Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Γ. Παναγιωτακόπουλος: «Η Νέα Μάκρη… οι παθογένειες… και όχι μόνο!

Ουσιαστικά ο Δήμαρχος είναι μία μαριονέτα των οικογενειών που λυμαίνονται τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Βασικά Νέα Μάκρη και Ραφήνα.
 
Η πόλη της Νέας Μάκρης ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1924 από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας της Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λεβίσσι.

Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην θέση Ξυλοκέριζα Αττικής το 1923 στην περιοχή που είναι γνωστή σήμερα ως Αγία Μαρίνα, το πρώτο βήμα ήταν η απαλλοτρίωση της βαλτώδους περιοχής από τα οικόπεδα που ήταν μέχρι τότε ιδιοκτησία της Μονής Πεντέλης έργο της επαναστατικής κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα.
Οι πρόσφυγες βρήκαν στην περιοχή μερικές οικογένειες Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων στις περιοχές Ξυλοκέριζα και Ανατολή όπως επίσης άλλες 7 οικογένειες προσφύγων που έφτασαν από την Σμύρνη στον πρώτο διωγμό των χριστιανών το 1913, σύμφωνα με την απογραφή που έγινε το 1920 ο συνολικός αριθμός των κατοίκων έφτασε στους 90.
Ωστόσο, οι πρόσφυγες απέκτησαν φιλικές σχέσεις με τους Σαρακατσάνους πράγμα το οποίο σήμανε πως οι φιλικές τους διαθέσεις τους βοήθησαν στην οικοδόμηση μιας καινούριας πόλης. αλλά οι σχέσεις με τους κατοίκους του γειτονικού οικισμού του Μαραθώνα ήταν για πολλές δεκαετίες πολύ εχθρικές. Η οριστική διανομή των κτημάτων ολοκληρώθηκε το 1931 τα κτήματα δόθηκαν με κλήρο σε 86 οικογένειες Μακρολιβησιανών, 6 οικογένειες Σμυρνιών και λίγους ακτήμονες, το 1948 έγινε η τελευταία διανομή σε στρατεύσιμους του Ελληνο – Αλβανικού πολέμου και ακτήμονες.
Νέα Μάκρη, δεκαετία του ’70
Κατά τις πρώτες δεκαετίες υπήρξε καθαρά ένας από τους αγροτικούς οικισμούς που ταχύτατα αναπτυσσόταν, οι πρόσφυγες συνάντησαν πολλές δυσκολίες από την μορφολογία της περιοχής με τους βάλτους και τους πυκνούς θάμνους. Μετά την περίοδο της Κατοχής ξεκίνησαν οι πρώτες σοβαρές προσπάθειες για την εκβιομηχάνιση του οικισμού με αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρηματιών της Νέας Μάκρης και την κατασκευή πολλών τουβλοκάμινων.
Η πιο σοβαρή προσπάθεια έγινε από τον επιχειρηματία Χαρίτωνα Τριανταφυλλόπουλο με την κατασκευή εργοστασίου προιόντων πορσελάνης (1952) και πυρίμαχων υλικών με πρώτες ύλες από ιδιότητα ορυχεία του επιχειρηματία στην Μήλο. Το εργοστάσιο πορσελάνης του Τριανταφυλλόπουλου ήταν για 15 χρόνια ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΗ σε πυρίμαχο υλικών, εξυπηρετούσε πλήθος από εργάτες της Νέας Μάκρης και των γύρω περιοχών, έκλεισε (1969) λόγω υπέροχων χρεών του επιχειρηματία στην Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια εποχή το 1953 άρχισε να κατασκευάζεται στα βόρεια της Νέας Μάκρης η Αμερικάνικη Βάση Τηλεπικοινωνιών που βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με άλλες Αμερικάνικες βάσεις στην περιοχή της Πεντέλης, οι βάσεις λειτούργησαν ως το 1990 τότε έκλεισαν για να γίνει στην θέση τους το μεγάλο αθλητικό κέντρο. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 55.000 – 60.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία.
Σε αυτή την πόλη εκτός από τις «οικογένειες» ενσωματώθηκαν και νέες «οικογένειες». Προύχοντες πλέον και ενωμένοι, σε βόλτες τους στους αγρούς και τις βουνοπλαγιές, παίζανε με τις πέτρες . . . . ποιος θα πετάξει την πέτρα πιο μακριά. Αυτό δικό μου, εκείνο δικό σου, το άλλο του αλλουνού, το παρακάτω του φίλου, το παραπάνω του εχθρού . . . . και πάει λέγοντας. Έτσι λοιπόν μερικές οικογένειες βρέθηκαν με χιλιάδες στρέμματα στη κατοχή τους. Χρόνια όμορφα . . . χρόνια που σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.
Έτσι την περίοδο των παχιών αγελάδων και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του Έλληνα για ένα κεραμίδι είτε για μόνιμη κατοικία ή για εξοχική, τα χώρισαν σε οικόπεδα, αδιαφορώντας αν είναι δάσος, αν φράζουν πρόσβαση σε παραλία, αν . . . αν . . . και τα πουλούσαν χρυσάφι. Στην όλη αυτή διαδικασία είχαν συμμάχους Νομαρχία, μηχανικούς της Νομαρχίας, τοπογράφους, Δ.Ε.Η., τοπική αυτοδιοίκηση.
Βλέποντας την αίγλη που αποκτούσαν, αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τα «κοινά». Έτσι θα ήταν πιο εύκολα για όλους. Αυτές λοιπόν οι οικογένειες ανεβάζουν και κατεβάζουν Δημάρχους, βάζοντας πάντα μπροστά τους κατοίκους. Αυτοί πάντα αλώβητοι και ατσαλάκωτοι, ασχολούνται με τις επικερδείς τους δουλειές και τακτοποιούν οποιαδήποτε ατασθαλία εύκολα, εφόσον αυτοί κυβερνάνε το Δήμο.
Ουσιαστικά ο Δήμαρχος είναι μία μαριονέτα των οικογενειών που λυμαίνονται τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Βασικά Νέα Μάκρη και Ραφήνα.
Στις προηγούμενες εκλογές το ενενήντα τοις εκατό των οικογενειών ήταν Δημοτικοί σύμβουλοι με τον προηγούμενο Δήμαρχο . . .
Όταν πλησίαζαν οι εκλογές και εμφανίστηκε ο Ψινάκης, όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι του πρώην Δημάρχου, μπήκαν στον συνδυασμό του Ψινάκη «μετά Βαίων και κλάδων». Θα κάνουμε την Νέα Μάκρη τον καλύτερο Δήμο ! ! ! Θα φτιάξουμε δρόμους, θα εντάξουμε στο σχέδιο πόλης, θα φτιάξουμε ξενοδοχεία, θα φτιάξουμε . . . . θα δράσουμε . . . θα . . . θα . . .
Η ανομία συνεχίστηκε . . . η απραξία θριάμβευσε . . . το τίποτα ήταν γεγονός . . . το φαγοπότι όμως ! ! ! ! Τίποτε δεν διατάρασσε την ενότητα των δημοτικών συμβούλων του Ψινάκη. Όλοι είχαν δεχτεί τον τρόπο που διοικούσε ! ! ! Όλοι είχαν αποδεχτεί το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του και της σκέψης του.
Επειδή όμως οι οικογένειες αυτές δεν ξέρουν αλλά και δεν θέλουν να χάσουν το βαρέλι με το μέλι . . . . με τα τελευταία γεγονότα . . . . «οἱ δὲ ἐκραύγασαν• Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν.»
Είναι πολλά τα λεφτά . . . για να χαλάσει τη δουλειά ο Ψινάκης ! ! !
Αν δεν γινόταν η φωτιά . . . αν δεν υπήρχαν οι νεκροί . . . τίποτα δεν θα διατάρασσαι την αρμονική συμβίωση Ψινάκη και «οικογενειών»
Ζητάνε από τους πυρόπληκτους τις άδειες οικοδομής . . . κατεδαφίζουν τα αυθαίρετα . . .
Αν οι Κυβερνόντες θέλουν να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στην ανομία, τη ρεμούλα και τη λαμογιά, να αναζητήσουν τον πρώτο ιδιοκτήτη του/των οικοπέδων.
Το θέμα όμως είναι ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Νέα Μάκρη . . . . το έχουν και άλλοι Δήμοι . . . .με περιοχές όπως το Μάτι ! ! ! ! Σπίτια μέσα σε δάσος . . . . Σπίτια σε καμένα . . . Οικόπεδα με χρυσόβουλα . . . λαμόγια που λυμαίνονται τις αγοραπωλησίες . . . ευυπόληπτοι πολίτες, κολλητάρια πολιτικών και «καμάρια» των παραθύρων των καναλιών ! ! ! !
Βλέπε Περιβολάκια Ραφήνας ! ! ! ! και όχι μόνο . . .

Γιάννης Παναγιωτακόπουλος

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.