Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σημαντικές και τολμηρές πρωτοβουλίες στο Σκοπιανό αναμένονται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που είχε κάνει ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς ήδη από τον Ιούνιο, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει λόγω των εκλογών (ε/φ  Έθνος).

Οι πρωτοβουλίες απ ότι φαίνεται δεν θα περιορίζονται μόνο στην υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά θα προχωρήσουν και στην συζήτηση νέων ιδεών για το θέμα της ονομασίας μέσω ενός παζαριού που θα συμπεριλάβει το πακέτο Σκοπιανό και Κόσσοβο.
Οι Αμερικανοί αλλά και οι Ευρωπαίοι θα επιθυμούσαν να υπάρξει λύση του προβλήματος μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία (8-9 Ιουλίου) να γίνει πανηγυρικά δεκτή και η πΓΔΜ στους κόλπους της Συμμαχίας.
Εν τω μεταξύ ο Γκρούεφσκι δεν έκρυψε ότι περιμένει το επόμενο διάστημα την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών, καθώς, όπως είπε, θα διαμορφώσει ευνοϊκό κλίμα για την υπέρβαση των διαφορών σχετικά με το όνομα. Η Αθήνα θεωρεί ότι μπορεί να παίξει με σχετική άνεση στο «ταμπλό» των ΜΟΕ και μάλιστα ορισμένα από αυτά θα διευκολύνουν και τις εμπορικές συναλλαγές, τον τουρισμό, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Εδώ όμως είναι που αρχίζουν και οι κίνδυνοι καθώς ο διεθνής μεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, έχει διερευνήσει τα περιθώρια για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία και την ανάληψη δέσμευσης ότι πριν από την ένταξη τους στην ΕΕ θα υπάρξει επίλυση του ζητήματος, ενώ σε μια παραλλαγή της ιδέας αυτής έχει εξετασθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ με ένα νέο σύνθετο όνομα, το οποίο θα ισχύσει προς όλους και θα υιοθετηθεί συνταγματικά μόνο μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Δηλαδή να μπούνε από την ‘’πίσω πόρτα’’ …
Σε ότι αφορά την προσπάθεια συμμαχίας της Ελλάδας με το αλβανικό στοιχείο της πΓΔΜ, προκειμένου να ασκηθεί και από την πλευρά αυτή πίεση στον κ. Γκρούεφσκι, δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα, ενώ ούτε από την πλευρά των Τιράνων έχουν εκτιμηθεί δεόντως τα ανοίγματα του κ. Κοτζιά προς το Κόσσοβο. Πολιτική που είχε υιοθετήσει πριν της εκλογές και συνεχίζει και τώρα, βάζοντας όλα τα θέματα σε ένα γενικότερο ‘’παζάρι’’ διαπραγμάτευσης.
Θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, μετά και την εμπειρία της Νέας Υόρκης θα δεχθεί μεγάλες πιέσεις για την εκκρεμότητα του ονόματος της πΓΔΜ και τη μη αναγνώριση του Κοσσόβου. Ταυτόχρονα βλέπουμε την πολιτική Γκρουέφσκι στην παρέμβαση του στα Ηνωμένα Έθνη, όπου επέλεξε, αντί να δείξει διάθεση συμβιβασμού, να στείλει μήνυμα αδιαλλαξίας και να κλείσει τις πόρτες συνεννόησης με την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η θέση μας είναι γνωστή, ότι δηλαδή εμείς είμαστε ”Μακεδόνες”, ομιλούμε τη ”μακεδονική” γλώσσα και ζούμε σε κράτος με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της ”Μακεδονίας”. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και σε όλες τις περιπτώσεις και όχι περιστασιακά».
Δεν θα διαφωνούσαμε με την γενικότερη διαπραγμάτευση περιλαμβάνοντας το ελκυστικό για τις ΗΠΑ πακέτο ΠΓΔΜ – Κόσσοβο αλλά θα πρέπει η ανταλλαγή του Κοσσόβου να είναι ξεκάθαρα υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων στο θέμα της ονομασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε το ύπουλο σχέδιο Νίμιτς.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο