Στα βόρεια προάστια της Αθήνας στρέφει την προσοχή του ο αρθρογράφος των Financial Times Χένρι Φόι, παρουσιάζοντας την ανέμελη ζωή της ελληνικής ελίτ που δεν φοβάται παρά ένα πράγμα: Μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ.
Ένας φόβος που έβγαλε τους πλούσιους Έλληνες στο δρόμο…
Γράφει ο Χένρι Φόι στους Financial Times:
Μια βραδιά πριν λίγες μέρες, στο ξενοδοχείο Σεμιραμίς στα γεμάτα πράσινο βόρεια προάστια της Αθήνας, βατόμουρα επέπλεαν σε ποτήρια με σαμπάνια και άνδρες με λινά πουκάμισα κάπνιζαν τσιγάρα δίπλα στην πισίνα, καθώς η ελίτ της μητρόπολης προσπαθούσε να προσποιηθεί ότι η χώρα δεν βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση.
Λίγες ώρες νωρίτερα, 1,6 δισ. είχαν εκρεύσει από τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντας την Αθήνα να ζητήσει από την ΕΚΤ να αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς το αδιέξοδο μεταξύ των δανειστών της χώρας και της λαϊκιστικής κυβέρνησης παρέμενε.
Δίπλα στην πισίνα, βαθύπλουτοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και άλλα μέλη της υψηλής κοινωνίας συζητούσαν χαμηλόφωνα για το πότε ενδέχεται να κλείσουν οι τράπεζες ή να εφαρμοστεί πλαφόν στις αναλήψεις.
Επιτίθεντο παράλληλα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιδεινώνει την έλλειψη ρευστότητας και εξέφραζαν μία απελπισμένη αισιοδοξία ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης ίσως ακόμα τους γλιτώσουν.
«Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και καταστρέφει τη χώρα γιατί αποτελείται από κομμουνιστές που δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα», είπε η Μαρία, μία τραπεζίτης. «Όμως πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η ΕΕ πρέπει να μας σώσει», πρόσθεσε, επιδεικνύοντας το χρυσό της κολιέ. «Σωστά;»
Τουλάχιστον από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και μετά, η Ελλάδα κατατρύχεται από μεγάλο διχασμό μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς. Η οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ξαναανοίγει παλιές πληγές που είχαν επουλωθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Οι εύποροι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς το ευρώ. Το κοινό νόμισμα έκανε πιο εύκολο γι’ αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό και να αγοράζουν ακίνητα και είδη πολυτελείας σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Ακόμη περισσότερο, ξεχώρισε την Ελλάδα από τους ξεπεσμένους Βαλκάνιους γείτονές της, επιβεβαιώνοντας τη θέση της στον πυρήνα της ευημερούσας Ευρώπης. Αλλά καθώς η κρίση βάθαινε, άλλοι Έλληνες – που εν μέρει στηρίζουν πια τον αριστερό ηγέτη Αλέξη Τσίπρα – όλο και περισσότερο ταυτίζουν την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα με αυξανόμενες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και όξυνση της κοινωνικής ανισότητας.
Έως τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της ελίτ της χώρας υπέθετε ότι οι προκλήσεις προς τους δανειστές της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελούσαν μια καλοστημένη μπλόφα για να εκταμιεύσει ακόμη περισσότερη βοήθεια από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι φοβούνται τις παρενέργειας μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αλλά στο πάρτυ που βρισκόταν σε εξέλιξη στα βόρεια προάστια της Αθήνας, αρκετοί είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖ πιστεύουν ότι δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν, και γι΄αυτό είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα βήμα προς το άγνωστο, προτιμώντας μια ενδεχόμενη χρεοκοπία παρά να υποφέρουν από περισσότερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
«Η εργατική τάξη που δεν έχει χρήματα να ξοδέψει ούτε τραπεζικούς λογαριασμούς δεν έχει τίποτα να χάσει», λέει ο Πάτροκλος Κουδούνης, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Adequate.
«Ως εκ τούτου υποστηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις, οι μισοί από αυτούς τίθενται υπέρ ενός grexit».
Ο ίδιος ο κ. Κουδούνης συμμετείχε στην φιλοΕΕ διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, που διοργανώθηκε ως απάντηση σε διαδήλωση την προηγούμενη ημέρα από υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για κάτι «που δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα μπορούσα να κάνω», παραδέχτηκε ο ίδιος.
«Όσοι έχουν κάτι – ή και πολλά – να χάσουν (από μια έξοδο από την ευρωζώνη) αρχίσουν να γίνονται πιο επιθετικοί», σημείωσε. «Αισθάνονται ότι κινδυνεύουν και είναι πια έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη βολή των καναπέδων τους και να διαδηλώσουν στους δρόμους».
Ο φόβος για το τι θα συμβεί αυτή την εβδομάδα, σε συνδυασμό με την ανησυχία για ενδεχόμενη επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες αν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας, ώθησε τους πλούσιους Έλληνες να μεταφέρουν τον πλούτο τους στο εξωτερικό, ή να διατηρούν θύλακες μετρητών κρυμμένους στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο τον Απρίλιο περίπου 70 δισ. «έκαναν φτερά» από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης από το τέλος του Νοέμβρη, λίγο πριν το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Παράλληλα μειώνονται και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
«Ο καθένας έχει το δικό του σχέδιο», λέει ο Δημήτρης Παρασκευάς, που διοικεί δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα. Ο ίδιος έχει ήδη προγραμματίσει να στείλει την 79χρονη μητέρα του στο σπίτι τους στο Λονδίνο, αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Παράλληλα άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό για την επιχείρησή του σε τράπεζα της Αγγλίας. «Αν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι θα πρόκειται για πραγματικό εφιάλτη», λέει.
Πίσω στο πάρτυ, έχει ξεκινήσει ο χορός και τα κοκτέιλς διαδέχονται το ένα το άλλο. «Είναι σαν τις τελευταίες μέρες της Ρώμη, έτσι;», σημείωσε ένας προσκεκλημένος, καθώς σερβίρονταν πιάτα με παγωτό ανάμεσα στους προσκεκλημένους που διασκέδαζαν δίπλα στην πίστα χορού.
«Αλλά θα υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε ο ίδιος με σιγουριά. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.