Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Τα "παιχνίδια" των δανειστών και το ενδεχόμενο ενός "ναυαγίου" της συμφωνίας

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ  
Κι όμως, παρά τα μέτρα των 8 δισ. ευρώ που πρότεινε η κυβέρνηση, η συμφωνία μπορεί να ναυαγήσει για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι δανειστές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Το ΔΝΤ αντιδρά και θέλει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όπως επίσης και να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο δεύτερος είναι πως οι δανειστές μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει απολύτως τίποτα και συγκεκριμένα δεν έχει αποφασιστεί ούτε η ροή χρηματοδότησης της Ελλάδας ούτε δέσμευση σαφής για «κούρεμα» του χρέους υπάρχει.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε από τις Βρυξέλλες, στη δήλωσή του επισήμανε πως «τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών». Τί εννοούσε; Πως εκείνος, εκ μέρους της κυβέρνησης υπέβαλε τις προτάσεις του και αναμένεται το βήμα των Θεσμών προκειμένου να υπάρξει μία κοινά αποδεκτή συμφωνία. 
Μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν υπάρχει. Πόσο μάλλον όταν από το εσωτερικό της κυβέρνησης στέλνονται μηνύματα πώς αν δεν υπάρξει έγγραφη αναφορά στη συμφωνία για «κούρεμα» του χρέους τότε αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει. Το διεμήνυσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ.
Πριν καλά προβάλει να επιστρέψει στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Κριστίν Λαγκάρντ άρχισε να προβάλει αντιρρήσεις όσον αφορά στα μέτρα της κυβέρνησης. Θέλει αλλαγή του μίγματος με περισσότερα μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και η κατάργηση του ΕΚΑΣ και λιγότερα που να πλήττουν την… επιχειρηματικότητα. Με λίγα λόγια λέει να δώσει και άλλο αίμα ο λαός.
Η πρώτη απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν πως αυτές είναι οι προτάσεις, τις έχει αποδεχθεί το Eurogroup και δεν αλλάζουν. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας κλήθηκε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες σήμερα προκειμένου να συναντηθεί με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι να συζητήσουν αφενός τα μέτρα, αφετέρου δε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία έως τώρα δεν έχει αποφασιστεί, όπως επίσης και το «κούρεμα» του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως χωρίς να υπάρχει αναφορά σε «κούρεμα» του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, δεν νοείται βεβαίως μακροπρόθεσμη λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Ήδη οι πρώτες προειδοποιητικές βολές έχουν πέσει  από βουλευτές. 
Τώρα το αν αυτό θα είναι η εξαγορά των δανείων ύψους 27 δις. ευρώ της ΕΚΤ από τον ESM ή αν θα είναι η αγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM με ταυτόχρονη αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Εξίσου σημαντικό ωστόσο καθώς το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ, αλλά η Κομισιόν δείχνει να προάγει την έξοδο του από το πρόγραμμα της Ελλάδας. 
Ένα άλλο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι και το τέλος του χρόνου που φαίνεται να παρατείνεται το υφιστάμενο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ζητάει συνολικά 17-18 δισ. ευρώ να της δοθούν από δόσεις που εκκρεμούν, αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων, απόδοση των τόκων από την ΕΚΤ κ.α. προκειμένου να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες που έχει.
Μέχρι στιγμής οι δανειστές δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ποσό θα δώσουν, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα των 8 δισ. ευρώ που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση για το 2015 και το 2016 έχουν αυτό ακριβώς το σκοπό. Δηλαδή την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. 
Με τα δεδομένα λοιπόν αυτά, σε συνδυασμό του ότι ο χρόνος πλέον είναι ασφυκτικός, καθώς σήμερα πρέπει να πάρει τελικές αποφάσεις το Eurogroup και να τεθούν προς επικύρωση στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και αν συνεχεία μία συμφωνία να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει το πρόγραμμα και πρέπει να καταβληθεί η δόση του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, όλα είναι πιθανά να συμβούν. 
Ακόμη και το ατύχημα και την ευθύνη δεν θα τη φέρει η κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές με τα παιχνίδια που παίζουν σε βάρος της τύχης ενός ολόκληρου λαού. 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.