένειες. Όταν ένας άνθρωπος με HIV μολυνθεί με μια από τις επιπρόσθετες ασθένειες ή όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενήσει, τότε αυτός ο άνθρωπος έχει AIDS.
Κάποιοι προσπάθησαν να προωθήσουν την παραπλανητική ιδέα ότι το AIDS δεν προκαλείται από το HIV. Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Αν οι άνθρωποι πιστέψουν ότι δεν χρειάζεται να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV, τότε μπορεί να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Επίσης, αν οι άνθρωποι με HIV πιστέψουν ότι δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να αρρωστήσουν και να αναπτύξουν AIDS.
Τι πρέπει να θυμόμαστε πάντα
Στις μέρες μας, με τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός ατόμου με HIV είναι σχεδόν το ίδιο με κάποιου που δεν έχει τον ιό, φτάνει να παρακολουθείται συστηματικά και να λαμβάνει σωστά την αγωγή του, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού του.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος στον τομέα της φαρμακευτικής αγωγής και υπάρχουν πλέον πολύ καλά και αποτελεσματικά φάρμακα, με όλο και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν χρειάζεται να παίρνει κανείς πολλά χάπια, πολλές φορές τη μέρα όπως στο παρελθόν. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό εμβόλιο, αλλά για την ώρα αυτό φαίνεται πως θα πάρει μερικά ακόμα χρόνια.
Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό HIV και το AIDS θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Θετικής Φωνής

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.