Αναστήλωση του αρχαίου Πύργου Βαρνάβα Πολιτισμός είναι οτιδήποτε μας περιβάλλει και διαμορφώνει την διανοητική μας συγκρότηση ενώ για το λόγο αυτό όταν μιλούμε για την ανατολική Αττική δεν μπορούμε να ξεχνάμε την παγκόσμια σημασία αυτού του τόπου, όπου γεννήθηκε το θέατρο, σε γιορτές ανάμεσα σε αμπέλια, αμπέλια που μέχρι και σήμερα βγάζουν κρασί.
Αυτό, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής μη παραλείποντας τα ιστορικά τοπόσημα Μαραθώνα και Σούνιο, «με τα φορτία που κουβαλούν», «ενώ κατά τους νεώτερους χρόνους, το Λαύριο και το λιμάνι του, αποτελούν ορόσημα», όπως σημείωσε.Επεσήμανε ότι για την ηγεσία του υπουργείου «Ο χώρος είναι μια οριζόντια σχέση, ως μια σειρά ομόκεντρων κύκλων, όπου γύρω από το κέντρο απλώνονται η γειτονιά, η περιφέρεια, η χώρα, η Ευρώπη και ο κόσμος. Χαρακτήρισε την αποκέντρωση «στρατηγικό στόχο» και τρόπο ανάδειξης της ιδιοσυστασίας του κάθε τόπου, μέσω του διαλόγου και της ανταλλαγής με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Αναφορικά με τις υπηρεσίες του υπουργείου που δραστηριοποιούνται στην Αν. Αττική ( Εφορείες Αρχαιοτήτων, Εναλίων και Σπηλαιολογίας) επισήμανε ότι «μεριμνούν για την προστασία των πολυπληθών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων», μεταξύ των οποίων : Οι αρχαιολογικοί χώροι Βραυρώνας, Σουνίου, Αμφιαραείου, Αγία Παρασκευή Παιανίας, Παναγίτσα Ραφήνας, Αγία Παρασκευή και Θέκλα Μαρκοπούλου κ.α.
Συμπλήρωσε ότι γίνονται συνεχώς καθαρισμοί αποψιλώσεις των αρχαιολογικών χώρων καθώς και εργασίες συντήρησης- ανάδειξης των μνημείων και εκπόνηση μελετών (π.χ. θολωτού μυκηναïκού τάφου στη θέση Λυκότρυπα Αχαρνών, του «Τύμβου του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη, του Αρχαίου θεάτρου Αχαρνών, Τμήματος αρχαίας οδού στην οδ. Ιππίου στη θέση Χαραυγή Αχαρνών, Ταφικών περιβόλων, ρωμαïκής αγροικίας και υστερορωμαïκής δεξαμενής στην οδ. Χαλκιδικής (παράδρομος Αττικής Οδού), του Αδριάνειου Υδραγωγείου (στο Ολυμπιακό Χωριό), όπου έγινε μερική κατάχωση του επίγειου τμήματος του αγωγού για λόγους προστασίας).
Για το Αρχαίο θέατρο Αχαρνών, ανέφερε ότι το ΥΠΠΟΑ προέβη στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου και σύντομα θα συνεχιστούν οι ανασκαφικές έρευνες ενώ για την προβολή του διοργανώνονται διάφορες δράσεις όπως ο αρχαιολογικός ποδηλατικός γύρος που φέτος διοργανώνεται για 7η φορά, ο μαθητικός διαγωνισμός τέχνης με θέμα το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών κ.α.
Έκανε λόγο για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που προέκυψαν κατά τις ανασκαφές για την κατασκευή δημοσίων έργων, αποχέτευσης, ύδρευσης αντιπλημμυρικά στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αττική 2007-2013» και «Αττική 2014- 2020». Ευρήματα όπως προϊστορικοί οικισμοί, πυρήνες αρχαίων δήμων, μεγάλο μέρος του αρχαίου οδικού δικτύου, ιερά και νεκροταφεία.
Η υπουργός ανακοίνωσε ότι στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο ΠΕΠ Αττικής και στο πλαίσιο της «Ενίσχυσης και ανάδειξης υποδομών πολιτισμού μητροπολιτικής εμβέλειας Περιφέρειας Αττικής» έχουν υποβληθεί προς ένταξη τα εξής έργα:
Διαμόρφωση αρχαιολογικών διαδρομών - υποδομές ανάδειξης στον αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων και μεταλλείων της κοιλάδας Σούριζας - Αγριλέζας Λαυρεωτικής με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.
Αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Λουτρού Μενιδίου και συντήρηση των τοιχογραφιών, κιόνων και δαπέδου με προϋπολογισμό πρότασης 1.090.000 ευρώ.
Αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τα μουσεία «με ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά ευρήματα» που διαθέτει η Αν Αττική η κ Κονιόρδου έκανε λόγο για τη μέριμνα αναφορικά με την καλή λειτουργία και αναβάθμισή τους υποδεικνύοντας τα αρχαιολογικά Μουσεία Μαραθώνα, Λαυρίου, Βραυρώνας και την αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών για την οποία είπε ότι διευθετήθηκε οριστικά το ζήτημα της στέγασής της.
Για το μουσείο Μεταλλείας - Μεταλλουργίας Λαυρίου, ανέφερε ότι η Υπηρεσία συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου.
Ακολούθησε ενημέρωση για τις εγκεκριμένες και υπό εξέλιξη μελέτες που αφορούν έργα όπως : Η ανάδειξη της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Βραυρώνας διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου μυκηναϊκού τάφου Αρνού Μαραθώνα, η αναστήλωση του αρχαίου Πύργου Βαρνάβα, οι διαδρομές του αρχαιολογικού χώρου Ραμνούντος, η ανάδειξη του ναού Παλληνίδος Αθηνάς, η αναστήλωση της ρωμαϊκής κρήνης στη Μερέντα Μαρκοπούλου κ.α.
Τέλος η υπουργός αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο που διενεργούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ
στην Ανατολική Αττική συνεργαζόμενες:
• με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε γεωφυσικές μελέτες σε αρχαιολογικούς χώρους για τη δυναμική των υδάτων των υγροτόπων του Μαραθώνα (Μεγάλο Έλος Σχοινιά - Μικρό Έλος ή έλος Μπρέξιζας), στο πλαίσιο του προγράμματος Subsol.
• με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Βαλανείο Ραφήνας, και στη θέση 'Αγιος Νικόλαος Πάλλων Βούλας στο πλαίσιο συστηματικών ανασκαφών .
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.