Διαδικασίες που φέρουν τη μορφή του κατεπείγοντος έρχονται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ανοικοδόμησης των κατοικιών στις πληγείσες περιοχές Μάτι και Νέο Βουτζά και οι ιδιοκτήτες να πάρουν από τη Δασική Υπηρεσία τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσουν σε εργασίες ανακατασκευής.
Η πρώτη «φουρνιά» της ρύθμισης αφορά όσους έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια σε μη δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις που πλέον έχουν αλλάξει χαρακτήρα και δεν είναι δάση, ενώ παραμένει γκρίζα ζώνη τι θα γίνει με τους πολίτες των οποίων τα κτίσματα είναι αυθαίρετα.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος διαμήνυσαν πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών θα υπάρξει δεύτερη κοινή νομοθετική ρύθμιση για τις κατηγορίες αυτές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να δοθούν κίνητρα για αποκατάσταση περιουσιών, οι οποίες όμως κατοικίες δεν εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική αλλά και όσες έρχονται το επόμενο διάστημα, τις καμένες εκτάσεις που κρίθηκαν αναδασωτέες και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί. Οπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος, η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ πρόκειται να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία γραφειοκρατίας, καθώς οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι χάρτες για να λάβουν τα απαραίτητα χαρτιά για έκδοση οικοδομικών αδειών. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι προτάσεις που έχουν ρίξει στο τραπέζι για την ανάπλαση της περιοχής και τον εκ νέου χωρικό σχεδιασμό της δεν θα περιλαμβάνουν τις παθογένειες δεκαετιών.
Αδειες «fast track»
Ειδικότερα, με βάση το περιεχόμενο του δασικού χάρτη της Ανατολικής Αττικής που αναρτάται σήμερα, η βεβαίωση για άδεια επισκευής ή ανακατασκευής θα δίνεται με διαδικασία «fast track» για τις εκτάσεις που δεν ήταν ανέκαθεν δασικές και για τις εκτάσεις που είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά πλέον έχουν άλλη χρήση και υπάρχει νόμιμη οικοδομική άδεια.
Η βεβαίωση θα δίνεται από τον θεωρημένο δασικό χάρτη για τα σχέδια πόλης, τις υπό ένταξη περιοχές και τις οικιστικές πυκνώσεις και από τον αναρτημένο δασικό χάρτη για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα αφορά μόνο τις περιοχές στον αναρτημένο δασικό χάρτη αλλά και αυτές εντός οικιστικών πυκνώσεων και εντός περιοχών υπό ένταξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Ανατολική Αττική κηρύχθηκαν αναδασωτέα δημόσια, δημόσια διακατεχόμενα, ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.808 στρ. εκ των οποίων τα 1.449,13 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018, τα 4.359,10 στρ. εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 8.504,77 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.
Αντίστοιχα, στη Δυτική Αττική, η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε έκταση 52.909,16 στρ., εκ των οποίων αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 (46.214,54 στρ. ήταν εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 2.850,53 στρ. ήταν εκτάσεις κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς που κάηκαν ξανά τον Ιούλιο). Τα υπόλοιπα 3.844,08 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.
Διαχωρισμός
Από τα στατιστικά στοιχεία του δασικού χάρτη σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη, προκύπτει ο εξής διαχωρισμός στις εξετάσεις:
Για τη Ραφήνα:
– Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 4.448 στρ.
– Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 1.504 στρ.
– Δασωμένοι αγροί είναι 149 στρ.
– Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 3.220 στρ.
– Παλιές χορτολιβαδικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση είναι 6 στρ.
– Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι 3.502 στρ.
– Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 2.762 στρ.
– Οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν 3.631 στρ.
Αντίστοιχα, στη Νέα Μάκρη:
– Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 17.704 στρ.
– Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 937 στρ.
– Δασωμένοι αγροί είναι 23 στρ.
– Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 494 στρ.
– Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι 4 στρ.
– Παλιά χορτολίβαδα που άλλαξαν χρήση είναι ένα στρέμμα.
– Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι 8.621 στρ.
– Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 8.294 στρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Νέας Μάκρης δεν έχει καταθέσει οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού.
Παράλληλα διευκρινίστηκε πως, από τις παραπάνω εκτάσεις, αναδασωτέα κηρύχθηκαν 488 στρέμματα στη Ραφήνα και 962 στη Ν. Μάκρη, ενώ οι υπό επανακήρυξη είναι 1.884 στρ. στη Ραφήνα και 1.943 στρ. στη Ν. Μάκρη.
Αναρτήσεις
Σήμερα αναμένεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τις πληγείσες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, χάρτες θα αναρτηθούν στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για τις περιοχές των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Ραφήνας, Ν. Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων και Φιλοθέης. Στη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής για τον προκαποδιστριακό ΟΤΑ Μεγαρέων.
Στη Διεύθυνση Δασών Δράμας για το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς της, πλην των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.
Στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος (Μήλος), Ανάφης (Ανάφη), Ανω Μεράς (Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Θήρα), Σικίνου (Σίκινος), Ανω Μεριάς, Φολεγάνδρου (Φολέγανδρος).
Στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης για χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.
Οπως έκανε γνωστό ο κ. Φάμελλος, τον Νοέμβριο πρόκειται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων και Λούτσας, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης.
Επονται τον Δεκέμβριο οι χάρτες του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας. Το 2019 και σε κλιμακωτή ανάρτηση έρχονται οι δασικοί χάρτες για τις περιοχές: Αγίου Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Ανω Λιοσίων, Αυλώνος, Αφιδνών, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Λυκόβρυσης, Μαλακάσας, Μεταμορφώσεως, Παπάγου, Πεύκης, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
Παράλληλα, δίνεται παράταση και συγκεκριμένα έως τις 15 Ιανουαρίου 2019 για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών στις Διευθύνσεις Δασών Τρικάλων (για το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητάς της), Καβάλας (για τον Δήμο Νέστου), Δυτικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μαγούλας, Ν. Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων ΠΕ Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού ΠΕ Πειραιώς) και Ανατολικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης Δήμου Παλλήνης και Ν. Ψυχικού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού).
Αναφορικά με τις αντιρρήσεις δασικών χαρτών κατά την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2017 υποβλήθηκαν 134.121 αντιρρήσεις, ενώ η έκταση αποδεκτών πρόδηλων ήταν 450.728. Για την περίοδο Οκτώβριο 2017 – Σεπτέμβριο 2018, η πρώτη αποτίμηση δείχνει 46.134 αντιρρήσεις, εκ των οποίων οι 4.156 αιτήσεις πρόδηλων λαθών αφορούν μόνο τη βάση του Κτηματολογίου γιατί μπορούν να υποβάλλονται και στη Δασική Υπηρεσία.
eleftherostypos.gr
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.