Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Μετά την αρχική έγκριση ξεκινούν τα τεχνικά κλιμάκια – Πρώτα η εφαρμογή και μετά εκταμίευση των χρημάτων

Μετά την αρχική έγκριση ξεκινούν τα τεχνικά κλιμάκια – Πρώτα η εφαρμογή και μετά εκταμίευση των χρημάτων
Η ώρα της αλήθειας έφτασε και η κυβέρνηση καλείται να ξεκινήσει επιτέλους τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών μας, ώστε να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος. Φυσικά, τίποτα δεν έχει τελειώσει με την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων ως βάσης συζήτησης, καθώς κοινοτικές πηγές καθιστούν σαφές πως χωρίς επαρκή πρόοδο από την ελληνική πλευρά δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Η κυβέρνηση γνώριζε πως στο Eurogroup της Δευτέρας δεν έπρεπε να πάει με αυξημένες προσδοκίες και το αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Αν κάτι αποτιμάται ως θετικό τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο είναι ότι η Αθήνα εμφανίστηκε δια του απείρως ηπιότερου κυρίου Βαρουφάκη ως πρόθυμη να δουλέψει με τους εκπροσώπους των θεσμών και να προωθήσει δράσεις και μεταρρυθμίσεις που έχουν σκαλώσει στις μυλόπετρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση βγαίνει νικήτρια από τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.
Αντίθετα, βγαίνει, όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες, με μια ισχυρή δέσμευση να συγκεκριμενοποιήσει περαιτέρω τις προτάσεις που έχει ήδη κάνει, να προσθέσει κατά πάσα πιθανότητα και καινούργιες και σε κάθε περίπτωση να επιδείξει επαρκή προσαρμοστικότητα και διάθεση για συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, αρχής γενομένης από την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει από κοινού με τους εκπροσώπους των θεσμών που συναποτελούσαν την Τρόικα σε πρώτη φάση επί εδάφους Βρυξελλών να ξεκινήσουν να δουλεύουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Άλλωστε, οι Βρυξέλλες έδωσαν ένα μήνυμα, το οποίο ήταν εξαιρετικά σαφές: δεν υπάρχουν χρήματα χωρίς αξιολόγηση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν τμηματικές αποπληρωμές, ώστε η Ελλάδα να μην πέσει θύμα ασφυξίας, κάθε εκταμίευση όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από μετρήσιμα αποτελέσματα και νομοθετικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως εκτιμούν πάντως κοινοτικοί αξιωματούχοι, το παιχνίδι τώρα ξεκινά, μιας και θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση Ελλάδας-δανειστών σε μια σειρά ζητημάτων που μόνο εύκολα δεν πρόκειται να είναι.
Επί παραδείγματι, κατά τα ειωθότα το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι αυτό της δημοσιονομικής κατάστασης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ζητήσουν να ενημερωθούν με απόλυτη σαφήνεια από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ θα ζητηθεί πιθανότατα και από τα τεχνικά κλιμάκια να διασταυρώσουν τους ελληνικούς υπολογισμούς. Από την ελληνική δημοσιονομική κατάσταση θα εξαρτηθεί και η συζήτηση για το πλεόνασμα, αλλά και για την πολιτική με κοινωνικό πρόσημο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις, αμέσως μετά θα έρθουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο όσες θέτει η Αθήνα. Οι δανειστές επί παραδείγματι, θα ζητήσουν να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του πιεστικού θέματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, ενώ εκκρεμότητα υπάρχει και με τη νομοθετική πρόβλεψη για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Φυσικά, η Αθήνα ρίχνει βάρος στην πολιτική συμφωνία, συνεπώς κυβενρητικοί κύκλοι έλεγαν στο KoolNews.gr πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, καθώς δεν αποκλείεται ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν να επεξεργαστούν το πολιτικό πλαίσιο δράσης, το οποίο θα οδηγεί σε μια συμφωνία επί του υφιστάμενου προγράμματος. Το Βερολίνο δεν χαλαρώνει τη θηλιά Πάντως, το Βερολίνο εξακολουθεί να παραμένει ο άκαμπτος παίχτης, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει απτή πρόοδο, ώστε να πάρει χρήματα. Μπορεί κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης να εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός πως η Ελλάδα αποφάσισε να αφήσει τα ρητορικά σχήματα και να περάσει στην ουσία του ζητήματος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Γερμανία χαλαρώνει τη στάση της-αντίθετα, θα επιμείνει σε πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων.
Μάλιστα, η επαναφορά της λέξης Τρόικα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Eurogroup σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία, καθώς ενέχει πολιτικό μήνυμα. Οι Γερμανοί είναι άλλωστε ενοχλημένοι από το γεγονός πως επί δύο εβδομάδες σημειώθηκε μηδενική πρόοδος, ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση με δημοσιονομικό κόστος περί τα 200 εκ. ευρώ, την ώρα που δεν υπάρχει και δεν έχει διαβιβαστεί στους Ευρωπαίους καθαρή εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Συνεπώς, οι Γερμανοί δια στόματος Σόιμπλε επιμένουν στη σκληρή γραμμή «τηρήστε τις δεσμεύσεις και… βλέπουμε» και πίσω από αυτή τη στάση συντάσσονται και άλλες χώρες, οι οποίες πολλές φορές έχουν εκφράσει εναντίωση στη χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.