Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – «Αρπάχτηκαν» Ερντογάν-Παυλόπουλος – Δευτερολογία Π.Παυλόπουλου – Σε ζωντανή μετάδοση άγριο ελληνοτουρκικό επεισόδιο


Του Βασίλη Καπούλα
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρηματολογεί μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο επί ώρα, γραμμή-γραμμή, γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης! Ντιμπέιτ κανονικό μεταξύ Π.Παυλόπουλου και Ρ.Τ.Ερντογάν με δευτερολογίες.
Η σκληρότητα με την οποία αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά δεν έχει προηγούμενο.
Αμφισβήτησε σε ελληνικό έδαφος την Συνθήκη της Λωζάννης, χαρακτήρισε την μειονότητα στην Θράκη, τουρκική, ενώ έσπασε και από τις δυο πλευρές το πρωτόκολλο καθώς δεν προβλέπει ανταπαντήσεις στις προσφωνήσεις.

Τι είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν
Στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά είπε ο Ερντογάν και πέρασε στην αντεπίθεση με απίστευτες εκφράσεις.
Είναι μια συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια τόνισε.
Υπάρχουν προβλήματα και σε στρατιωτικά θέματα είπε.
Κάποιοι ενοχλούνται από την επίσκεψή μου στην «Δυτική Θράκη» και κάνουν προβοκάτσιες, είπε ο Ερντογάν
Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα θα κάνω το ίδιο και γω. Νομίζω ότι στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά ανάμεσα σε 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία.
Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό.
Πχ στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα.
Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης;
Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος.
Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια.
Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους.
Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Στην Ελλάδα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος επισημαίνοντας ότι δεν συνέβη το ίδιο και στη Θράκη. 
Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν τη λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Υπάρχουν όμως και στρατιωτικά θέματα. Οταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να ξαναγίνετε μέλος. Για το Κυπριακό, εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες, αλλά εγώ είχα πάρει.
Όταν λέω αναθεώρηση τέτοια ζητήματα εννοώ, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Έχουν αλλάξει πολλά θέματα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, τόνισε ο Ερντογάν, πρέπει να αλλάξουν κάποια θέματα. Το ζήτημα των ομογενών μας είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς, είπε χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν προβοκάτσια την επίσκεψή μου στη Θράκη, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και αναφέρθηκε σε αφίσες και συνθήματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
«Στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο, όπως και στο Αιγαίο. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης» ανέφερε και τόνισε ότι κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή στη Θράκη.
«Αναρτήθηκαν αφίσες και χαράχτηκαν σήματα σε σπίτια στην περιοχή. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένας Τούρκος Πρόεδρος είχε το θάρρος να επισκεφθεί την περιοχή μετά από τόσα χρόνια, και αυτές οι αντιδράσεις έπρεπε να ελεγχθούν» ανέφερε.
“Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Η δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη μου να έχει θετικά αποτελέσματα” ανέφερε ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναφερόμενος σε θέματα τουρισμού, επιχειρήσεων, αλλά και στις υποδομές κάνοντας τονίζοντας παράλληλα ότι η επιθυμία του είναι να μην βλέπει το κενό, αλλά το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να οικοδομηθούν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης λέγοντας «ότι υπάρχουν διάφορα θέματα, δεν είναι εύκολο έχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πάρα πολά στο διάστημα αυτό. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα αυτό πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα δεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα».
Χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά «το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη δυτική Θράκη ως ύψιστης προτεραιότητας για εμάς». Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Θράκη είπε ότι «επιθύμησα να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στη Δυτική Θράκη δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή.
Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, γράφτηκαν συνθήματα, βέβαια σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην, αλλά πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε το θάρρος να κάνει αυτή την επίσκεψη μετά από 65 χρόνια και αυτά τα στοιχεία πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο».
«Η δική μου επιθυμία ήταν η επίσκεψη αυτή να έχει θετικά αποτελέσματα. Εμείς να μην ασχοληθούμε με το κενό μέρος του ποτηριού, πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις. Πιστεύω ότι με την επίσκεψη αυτή να κοιτάξουμε μπροστά» ολοκλήρωσε ο κ. Ερντογάν.
Ξαναπήρε το λόγο ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος για να του απαντήσει. Απίστευτα πράγματα!
Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να κάνει παρέμβαση μετά το τέλος της δήλωσης του κ. Ερντογάν για να πει τα εξής:
«Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσύ, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Εχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».
Δευτερολογία Ερντογάν
Εγώ δεν είμαι καθηγητής πολιτικής αλλά ξέρω καλά το δίκαιο είπε ο Ερντογάν. Πρέπει να απαντήσω σε αυτά που είπατε αλλιώς θα ήταν ασέβεια στον εαυτό μου.
Δεν είμαι της νομικής αλλά ξέρω πολύ καλά το τουρκικό δίκαιο.
Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει λόγο για επικαιροποίηση και εμείς το κάνουμε αυτό αρκεί να υπάρχει συμφωνία.
Εγώ αναφέρθηκα στα θέματα αυτά γιατί αναφερθήκατε εσείς σήμερα.
Θα συζητούσα τα θέματα αυτά στη συνάντηση με τον Τσίπρα αλλά τα συζητήσαμε και εδώ.
Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω για το χρόνο σας.
Στην Τουρκία υπήρχαν διάφορα προβλήματα για αυτό προχωρήσαμε σε αλλαγή συστήματος στις επόμενες εκλογές θα κάνουμε αλλαγές συστήματος.
  -- ---
---
--
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.