Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

#JeSuisCharlie-Παρίσι: Η πορεία του ενάμιση εκατομμυρίου ενάντια στην βαρβαρότητα


Διεθνή Tην Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μια μεγαλειώδης πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο η συμμετοχή του κόσμου, ενώ δεκάδες ηγέτες και διπλωματικές αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο παρευρέθησαν στην πρωτεύουσα του φωτός.   Photo:  AFP Photo / Kenzo Tribouillard


Εκατομμύρια κόσμου συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Place de République στο Παρίσι, φωνάζοντας "Charlie" σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα των αιματηρών επιθέσεων και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η πορεία ξεκίνησε έξω από το κτήριο του εβδομαδιαίου σατυρικού περιοδικού Charli Hebdo, και κατέληξε στην Place de la Nation.

Στο μεταξύ, την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Διεθνή σύνοδο εναντίον του «του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο» ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν οι ΗΠΑ στις 18 Φεβρουαρίου.

Πλήθος συγκεντρώσεων αλληλεγγύης στα θύματα του Charlie Hebdo σε όλο τον κόσμο παράλληλα με την ιστορική πορεία στο Παρίσι.

Σε κλίμα "τρομοϋστερίας" το Παρίσι καθώς 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Στη διαδήλωση συμμετείχαν 50 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ξένων κρατών.

Ανάμεσα στους πολλούς ξένες ηγέτες που προσκλήθηκαν από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παρόντες ήταν επίσης οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Από τη συγκέντρωση αποκλείστηκε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η οποία καταγγέλλει «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό» εκ μέρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί.

Παρούσα και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ακολούθησε διαφορετική διαδρομή. Συνάντηση με το Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα θα έχει τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Tα δεκαεπτά θύματα από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. (Επάνω σειρά) Charb, Georges Wolinski, Jean Cabut (aka Cabu), Bernard Maris and Tignous (Μεσαία σειρά) Elsa Cayat, Frederic Boisseau, Ahmed Merabet, Franck Brinsolaro, Philippe Honore aka Honore and Mustapha Ourrad (κάτω σειρά) Yohan Cohen, Yoav Hattab, Philippe Braham, Francois Saada, Michel Renaud and Clarissa Jean-PhilippePicture: AP Photo/Laurent Cipriani


Το πρωΐ της Κυριακής έξω από το κτήριο του Charlie Hebdo, χιλιάδες κόσμου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης.


View image on Twitter
View image on Twitter
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.