Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται προς υψηλό επίπεδο τετραμήνου σήμερα, καθώς η χαλάρωση των πιέσεων στις ιταλικές αγορές ομολόγων συνέπεσε με την τελευταία κίνηση της Κίνας να ανοίξει την τεράστια οικονομία της στον υπόλοιπο κόσμο.
Η διακοπή του πρόσφατου ράλι του δολαρίου προσέφερε ανακούφιση σε ορισμένα πληττόμενα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, αλλά όχι και στο νόμισμα της Τουρκίας, ενώ οι ενδείξεις βελτίωσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων ώθησαν ανοδικά και την Wall Street. H λίρα κινήθηκε ανοδικά αρχικά σήμερα, αλλά υποχώρησε απότομα στη συνέχεια σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, μετά από μία νέα προειδοποίηση για το αξιόχρεο της Τουρκίας. Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει κάνει βουτιά πάνω από 18%. «Η αγορά βοά για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, αλλά δεν την παίρνει και η (αυξανόμενη) τιμή του πετρελαίου τους «σκοτώνει», επίσης», δήλωσε στέλεχος της Standard Life Aberdeen.
Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν από νωρίς σήμερα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδά τους 14 μηνών, μετά από έξι ημέρες ισχυρών πωλήσεων, λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές υψηλών δαπανών που έχουν ανακοινωθεί από τα κόμματα του πιθανού νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Η πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας του αντισυστημικού κινήματος των πέντε αστέρων με την ακροδεξιά Λίγκα οδήγησε τις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σε άνοδο σχεδόν 70 μονάδων βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) από την αρχή του μήνα. Και παραμένουν πολλά ερωτήματα. «Ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών στην Ιταλία, αυτό είναι τώρα το ερώτημα στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Rabobank. Ένα από τα ονόματα που έχουν μπει στο κάδρο είναι αυτό του Πάολο Σαβόνα, ενός 81 ετών οικονομολόγου και πρώην υπουργού Βιομηχανίας.» Θεωρείται αρκετά ευρωσκεπτικιστής. Θα ήταν αρκετά δύσκολο να το χωνέψει η αγορά», σημείωσε το στέλεχος της Rabobank. Το ιταλικό χρηματιστήριο μετοχών σημείωσε, επίσης, καλύτερη επίδοση, καθώς μειώθηκε η ροή ειδήσεων.
Οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW και Daimler έκαναν άλμα 1% έως 1,6%, μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα μειώσει του δασμούς στις εισαγωγές εμπορικών αυτοκινήτων από την 1η Ιουλίου. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου, που μετρά τη μεταβολή του αμερικανικού νομίσματος έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων του κόσμου, σημείωνε πτώση 0,3% στις 93,40 μονάδες από το υψηλό 94,058 της Δευτέρας, καθώς το ευρώ ξεπέρασε τα 1,18 δολάρια.