Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τα σκυλιά μυρίζονται την ανθρώπινη αναξιοπιστία

Τα σκυλιά μυρίζονται την ανθρώπινη αναξιοπιστία
... Περισσότερο και από τους ίδιους τους ανθρώπους, καθώς έχουμε μάθει πώς να φοράμε σωστά το προσωπείο μας όταν θέλουμε να ξεγελάσουμε το είδος στο οποίο ανήκουμε.

Πολλές είναι οι μελέτες που εκθειάζουν την ικανότητα των σκύλων να αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα ή το “χάρισμα” που τα βοηθάει να ξεχωρίζουν τα χαρούμενα από τα λυπημένα πρόσωπα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Cognition, δείχνει ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν κάτι ακόμη πιο δύσκολο, ποιοι άνθρωποι γύρω τους είναι αξιόπιστοι και ποιοι όχι. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία διαπίστωσε συγκεκριμένα, πως όταν ένας σκύλος νιώσει ότι κάποιο άτομο είναι αναξιόπιστο, σταματάει πλέον να ακολουθεί τις εντολές του.
Η γενική παραδοχή ορίζει πως οι σκύλοι εμπιστεύονται τους ιδιοκτήτες τους και τρέχουν για να εξερευνήσουν το σημείο στο οποίο στρέφεται η προσοχή των αφεντικών τους... προς μια μπάλα, μια τοποθεσία, ένα κόκκαλο. Στο πείραμα που διεξήχθη, οι ερευνητές με επικεφαλής την Akiko Takaoka, έδειχναν για αρχή σε 34 σκυλιά το σημείο στο οποίο βρισκόταν κρυμμένο φαγητό, ενώ στη συνέχεια τους υποδείκνυαν το σημείο όπου υπήρχε ένα άδειο δοχείο χωρίς τροφή. Στον τρίτο γύρο της διαδικασίας, η προσοχή των σκύλων έπρεπε ξανά να στραφεί από τους ερευνητές, στο δοχείο που περιείχε τροφή.
Τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν πότε το φαγητό που τους τάζουν τα αφεντικά, βρίσκεται στο σημείο που τους υποδεικνύουν
Τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν πότε το φαγητό που τους τάζουν τα αφεντικά, βρίσκεται στο σημείο που τους υποδεικνύουν
Οι σκύλοι που συμμετείχαν στο πείραμα δεν ανταποκρίνονταν στο τρίτο κάλεσμα του καθοδηγητή τους. Μετά το τέλος της συνολικής διαδικασίας, ένας νέος ερευνητής, που δεν είχε δώσει κάποια εντολή μέχρι τότε, επαναλάμβανε από την αρχή το πείραμα με τα τρία παραπάνω βήματα. Τα σκυλιά τότε εμφανίζονταν υπάκουα και εκδήλωναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως και στην αρχή του πρωταρχικού πειράματος. Εκείνο που διαπίστωσαν οι επιστήμονες στην πορεία της κάθε δοκιμασίας, ήταν πως τα σκυλιά δεν αργούσαν να αντιληφθούν ποια άτομα ήταν αξιόπιστα και ποια όχι.
Όταν ένας σκύλος νιώσει ότι κάποιο άτομο είναι αναξιόπιστο, σταματάει πλέον να ακολουθεί τις εντολές του"
Όπως σημείωσε η Akiko Takaoka, “Προκαλεί πράγματι έκπληξη το πόσο γρήγορα ένας σκύλος είναι σε θέση να διακρίνει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης αξιοπιστίας. Τα σκυλιά έχουν πιο εξελιγμένη κοινωνική νοημοσύνη απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και αυτή η νοημοσύνη εξελίχθηκε επιλεκτικά κατά τη διάρκεια της μακρινής κοινής διαδρομής των ζώων με τους ανθρώπους”. Σύμφωνα με τον ερευνητή John Bradshaw στο πανεπιστήμιο του Bristol ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν κάτι ακόμη, πως οι σκύλοι θέλουν όλα να είναι προβλέψιμα. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε στρέφονται αλλού.
Εάν ένας σκύλος εισπράττει αβεβαιότητα γι' αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια, νιώθει άγχος, βγάζει επιθετικότητα και αρχίζει να φοβάται, σύμφωνα με το BBC και τις δηλώσεις του Bradshaw. “Τα σκυλιά που έχουν ασυνεπείς ιδιοκτήτες, εμφανίζουν συνήθως προβλήματα συμπεριφοράς και άγχους”. Όπως καταλήγει ο ίδιος, “Είναι πλέον περισσότερο ξεκάθαρο πως οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι απ' όσο θεωρούσαμε παλαιότερα, αλλά αξίζει να γίνει αντιληπτό πως η δική τους ευφυΐα είναι ολότελα διαφορετική από την ανθρώπινη”.
Εάν ένας σκύλος εισπράττει αβεβαιότητα από το αφεντικό του νιώθει άγχος, βγάζει επιθετικότητα και αρχίζει να φοβάται
Εάν ένας σκύλος εισπράττει αβεβαιότητα από το αφεντικό του νιώθει άγχος, βγάζει επιθετικότητα και αρχίζει να φοβάται
“Τα σκυλιά είναι πολύ ευάλωτα απέναντι στον τρόπο που έχουν μάθει να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι αλλά δεν έχουν σχεδόν καμία προκατάληψη. Ζουν αποκλειστικά στο παρόν, δεν επιστρέφουν στο παρελθόν με αφηρημένους τρόπους ούτε κάνουν σχέδια για το μέλλον”. Και όταν έρθουν αντιμέτωπα με μια κατάσταση, όπως προσθέτει ο Bradshaw, αντιδρούν κατευθείαν γι' αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.
Ο λόγος που δεν μας ακούνε λοιπόν, κάποιες φορές οι πιστοί μας φίλοι δεν είναι η αδιαφορία αλλά η καλύτερη εκτίμηση των “πληροφοριών” που εμείς τους δίνουμε. “Αξιολογούν το υλικό που συγκεντρώνουν από εμάς και καταλήγουν για το εάν είμαστε αξιόπιστοι και συνεπείς στη συμπεριφορά μας ή όχι”, αναφέρει ο ερευνητής, Brian Hare. “Ο σκύλος για παράδειγμα που ζει στο σπίτι σας, θα αγνοήσει την χειρονομία σας όταν εκείνη είναι ουσιαστικά ψευδής και δεν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας να χρησιμοποιήσει τη μνήμη του προκειμένου να βρει κάτι που του έχετε κρύψει”.
Εάν σκοπεύετε να παραπλανήσετε λοιπόν, έναν σκύλο καλύτερα να δοκιμάσετε την τύχη σας με έναν άνθρωπο. Οι πιθανότητες να αποκρύψετε από τον ίδιο την πραγματική σας διάθεση είναι περισσότερες καθώς εμείς, δεν αναπτύσσουμε πάντοτε και με τον ίδιο τρόπο την ικανότητα να ψυχογραφούμε το ανθρώπινο είδος... Παρόλο που έχουμε ως όπλο μας, τη σκέψη.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.