Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ο ασύμμετρος πόλεμος και η υποκρισία των εταίρων


Είναι προφανής, όσο και αθέμιτη η μεθόδευση από την πλευρά του σκληρού πυρήνα των δανειστών, πρωτοστατούντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με συνεχείς και προσεκτικά κλιμακούμενες δηλώσεις και διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα κλίμα ανασφάλειας στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Ο πραγματικός στόχος είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στην λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς δημιουργώντας ένα επιπλέον πεδίο πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με την αποδέσμευση ρευστότητας με το σταγονόμετρο από την ΕΚΤ δημιουργεί μια «τανάλια» η οποία εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και να υλοποιήσει το σχεδιασμό της.
Γι' αυτό και είναι κρίσιμη η πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες την οποία επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Θα φανεί ξεκάθαρα πλέον, εάν οι «εταίροι» επιθυμούν ειλικρινώς την εξεύρεση λύσης όπως διακηρύσσουν ή πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι εξαρχής. Θα φανεί επίσης κατά πόσον οι δυνάμεις που δεν συμμερίζονται τα ακραία σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σε θέση να συμβάλουν για την εύρεση διεξόδου.
Οι προχθεσινές αναφορές του Γερούν Ντάιζελμπλουμ σε σενάρια περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων ήταν μια πρωτοφανής παρέμβαση και παραβίαση κάθε κανόνα, τυπικού και ουσιαστικού, της Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος απηύθυνε ερώτημα στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. ζητώντας να μάθει, ανάμεσα σε άλλα, εάν η Ε.Ε. θα αποζημιώσει τις ελληνικές τράπεζες και τους καταθέτες από πιθανές ζημίες εξαιτίας της δήλωσης αυτής (δείτε περισσότερα εδώ) αναδεικνύοντας έτσι τον αθέμιτο χαρακτήρα της δήλωσης Ντάιζελμπλουμ.
Είναι σαφές ότι σε τέτοια θέματα οι αναφορές τείνουν να γίνουν «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» και ο Ολλανδός πολιτικός γνώριζε πολύ καλά ότι και μόνο η αναφορά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Οι δηλώσεις αυτές, επομένως, αποτελούν καθαρά απροσχημάτιστες πολεμικές ενέργειες, στο πλαίσιο του ασύμμετρου πολιτικο-οικονομικού πολέμου που διεξάγουν τα «γεράκια» των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν κρύβεται πίσω από κούφιες δηλώσεις περί «τήρησης των υποχρεώσεων» από την πλευρά της Ελλάδας ή για έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων.
Είναι αλήθεια ότι από την ελληνική πλευρά κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά, όπως, για παράδειγμα, να είχαν κατατεθεί περισσότερες και πιο συγκεκριμένες προτάσεις για ορισμένα θέματα, κυρίως στους τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αναδιοργάνωση του Κράτους και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Όμως αυτά είναι πραγματικά λεπτομέρειες, διότι έχει γίνει σαφές ότι ο πραγματικός στόχος του κ. Σόιμπλε και των συμμάχων του είναι να ακυρώσουν τη δυναμική ευρύτερων αλλαγών που προκαλεί στη Γηραία Ήπειρο η ανάδειξη της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η αντίθεσή της στο δόγμα της λιτότητας. Και για να το κάνουν αυτό θέλουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση Τσίπρα σε αποτυχία, ώστε να την καταστήσουν παράδειγμα προς αποφυγήν.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι η ευρύτερη ευρωπαϊκή δυναμική λειτουργεί σε βάρος της συντηρητικής πολιτικής που έχει θεοποιήσει η ευρωζώνη. Οι πολιτικές εξελίξεις σε διάφορες χώρες δείχνουν ότι ξεκινά μια αλλαγή στις ισορροπίες, η οποία απειλεί το συντηρητικό οικονομικό δόγμα με το οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη, κι αυτό φοβάται ο κ. Σόιμπλε και οι σύμμαχοί του.
H κυβέρνηση Μέρκελ έχει ταυτιστεί με τις σκληρές πολιτικές λιτότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει γίνει σύμβολο της λιτότητας και των μνημονίων, καθώς τα τελευταία χρόνια χρησιμοποίησε την ισχύ της για να εκβιάσει χώρες μέλη όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και τώρα η Ελλάδα προκειμένου να υποταχθούν στις επιταγές του σκληρού πυρήνα.
Γιαυτό και οι διαδηλωτές στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη κρατούσαν πανό που έλεγαν «ΕΚΤ νομισματικός φασισμός».
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.