Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Πότε αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων η ελληνική Βουλή

Πότε αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων η ελληνική Βουλή
Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων με το Νόμο 2193/1994. Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Δείτε ΕΔΩ το Νόμο όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος Α΄, Αρ. φύλλου 32 / 11 Μαρτίου 1994.
Επίσης ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 1994.
Η εισηγητική έκθεση του νόμου, τον οποίο έφερε στο ελληνικό Κοινοβούλιο στις 9/12/1993 το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αναφέρει αρχικά ότι: «Στις αρχές του 1991 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου κ. Ανδρέα Γ. Παπανδρέου –ύστερα από επιστολή των Ποντίων βουλευτών του κινήματος– για κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της Γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και για καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ».
Στην εισηγητική έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη πως «η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τον Ελληνισμό και εγγύηση ότι το κατ' εξακολούθηση ένοχο τουρκικό κράτος δεν θα την επαναλάβει σε βάρος μας ή σε βάρος άλλου λαού της περιοχής».
Είχε προηγηθεί, την 1η Απριλίου 1992, σχετική πρόταση νόμου από 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση. Η πρόταση νόμου, ωστόσο, επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου και ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα από το Σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994.
Η συγκεκριμένη ημέρα επελέγη ως Ημέρα Μνήμης, καθώς στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, για να συνεχίσει με «εντονότερο και πιο φρικιαστικό τρόπο, τη συστηματική Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει το 1916 και τελείωσε το 1923», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση.
Η 19η Μαΐου θεσπίστηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 11 Μαΐου 1994.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.