Η ρωσική  εταιρεία Gazprom  ανακοίνωσε πως η Τουρκία επέτρεψε τις μηχανολογικές μελέτες για τον αγωγό φυσικό αερίου  «Turk Stream», ανέφερε   βουλγαρική ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που πραγματοποίησε  η ρωσική εταιρεία , το υποθαλάσσιο μέρος του Τουρκικού Ρεύματος αποτελείται από τέσσερις γραμμές.

Η καθεμία από τις γραμμές αυτές θα έχει δυναμικότητα 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αεριού. Τα  600 χιλιόμετρα  του αγωγού θα ακολουθήσει την διαδρομή του  ακυρωθέντα αγωγού «South Stream»  .
Ενώ από το τουρκικό έδαφος έως τα ελληνικά σύνορα , ο υπόλοιπος αγωγός θα έχει διαδρομή 250 χιλιόμετρων  .
Σύμφωνα με την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών, το φυσικό αέριο ,  θα μεταφέρεται  μέσω της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή αγορά  .
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Ερντογάν για το θέμα αυτό στο Μπακού πρόσφατα,.  Υπενθυμίζουμε  ότι ο  αγωγός θα έχει ετήσια δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, εκ των οποίων τα 47 δισ. κ. μ. θα μεταφερθούν στην Ευρώπη και ο υπόλοιπος όγκος  16 δισ. κ. μ. θα διατεθεί στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, από ότι διαφαίνεται, ο  αστάθμητος παράγοντας δεν  θα είναι η Τουρκία , αλλά η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση. Μια Ελλάδα που την πιέζουν όλοι , ΕΕ, ΗΠΑ, ΔΝΤ.
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον αγωγό αυτόν και πράττουν τα πάντα για να τον «ακυρώσουν Ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν όμως , έχει βάλει στο « παιχνίδι» όλα τα μεγάλα μέσα, και σε συνδυασμό με την αύξηση της χωρητικότητας του Nord Stream, προσπαθεί να κάμψει τις γερμανικές «αντιστάσεις».  Το πρόβλημα όμως έγκειται στην «συνδιοίκηση» της ΕΕ από το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον , με σκοπό την πλήρη και απόλυτο  έλεγχο της Ευρώπης.  Αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση. όπως και η διαμάχη στην  Ουκρανία, η οποία  αφορά αποκλειστικά τον έλεγχο της Ευρώπης από Ρωσία και ΗΠΑ.