Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για το μπούλινγκ

Stop Bullying Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε πως προωθεί διάταξη με την οποία θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών όποιος διαπράττει μπούλινγκ. Η σχετική διάταξη εισάγεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση φυλακών υψίστης Ασφαλείας.

Πρόθεση του κ. Παρασκευόπουλου είναι να καλυφθεί το νομικό κενό που υφίσταται αυτή τη στιγμή για τον εκφοβισμό. Με την ίδια ποινή πέραν των δραστών θα τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν.
Η αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οποίος εξωθήθηκε στην αυτοχειρία μετά το συστηματικό εκφοβισμό και βασανισμό του από ομάδα φοιτητών στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, έφερε στο προσκήνιο το νομικό κενό που υπάρχει για υποθέσεις μπούλινγκ που οδηγούν το θύμα σε αυτοκτονία. Αποτέλεσμα αυτού του νομικού κενού είναι πως στην υπόθεση Γιακουμάκη είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για τους ηθικούς αυτουργούς.
Στο άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα για τη συμμετοχή σε αυτοκτονία αναφέρεται: «Όποιος με πρόθεση κατέπεισε άλλον να αυτοκτονήσει, αν τελέστηκε η αυτοκτονία ή έγινε απόπειρά της, καθώς και όποιος έδωσε βοήθεια κατ' αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση». Όπως εξήγησε στο Tvxs.gr o Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος (E-Lawyer) και περιφερειακός συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Αττική,«η δυσκολία έγκειται στην στοιχειοθέτηση ότι κάποιος "κατέπεισε" τον αυτόχειρα. Γιατί δεν αρκεί να του έχει κάνει δύσκολη τη ζωή αλλά πρέπει να του έχει υποβάλει την απόφαση να αυτοκτονήσει». Επιπλέον «η πράξη αυτή είναι πλημμέλημα», σημείωσε.
Στη νέα διάταξη για το μπούλινγκ που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης (Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά) αναφέρεται: «Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας»Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.