Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Αποκάλυψη: Ο Μπλερ προστάτευε τον Καντάφι και τον συμβούλευε να βρει ασφαλές καταφύγιο

kadafi-bler-650
Να προστατέψει τον Μουαμάρ Καντάφι επιχείρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, λίγο πριν την ανατροπή του δικτάτορα από τους αντικαθεστωτικούς.

«Αν έχεις ασφαλές μέρος για να πας, πήγαινε εκεί», αυτά είναι τα λόγια που είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μουαμάρ Καντάφι ο Τόνι Μπλερ.
Η αποκάλυψη για το τηλεφώνημα του Μπλερ ρίχνει ακόμα περισσότερο φως στις αμφιλεγόμενες σχέσεις των δύο αντρών και στις επικρίσεις που είχε δεχθεί ο Τόνι Μπλερ, όταν το 2004, ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, έκανε με την Λιβύη την «Συμφωνία της Ερήμου», που εξασφάλιζε προσοδοφόρα έργα για την BP και, παράλληλα, έβγαζε την Λιβύη από την διεθνή απομόνωση.
Η επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπλερ και Καντάφι έγινε στις 25 Φεβρουαρίου του 2011 και αποκαλύφθηκε μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον, που εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η βοηθός του Τόνι Μπλερ,  Κάθριν Ρίμερ ενημέρωσε για το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού τον Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλο της Χίλαρι Κλίντον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η κυρία Ρίμερ στο σχετικό μήνυμα τονίζει ότι: «Ο κύριος Μπλερ θα ήθελε να σας ενημερώσουμε ότι έχει κάνει αυτές τις συνομιλίες ιδιωτικά και δεν επιθυμεί ενημέρωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Την περίοδο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μουαμάρ Καντάφι ο Τόνι Μπλερ ήταν ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου- ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας- στη Μέση Ανατολή. Η επικοινωνία των δύο ανδρών ήρθε στο προσκήνιο τώρα χάρη στην δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σε άλλα μηνύματα αποκαλύπτεται ότι η σύζυγος του Τόνι Μπλερ, Τσέρι, είχε ζητήσει από την Χίλαρι Κλίντον να είναι ευνοϊκή απέναντι στους «φίλους» της στην κυβέρνηση του Κατάρ ενώ η Τσέρι Μπλερ είχε κανονίσει το καλοκαίρι του 2009 και το καλοκαίρι του 2010 να συναντηθεί η Χίλαρι Κλίντον με την δεύτερη σύζυγο του σεΐχη του Κατάρ, σεΐχα Μοζά.
Ο Μουαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε την Τρίπολη και σκοτώθηκε από αντικαθεστωτικούς τον Οκτώβριο του 2011, κοντά στην γενέτειρά του, Σύρτη.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.