Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Ν. Κοτζιάς: «Η χώρα που δεν πλήρωσε τα χρέη της είναι η Γερμανία»

kotzias-nikos.jpg
Ο Νίκος Κοτζιάς Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε τα στερεότυπα που κυριαρχούν στα γερμανικά ΜΜΕ και δείχνουν τον ελληνικό λαό με αρνητικές ιδιότητες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η χώρα που δεν πλήρωσε τα χρέη της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πρώτα από όλα η Γερμανία, τόνισε ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF. Σημείωσε πως δεν είναι αλήθεια αυτό που υποστηρίζει σήμερα η Γερμανία ότι δηλαδή πλήρωσε όλα της τα χρέη και ότι οι Έλληνες είναι οι ψεύτες και οι απατεώνες που δεν θέλουν να επιστρέψουν τα δανεικά.
«Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η Γερμανία βρήκε μια θαυμάσια ρύθμιση όσον αφορά τα χρέη της με τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1952-53. Η Γερμανία είχε χάσει έναν πόλεμο, έναν ολέθριο πόλεμο, αλλά ρυθμίστηκε το θέμα για τα δάνεια που έλαβε κατά τη δεκαετία του ’20. Δεν μπορεί σήμερα για την Ελλάδα να υπάρχουν χειρότεροι όροι (αποπληρωμής των δανείων) από τους όρους που θεσπίστηκαν για τη Γερμανία που έχασε έναν ολόκληρο πόλεμο», δήλωσε.
Σχετικά με την πληροφόρηση που παρέχουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στο θέμα της ελληνικής κρίσης, ο κ. Κοτζιάς είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά στερεότυπα. «Πρόσφατα, μετά την τελευταία συμφωνία, είχαμε πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους σε γερμανικές εφημερίδες που έλεγαν “Ούτε σεντ για την Ελλάδα”, πράγμα που είναι βέβαια ψέμα, γιατί στην τελευταία συμφωνία το θέμα μας δεν ήταν τα χρήματα».
Αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα που επανέρχεται συχνά στα γερμανικά ΜΜΕ για τα χρήματα που έχει χάσει η Γερμανία εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: η Γερμανία κέρδισε περί τα 80 δισ. ευρώ με άμεσο ή έμμεσο τρόπο από την ελληνική οικονομική κρίση. Πρέπει να μιλούμε με αριθμούς και όχι η μία πλευρά να θέλει να δασκαλέψει την άλλη με ψευτοηθικιστικές τοποθετήσεις», υπογράμμισε ο υπουργός και κάλεσε τη γερμανική δικαιοσύνη να δώσει τα πρωτόκολλα των καταθέσεων Ελλήνων.
«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της ή θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα; Εάν θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ποια επίδραση θα έχει κάτι τέτοιο σε γεωπολιτικό επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκανε λόγο για την ύπαρξη μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς και στην Ελλάδα. «Υπαίτιοι αυτών των σκανδάλων, Έλληνες, ζουν σήμερα στη Γερμανία. Επιτέλους η γερμανική δικαιοσύνη θα πρέπει να μας δώσει τα πρωτόκολλα των καταθέσεων, ώστε να έχουμε αποδείξεις για το ποιος δωροδοκήθηκε στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να επιχειρηματολογεί κανείς με ψευτοηθικιστικές παραινέσεις και την ίδια στιγμή αυτά τα άτομα που προκάλεσαν τα σκάνδαλα, όπως ο κ. Χριστοφοράκος της Siemens, να βρίσκονται στη Γερμανία. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Η γερμανική δικαιοσύνη πρέπει να μας κοινοποιήσει της καταθέσεις τους. Είμαστε κατά της διαφθοράς, είμαστε κατά του πλούτου που προέκυψε με μεθόδους διαφθοράς, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να πάψει να κρύβει τέτοιους μεγαλοαπατεώνες».
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.