Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Kρίσιμες ώρες: Τούρκοι κομάντος περικύκλωσαν βραχονησίδες – Παρέμβαση Μόσχας κατά Τουρκίας

Μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες γύρω από τα Ίμια. Τουρκικές ακταιωροί, αλλά και ελικόπτερα κάνουν περιπολίες στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την «ελληνική προβοκάτσια που συνεχίζεται στα Ίμια», όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στην περιοχή πλέουν οκτώ πλοία των γειτόνων, ενώ πετούν και ελικόπτερα παρατηρώντας την κίνηση σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τις βραχονησίδες.





Εν τω μεταξύ, «κυνηγητό» είχαμε χθες βράδυ σύμφωνα με την τουρκική πλευρά μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων που έχουν ρίξει «άγκυρα» μπροστά και γύρω από τα Ίμια, χωρίς να το κουνάνε καθόλου παρά την σημερινή  φαινομενική «κατάπαυση του πυρός» .  
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν  ότι σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής από  χθες το βράδυ είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» μιας και έχει αυξηθεί η ένταση στην ένταση νερά του Αιγαίου. Τα τουρκικά πλοία με Τούρκους κομάντος επάνω σε αυτά έχουν …περικυκλώσει τις βραχονησίδες  από όλες τις πλευρές.
Χθες το βράδυ, 3  περιπολικά πλοία που ανήκουν στην ελληνική ακτοφυλακή κινήθηκαν μπροστά από τα Ίμια και «εισήλθαν» σε  τουρκικά ύδατα νερά, αναφέρει ο τουρκικός τύπος. 
Τότε οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων εξέδωσαν  προειδοποιήσεις στα πληρώματα της Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι αυτά είχαν παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας   για περίπου 15 λεπτά.
Τα τουρκικά περιπολικά παρενέβησαν…ξανά κατά των ελληνικών πλοίων  τα οποία δεν αποχωρούσαν από τα «τουρκικά χωρικά ύδατα»…λένε οι Τούρκοι,  μόνο που δεν ήταν τουρκικά αλλά ελληνικά ύδατα.
Περίπου μισή ώρα είχαμε σφοδρή ένταση κατά μήκος των «τουρκικών υδάτων» με ένα ιδιότυπο  «κυνηγητό» από τα τουρκικά περιπολικά εναντίον των ελληνικών πλοίων που μετά από κάποια ώρα …αποχώρησαν , αναφέρει πάντα ο τουρκικός τύπος.
Στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί έξι ελληνικά σκάφη της Ακτοφυλακής και έντεκα σκάφη της τουρκικής πλευράς τα οποία «στριφογύριζαν « συνέχεια γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια..όλο το βράδυ .  
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Al Hamidi δήλωσε σε σχέση με το θέμα, ότι «Είναι παραπλανητική η άποψη της ελληνικής πλευράς για το θέμα προς την  κοινή γνώμη για το τι έγινε προχθές βράδυ ».
Την ίδια στιγμή, ηχηρή παρέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις προκλήσεις των Τούρκων είχαμε πριν από λίγο, με το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο κατά της Αγκυρας. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος της εκπρόσωπου του Μαρίας Ζαχάροβα, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα.
Να σημειωθεί ότι από νωρίς σήμερα το πρωί και μέχρι τις 10.00 πριν το μεσημέρι, ολοκληρώθηκαν τρείς διαδοχικές πτήσεις ελικοπτέρου υποστήριξης του γεωτρύπανου, από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Saipem 12000 και αντίστροφα, κυρίως για μεταφορά προσωπικού. Πρόκειται για συχνότητα που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα και προφανώς σχετίζεται με τις εξελίξεις σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τις ενέργειες της ΕΝΙ.
Συγκεκριμένα πάντως για την κυπριακή και τουρκική NAVTEX έχουμε μέσω χαρτών τα εξής :
1: Περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.
2: περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
3: Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «σουπιά στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
4: Το σημείο που βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
5: Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.
6: Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκάις μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή οι ξένες εταιρείες επικοινώνησαν με την κυπριακή κυβέρνηση, εκφράζοντας τη βούλησή τους να συνεχίσουν τα γεωτρητικά τους προγράμματα παρά τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία θα έχουμε στα Ίμια, μετά από διαταγή του τουρκικού γενικού επιτελείου .    
Τουρκικές  μπουλντόζες , σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο «δουλεύουν» ασταμάτητα γιατην δημιουργία  στρατιωτικού φυλακίου  στην μικρόνησο  Τσαβούς, κοντά στα Ίμια ,  μετά το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Η  εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει φωτογραφίες από την παραλία του μικρού νησιού  όπου διακρίνονται τα μηχανήματα να έχουν ξεκινήσει τις εργασίες.
Στην ουσία οι Τούρκοι δημιουργούν στρατιωτικό παρατηρητήριο συνδεδεμένο με φυλάκιο από Τούρκους στρατιώτες , μαζί με  ομάδα κομάντος που εδρεύει εκεί. Επίσης θα υπάρχει μόνιμα περιπολικό σκάφος στην περιοχή έτοιμο για να επέμβει ανά πάσα ώρα στις βραχονησίδες Ίμια .
Πρόκειται για το σχέδιο πραγματικής «κατοχής»¨των βραχονησίδων από την Τουρκία μιας και ότι «κουνιέται» θα το ελέγχουν οι Τούρκοι με δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης.
 


Όπως και να έχει αυτήν την στιγμή έχουμε στην περιοχή των Ιμίων «φαινομενική ηρεμία» …πιθανόν πριν το ξέσπασμα νέας  «καταιγίδας» λόγω των προθέσεων του Ερντογαν να υφαρπάξει τις βραχονησίδες από την Ελλάδα,  για να μπορέσει να «δημιουργήσει» ΑΟΖ και να διεκδικήσει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ,  ο Ερντογάν έχει δώσει σαφή εντολή πρόκλησης θερμού επεισοδίου ανά πάσα στιγμή .
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δόθηκε εντολή στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν στην περιοχή να προσεγγίσουν στα Ίμια, καθώς «αυτό ήταν που ήθελαν οι Τούρκοι».

Το «έγκλημα» όμως του πρώην πρωθυπουργού Σημίτη το 1996 είναι διαρκές και το «πληρώνουμε» σήμερα με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας που θέλει να υφαρπάξει ελληνικό έδαφος στο Αιγαίο και την Κύπρο εκβιάζοντας παράλληλα την κυβέρνηση της Ελλάδος …για ένα σωρό άλλα «ζητήματα» από την δυτική Θράκη μέχρι το Αιγαίο .




 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.