Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπερνά η Αγκυρα, η οποία με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, για πρώτη φορά επισήμως, συνδέει ευθέως τους 8 Τούρκους με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στη φυλακή της Αδριανούπολης.

«Δώστε μας τους 8 για να έχουν δίκαιη δίκη οι δύο», είναι ουσιαστικά το ρεζουμέ της τουρκική επιστολής, με ημερομηνία 31 Μαΐου, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη έγγραφη επιβεβαίωση του εκβιασμού που επιχειρεί η Άγκυρα. Το θέμα των δύο Ελλήνων που κρατούνται στην Αδριανούπολη συνδέεται άμεσα με εκείνο των 8 Τούρκων. Στην επιστολή στηλιτεύεται και το γεγονός ότι η Ε.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ των Ελλήνων αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εκδίδει στην Τουρκία τους αξιωματικούς.
Το παιχνίδι εκβιασμού του Ερντογάν αποκαλύπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Η επιστολή της Αγκυρας, με αποστολέα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, έρχεται ως απάντηση στο ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να εκδώσει αρχικά τους «8», και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της.
Παράλληλα οι Τούρκοι φτάνουν σε σημείο να λένε ότι περιμένουν “την έκδοση των 8 δολοφόνων άμεσα” και διαβεβαιώνουν ότι “οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία”.

Με άλλα λόγια οι Τούρκοι ζητούν πρώτα να εκδοθούν οι αξιωματικοί για να έχουν δίκαιη δίκη οι Έλληνες στρατιωτικοί.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, με επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούν επίσημα για πρώτη φορά ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους που έφτασαν στην Ελλάδα τη μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.
Αποστολέας της επιστολής (με ημερομηνία 31 Μαΐου) είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Τζοκάρ.
Σε αυτήν ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των Ελλήνων που συνελήφθησαν στον Έβρο με τους οκτώ Τούρκους, τους οποίους αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες».
Στηλιτεύει δε το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη, αλλά όχι για τους οκτώ.
Ο αποστολέας τα βάζει ιδιαίτερα με την Εύα Καϊλή (πρόεδρος της Επιτροπής των Σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ του Ευρωκοινοβουλίου) διότι στην πρόσφατη Εαρινή Σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στον ίδιο τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας.
Η επιστολή καταλήγει ουσιαστικά με τελεσίγραφο:
«Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μία δίκαιη δίκη στην Τουρκία».
Πάντως, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει απάντηση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον Τούρκο αξιωματούχο.
Στο τέλος απευθύνει συστάσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πως «περιμένει ότι θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος – μέλος της ΕΕ».