Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Συνεργασία Δούρου-Μπόμπολα για την διαχείριση των απορριμάτων;

"Ευσεβείς Πόθοι Μπόμπολα".... Ο «ξαφνικός έρωτας» της διαπλοκής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, 40χρονη απόφοιτη του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών φαίνεται ότι έχει έρθει σε μυστική συμφωνία με τον όμιλο Μπόμπολα προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική  να αλλάξει άμεσα και ριζικά, καθώς είναι ένα απο τα βασικά θέματα που ασπασχολεί τη Ρένα Δούρου. 

 Λέγεται, ότι ο όμιλος Μπόμπολα είδε με πολύ θετικό μάτι την υποψηφιότητά της κυρίας Δούρου, στα μέσα του οποίου έχει φιλοξενηθεί κατά κόρον (και πριν ακόμη εκλεγεί βουλευτής) . Επίσης, η πλευρά Μπόμπολα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο θέμα των απορριμάτων και γι αυτό φέρεται οι δύο πλευρές να έχουν έρθει σε συμφωνία και μάλιστα οι πληροφορίες να κάνουν λόγο για ήδη έτοιμα απορριμματοφόρα, που ανήκουν στον όμιλο Μπόμπολα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιμής ο όμιλος Μπόμπολα έχει αγοράσει περίπου 70 απορριμματοφόρα, αν και άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των οχημάτων σε 200 και τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα με… τις ζελατίνες σε ιδιωτικό αμαξοστάσιο. Κάτι που σημαίνει ότι  δεν υπήρχε περίπτωση να αγοράσει τα απορριμματοφόρα ο Μπόμπολας χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα πάρει τη σύμβαση. 
 Σε άρθρο της Περιφερειάρχη με τίτλο «Αλλαγή ρότας…» και το οποίο φιλοξένησε η εβδομαδιαία εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ», η κα Δούρου μεταξυ άλλων μίλησε για την ακύρωση των 4 διαγωνισμών για τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ από τον ΕΔΣΝΑ, και περιέγραψε το μοντέλο διαχείρησης των απορριμάτων που θα προσπαθήσε να εφαρμόσει κατά την διάρκεια της θητείας της στην περιφέρεια Αττικής.
Αναλυτικά το άρθρο Της Ρέ­νας Δού­ρου

Η υ­πό­θε­ση της δια­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των στην Αττι­κή εί­ναι έ­να θέ­μα που η «Δύ­να­μη Ζωής» εί­χε α­να­δεί­ξει προ­ε­κλο­γι­κά, υ­πο­γραμ­μί­ζο­ντας την ε­πι­τα­κτι­κή α­νά­γκη να αλ­λά­ξει ά­με­σα και ρι­ζι­κά. 
Να αλ­λά­ξει στην κα­τεύ­θυν­ση μιας δί­καιης και βιώ­σι­μης, οι­κο­νο­μι­κά και οι­κο­λο­γι­κά, λύ­σης. Η δέ­σμευ­σή μας ή­ταν α­πό την πρώ­τη στιγ­μή σα­φής: «ό­χι» στους σχε­δια­σμούς των φα­ραω­νι­κών ε­γκα­τα­στά­σεων ε­πε­ξερ­γα­σίας σύμ­μει­κτων α­πορ­ριμ­μά­των, «ναι» σε έ­να α­πο­κε­ντρω­μέ­νο σύ­στη­μα δια­χεί­ρι­σης, με έμ­φα­ση στην πρό­λη­ψη, στη μείω­ση του ό­γκου των α­πορ­ριμ­μά­των, στη δια­λο­γή στην πη­γή, στην α­να­κύ­κλω­ση, την ε­πα­νά­χρη­ση, την κο­μπο­στο­ποίη­ση. Δη­λα­δή σε ό­λα αυ­τά που συ­γκρο­τούν μια ε­ναλ­λα­κτι­κή δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των, με δη­μό­σιο χα­ρα­κτή­ρα. 
Δεν πρό­κει­ται για κά­ποια και­νο­φα­νή προ­σέγ­γι­ση. Αλλά για την α­νά­γκη, οι­κο­νο­μι­κής, κοι­νω­νι­κής, πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής ε­ναρ­μό­νι­σης με ό,τι ι­σχύει στις άλ­λες ευ­ρω­παϊκές χώ­ρες, που ευ­θυ­γραμ­μί­ζο­νται με την νο­μο­θε­σία της ΕΕ, σχε­τι­κά με τη σύγ­χρο­νη δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των. Μια νο­μο­θε­σία που πλέ­ον έ­χει ε­ντα­χθεί στο ε­θνι­κό Δί­καιο με το νό­μο 4042 του 2012. Αυ­τές τις θέ­σεις, που δια­τύ­πω­σε με σα­φή­νεια η «Δύ­να­μη Ζωής», και τις ε­νέ­κρι­ναν, με την ψή­φο τους οι πο­λί­τες. 
Τις θέ­σεις αυ­τές υ­λο­ποιεί πλέ­ον η νέα Πε­ρι­φε­ρεια­κή Αρχή Αττι­κής, με ευ­θύ­νη και συ­νέ­πεια. Στο πλαί­σιο αυ­τό, η Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή του Ει­δι­κού Δια­βαθ­μι­δι­κού Συν­δέ­σμου Νο­μού Αττι­κής (Ε­ΔΣΝΑ), στη συ­νε­δρία­σή της τη Δευ­τέ­ρα, 29 Δε­κεμ­βρίου, α­πο­φά­σι­σε ο­μό­φω­να, την α­κύ­ρω­ση των 4 δια­γω­νι­σμών με α­ντι­κεί­με­νο τη Με­λέ­τη, Χρη­μα­το­δό­τη­ση, Κα­τα­σκευή, Συ­ντή­ρη­ση, Τε­χνι­κή Δια­χεί­ρι­ση και Λει­τουρ­γία των Μο­νά­δων Επε­ξερ­γα­σίας Αστι­κών Απορ­ριμ­μά­των (ΜΕ­Α) στις Ολο­κλη­ρω­μέ­νες Εγκα­τα­στά­σεις Δια­χεί­ρι­σης Απορ­ριμ­μά­των της Αττι­κής (Ο­Ε­ΔΑ) με τη μέ­θο­δο της Σύ­μπρα­ξης Δη­μό­σιου και Ιδιω­τι­κού Το­μέα (ΣΔΙΤ). Με μια φρά­ση: ο Ε­ΔΣΝΑ, που α­πο­τε­λεί τον φο­ρέα δια­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των στην Αττι­κή, έ­βα­λε «στοπ» σε πα­νά­κρι­βους σχε­δια­σμούς που α­ντι­στρα­τεύο­νταν τις ο­δη­γίες της σύγ­χρο­νης δια­χεί­ρι­σης, κα­θώς στη­ρί­ζο­νταν στις με­γά­λες πο­σό­τη­τες σύμ­μει­κτων (δη­λα­δή α­να­κα­τε­μέ­νων) α­πορ­ριμ­μά­των, και ου­σια­στι­κά α­πο­σκο­πού­σαν στη διαιώ­νι­ση του α­πο­τυ­χη­μέ­νου μο­ντέ­λου δια­χεί­ρι­σης με τε­λι­κό α­πο­δέ­κτη τη μία και μο­να­δι­κή ε­γκα­τά­στα­ση της Φυ­λής. 

Ήταν μια ι­στο­ρι­κή α­πό πολ­λές α­πό­ψεις, α­πό­φα­ση.

Πρώ­το­ν, για­τί ήλ­θε να δι­καιώ­σει τους σκλη­ρούς α­γώ­νες ε­δώ και πά­νω α­πό τέσ­σε­ρα χρό­νια των το­πι­κών κοι­νω­νιών, των φο­ρέων των πο­λι­τών, του συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος των ερ­γα­ζο­μέ­νων των Ο­ΤΑ – ό­λων ε­κεί­νων δη­λα­δή που λοι­δω­ρή­θη­καν, προ­πη­λα­κί­στη­καν και ε­πι­χει­ρή­θη­κε η με κά­θε τρό­πο α­πα­ξίω­ση των ί­διων και των α­πό­ψεών τους α­πό ε­κεί­νους που μέ­χρι την 1η Σε­πτεμ­βρίου 2014, κρα­τού­σαν τα η­νία του Ε­ΔΣΝΑ και της Πε­ρι­φέ­ρειας.
Δεύ­τε­ρο­ν, α­πο­τε­λεί το πρώ­το βή­μα σε μια δύ­σκο­λη αλ­λά α­πα­ραί­τη­τη πο­ρεία για έ­να νέο σύ­στη­μα δια­χεί­ρι­σης, ε­κεί­νο της λε­γό­με­νης «α­νά­στρο­φης πυ­ρα­μί­δας» και του ε­νερ­γού ρό­λου που κα­λού­νται πλέ­ον να παί­ξουν οι Ο­ΤΑ με την ε­φαρ­μο­γή των το­πι­κών σχε­δίων δια­χεί­ρι­σης.
Τρί­το­ν, έ­στει­λε έ­να σα­φές μή­νυ­μα για το πώς η Αρι­στε­ρά μπο­ρεί να α­σκή­σει δια­φο­ρε­τι­κή διοί­κη­ση προς ό­φε­λος των πο­λι­τών και του πε­ρι­βάλ­λο­ντος, και ό­χι των συμ­φε­ρό­ντων.
Απο­δεί­ξα­με ό­τι έ­στω και σε έ­να αρ­νη­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον (πο­λι­τι­κό, θε­σμι­κό) με σο­βα­ρό­τη­τα, συ­νέ­πεια και πο­λι­τι­κή βού­λη­ση μπο­ρεί η ρό­τα να αλ­λά­ξει. Και να βγού­με α­πό τους δή­θεν μο­νό­δρο­μους που κά­ποιοι ε­πι­χει­ρούν να ε­πι­βάλ­λουν, δρώ­ντας εκ­βια­στι­κά και εκ­φο­βι­στι­κά, συ­χνά δε και συ­κο­φα­ντι­κά. Πα­ρα­πλη­ρο­φο­ρώ­ντας και υ­βρί­ζο­ντας.
Εί­ναι σί­γου­ρο ό­τι την ί­δια στά­ση θα κρα­τή­σουν και τώ­ρα. Ήδη τα πρώ­τα δείγ­μα­τα γρα­φής έ­κα­ναν την εμ­φά­νι­σή τους σε συ­γκε­κρι­μέ­να ΜΜΕ. 
Έχουν ό­μως γνώ­ση οι φύ­λα­κες. Και εί­ναι σε ε­γρή­γορ­ση. Προ­κει­μέ­νου να μην χα­θεί ού­τε μία η­μέ­ρα. Προ­κει­μέ­νου να κερ­δη­θεί η κρί­σι­μη μά­χη με το χρό­νο, ε­νό­ψει του κο­ρε­σμού του κυτ­τά­ρου της Φυ­λής. Να τε­θούν οι βά­σεις του ε­ναλ­λα­κτι­κού μο­ντέ­λου δια­χεί­ρι­σης με ά­με­ση προ­τε­ραιό­τη­τα την εκ­πό­νη­ση και υ­λο­ποίη­ση των το­πι­κών σχε­δίων δια­χεί­ρι­σης. Στην κα­τεύ­θυν­ση ε­νός μο­ντέ­λου με δη­μό­σιο χα­ρα­κτή­ρα, με έμ­φα­ση στην μείω­ση των α­πορ­ριμ­μά­των και τη δια­λο­γή στην πη­γή, ό­που κε­ντρι­κό ρό­λο θα έ­χουν οι Ο­ΤΑ – έ­να μο­ντέ­λο που θα δη­μιουρ­γεί θέ­σεις ερ­γα­σίας, που δεν θα ε­πι­βα­ρύ­νει τους δη­μό­τες, που θα σέ­βε­ται το πε­ρι­βάλ­λον και το ο­ποίο θα α­πο­τυ­πω­θεί στην α­να­θεώ­ρη­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού σχε­δια­σμού (ΠΕΣ­ΔΑ) που θα γί­νει ε­ντός της χρο­νιάς. 
Το πρώ­το βή­μα έ­γι­νε. Δη­μο­κρα­τι­κά, συλ­λο­γι­κά, με ό­ρους δια­φά­νειας και με αί­σθη­ση της ευ­θύ­νης, δη­μιουρ­γού­με πλέ­ον ά­με­σα τις προϋπο­θέ­σεις του νέ­ου μο­ντέ­λου. Το στοί­χη­μα εί­ναι δύ­σκο­λο μεν, α­πό­λυ­τα ρε­α­λι­στι­κό δε.
Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.