Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Καθαρίστε τα χόρτα σας? αλλιώς πρόστιμο και μήνυση!

Στα εντός οικισμού κτήματα έχουν ειδοποιηθεί σχεδόν όλοι να κόψουν χόρτα.
Στα εκτός σχεδίου όμως, που δεν ξέρουμε τους ιδιοκτήτες παρακαλώ βοηθήστε μας γνωστοποιώντας μας τους συνορίτες σας.
------------------------

Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων

 Όλοι δημότες που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, πρέπει να τους καθαρίσουν από χόρτα και άχρηστα υλικά διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς
Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη των χόρτων σε όλη την έκταση του Δήμου ς. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης με δικά της μέσα μεριμνά, πέραν των άλλων έργων του, για το κόψιμο των χόρτων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δημοτικά οικόπεδα, τόσο για λόγους ευπρεπισμού του αστικού περιβάλλοντος, όσο και για την πρόληψη πυρκαγιών για την εξάλειψη ποικίλων άλλων κινδύνων. Επειδή ωστόσο, οι λόγοι αυτοί δεν συντρέχουν μόνο για τους δημοτικούς χώρους αλλά και για τα οικόπεδα όλων των πολιτών, η Διεύθυνση, απευθύνει πρόσκληση προς όλους να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος πυρκαγιάς που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά και για να μη μετατρέπονται οι χώροι αυτοί σε καταφύγια τρωκτικών και ερπετών κοντά σε κατοικίες. Επισημαίνεται ότι, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων που βρίσκονται μέσα σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες, συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες τους, όπως και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ
Το πρόβλημα είναι έντονο σε αρκετά σημεία της πόλης άλλα και ευρύτερα στον Καλλικρατικό Δήμο, ενώ υπάρχει έντονο πρόβλημα και στις διασταυρώσεις, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη και ελοχεύει η περίπτωση ατυχημάτων, ιδιαίτερα όταν καλύπτονται οι πινακίδες κυκλοφορίας. 

Εν όψει, λοιπόν, της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καλούνται όλοι οι Δημότες του Δήμου  που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα και άχρηστα υλικά διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σε αντίθετη περίπτωση και σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010 ο Δήμος  θα αναγκαστεί να προβεί στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό τους και στις παρακάτω ενέργειες. 1. Επιβολή προστίμου πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, 2. Βεβαίωση εις βάρος του οικοπεδούχου τη σχετική δαπάνη καθαρισμού και 3. Υποβολή μήνυσης για το αδίκημα  του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικά.

Η ειδοποίηση θεωρείται και σαν προσωπική ειδοποίηση προς όλους τους πιο πάνω αναφερόμενους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνα πρόσωπα.

Δήμητρα Συμεωνίδου 
Στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου υπενθυμίζεται στους κατοίκους και τους επαγγελματίες την υποχρέωση όλων να καθαρίσουμε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουμε στην ιδιοκτησία τους, προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους πυρκαγιάς.
Σημειώνεται, ότι η παραπάνω δράση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».
Στην απευκταία περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και οι παραβάτες να τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Παράλληλα, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων συνεπάγεται και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:  
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.