Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Τα Σκόπια έστειλαν την “καυτή πατάτα” των Πρεσπών σε ελληνικά χέρια! Τι θα κάνουν τα ελληνικά κόμματα;

Η συμφωνία των Πρεσπών “πέρασε” από τα Σκόπια “δια πυρός και σιδήρου”. Τώρα η “καυτή πατάτα” περνά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.


Το θέμα αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί “αγκάθι” στη κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ με δεδομένη την θέση που έχει εκφράσει ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος. Μπορεί να φέρει τις εκλογές νωρίτερα; Σαφώς μπορεί.
Το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα τι λέει; Δημόσια τουλάχιστον, γιατί είναι γεγονός πως κάποιοι άλλα λένε δημόσια κι άλλα εντός των γραφείων τους.
Ποιες είναι οι πρώτες τοποθετήσεις κομμάτων και πολιτικών που συχνά εκφράζουν την άποψή τους στα ΜΜΕ;

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή γιατί θεωρούμε ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα καθώς για πρώτη φορά εκχωρείται η “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επικυρωθεί από τη Βουλή είναι να γίνουν εθνικές εκλογές πριν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία. Η εικόνα της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία δεν συνάδει με την εικόνα χώρας που προσδοκά να μπει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
Φώφη Γεννηματά: “Δεν υπάρχει erga omnes”
«Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική. Επιτέλους να τελειώνουμε με τα νταραβέρια της εξουσίας» , δήλωσε στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΤ1 η Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, τη στάση του πρωθυπουργού και την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. «Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται με την κυβέρνηση. Υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο; Και ποιο είναι το μήνυμά της σήμερα; Ο μεν πρωθυπουργός συγχαίρει τον κ. Ζάεφ. Από την άλλη ο συγκυβερνήτης, ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης, μιλά για δωροδοκίες που έγιναν με τη συνέργεια Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σόρος, Κοτζιά και μυστικών κονδυλίων της Ελλάδας», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως επέλεξε να δώσει ταυτότητα στα Σκόπια, τη μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και υποστηρίζοντας πως έτσι «κρατιέται ζωντανή η φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονιά μας με ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά. Αυτό το θεωρώ μια μεγάλη διπλωματική ήττα. Αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας να δοθεί εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια δεν θα είχε γίνει χρόνια νωρίτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη; Δεν το έπραξαν γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ήταν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν λύνει προβλήματα του παρελθόντος αυτή η συμφωνία, αλλά ανοίγει καινούργια», επεσήμανε η κ. Γεννηματά. Επίσης επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε την εθνική γραμμή για ονομασία erga omnes.
«Εδώ δεν υπάρχει erga omnes. Έχουμε μια χώρα που λέγεται Βόρεια Μακεδονία και έχουμε τους κατοίκους που λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους Μακεδονική. Erga omnes σημαίνει ότι και οι κάτοικοι πρέπει να λέγονται Βόρειο-Μακεδόνες και η γλώσσα τους αντίστοιχα», είπε η Φώφη Γεννηματά.

ΚΚΕ: Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της FYROM είναι αυτό που ήθελαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
“Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της FYROM είναι αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που κατέφυγαν σε όλα τα μέσα και σε ένα όργιο απροκάλυπτων παρεμβάσεων για να τη διασφαλίσουν. Από κοντά φυσικά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με την κυβέρνηση Ζάεφ, που πανηγυρίζουν γι’ αυτό το αποτέλεσμα”, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
“Είναι προφανές ότι τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών όσο κι οι αποφάσεις που την προωθούν και οι οποίες παίρνονται εν μέσω εκβιασμών, απειλών και καταγγελιών για εξαγορές, δεν υπηρετούν τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, αλλά την υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών μαζί με τη διαιώνιση προβλημάτων, που θα λειτουργούν σε βάρος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή”, καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.
“Προς το συμφέρον μας η συμφωνία” λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης
«Αν ο κ.Τσίπρας ήθελε να αλλάξει εξωτερική πολιτική, τότε καλώς έκανε και απομάκρυνε τον κ. Κοτζιά. Αν όμως δεν θέλει να αλλάξει εξωτερική πολιτική τότε υπέστη μια μεγάλη ήττα. Διώχνει τον υπουργό της Συμφωνίας των Πρεσπών και κρατά τον σαμποτέρ της Συμφωνίας», σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο».
«Ο κ. Τσίπρας ακολουθώντας τον κ. Καμμένο ίσως έχει πάψει να προσδοκά να κερδίσει και νοιάζεται μόνο για το τι θα χάσει. Έχει μπει στην εποχή του πανικού. Εκεί που συσσωρεύεις μόνο λάθος αποφάσεις» επισημαίνει o επικεφαλής του Ποταμιού και προσθέτει: «όλα μαρτυρούν ότι το άγχος του κ. Τσίπρα δεν είναι να πείσει τον Καμμένο να ακολουθήσει τους άλλους, αλλά να πείσει τους άλλους να ακολουθήσουν τον Καμμένο. Το νέο σφιχταγκάλιασμα με τον κ. Καμμένο είναι σήμα ότι όπως – όπως και κούτσα – κούτσα θα προσπαθήσουν να πάνε μέχρι το τέλος.Τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο».
Για το θέμα των μυστικών κονδυλίων επαναλαμβάνει πως το Ποτάμι ζητά έλεγχο της Βουλής και δραστικό περιορισμό τους. «Τα λεφτά αυτά δεν είναι για να χτίζουν κάποιοι πολιτικές καριέρες, ενισχύοντας, ας πούμε, εθνικιστικά σωματεία» λέει. Καλεί δε, τον κ. Καμμένο να «δώσει πρώτα λογαριασμό για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Αμύνης και των ομοϊδεατών του υπουργών και μετά ας πει για τους άλλους».
Μιλώντας για τη στάση του Ποταμιού στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το αν θα ψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει ότι «το Ποτάμι είναι αντιπολίτευση. Δεν είμαστε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεν θα τους στηρίξουμε. Όπως δεν τους στηρίξαμε και στην προηγούμενη πρόταση μομφής. Στηρίζουμε όμως τη χώρα. Δεν δειλιάζουμε. Η λύση του Μακεδονικού είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».
Απαντώντας για το ενδεχόμενο προεκλογικής ή μετεκλογικής σύμπραξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο ενός “μεταρρυθμιστικού μετώπου” ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει πως «το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι τα μέτωπα, αλλά οι συνεργασίες στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων. Το Ποτάμι κάνει συνεχώς προτάσεις που συνθέτουν αυτά τα σχέδια. Δεν αποκλείουμε λοιπόν τις «μετεκλογικές συμπράξεις» με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών». Ερωτηθείς αν είναι «ανοιχτός» στο να συνδράμει στο προοδευτικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει πως «το προοδευτικό θέλει απόδειξη και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αρνείται την ψήφο των Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την κομματοκρατία στο Δημόσιο, καταριέται τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όλα αυτά είναι σημάδια συντηρητισμού και όχι προοδευτισμού», σημειώνει.
Γιάννης Ραγκούσης: Η ώρα της ιστορικής ευθύνης κόπιασε
«Η ώρα της ιστορικής ευθύνης κόπιασε», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης και προσθέτει: «Μετά τις 80 θετικές ψήφους στη συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η ώρα της ιστορικής κι εθνικής ευθύνης για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κόπιασε. Για την ελληνική πολιτική ζωή η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αυθεντική αλλά και απροσπέραστη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο σύγχρονο πατριωτισμό και τον ψευτοπατριωτισμό, ανάμεσα στην εθνική αυτοπεποίθηση και το φοβικό επαρχιωτισμό, ανάμεσα στους προοδευτικούς και τους εθνολαικιστές.Η Ελλάδα της ευρωπαϊκής προοπτικής, του πρωταγωνιστικού γεωπολιτικού ρόλου βρίσκεται πλέον σε ένα καθοριστικό ιστορικό σταυροδρόμι».
Δ. Παπαδημούλης:«Κερδίζουν και οι δύο λαοί, η ειρήνη, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη»
Για νίκη των δύο λαών, Ελλάδας και πΓΔΜ, κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Τα 80 ΝΑΙ, είναι μια νίκη της διπλωματίας και της κοινής λογικής. Δικαιώνει την τόλμη και την αποφασιστικότητα των Τσίπρα και Ζάεφ. Κερδίζουν και οι δύο λαοί, η Ειρήνη, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη. Χάνουν οι πατριδοκάπηλοι και των δύο πλευρών», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Και το σχόλιό του καταλήγει ως εξής: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η πΓΔΜ θα ονομάζεται πλέον “Βόρεια Μακεδονία” και όχι σκέτο “Μακεδονία”. Αυτό θα κατοχυρωθεί και στο Σύνταγμα τους. Στην Ελλάδα, η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί άνετα στην Βουλή και θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. Κυβέρνηση των λύσεων!».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.