Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Θωμάς Ρούσσης: Στο Δήμο Ωρωπού εκτελούνται αναπτυξιακά έργα 23 εκατ. ευρώ

Ενώ ο Μαραθώνας κλαίει την κακιά του μοίρα με Δήμαρχο Η. Ψινάκη στο γειτονικό μας δήμο γίνετε κοσμογονία έργων...

Η Δημοτική Αρχή είναι δίπλα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών

Τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του δήμου Ωρωπού συζητήθηκαν, σήμερα, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, σε ανοιχτή συνάντηση-ενημέρωση, με την Δημοτική Αρχή, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, παρουσία του Δημάρχου κ. Θωμά Ρούσση, στα ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων.

Ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ω. κ. Γιώργος Παναγόπουλος στην εισήγησή του έθεσε επί τάπητος όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τους Συλλόγους, μέλη της Ο.Σ.Ω.
Μίλησε για τις ελλείψεις στις υποδομές των οικισμών, κυρίως των Οικισμών Αγίων Κωνσταντίνου και Βαρικού, τα διόδια, τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, τα αντιπλημμυρικά έργα, το ΧΥΤΥ, τους Δασικούς Χάρτες, το Κτηματολόγιο και τα έργα οδοποιίας.
Ο κ. Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι «Αυτές οι συναντήσεις φέρνουν πιο κοντά τη Δημοτική Αρχή με τους πολίτες, γνωστοποιούνται τα προβλήματα και στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν το Δήμαρχο στην επίλυσή τους».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ω ζήτησε ο Δήμαρχος να ενημερώσει του πολίτες για την πορεία των έργων αλλά και την πορεία επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες.

Τεχνικό πρόγραμμα

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν είπε ότι: «Κάνουμε ένα τεράστιο έργο στο δήμο. Μεγαλύτερο και από πολλούς αστικούς δήμους. Ενώ ο νέος προϋπολογισμός για το 2018 είναι μειωμένος κατά 9 περίπου εκατ. ευρώ, εν τούτοις το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα ύψους 23 εκατ.  ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. αφορούν έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής».
Επίσης θα διατεθούν 4,5 εκατ.  ευρώ για άλλα έργα, λέγοντας ότι θα κατασκευαστούν τρία roundabout στο κόμβο της Λαϊκής της Σκάλας Ωρωπού, του ΚΤΕΛ και στο Αίθριο.
Ο Δήμαρχος πρόσθεσε «Ενώ με 500 χιλ. ευρώ ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την φτώχεια όπου θα δημιουργήσουμε Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο καθώς, επίσης θα στηρίξουμε  και  τη σίτιση».
Τέλος ανέφερε ότι προχωράει η μελέτη για την επισκευή του δρόμου στα Πηγαδάκια στο ύψος της στροφής προς Εφέδρων, ενώ για τα αντιπλημμυρικά έργα, όπου υπάρχουν προβλήματα από το Χαλκούτσι μέχρι την  Αγριλέζα, το έργο θα ενταχθεί το 2018.

Αντιπλημμυρικά και ρέματα

Αναφερόμενος στο καθαρισμό των  ρεμάτων ο κ. Ρούσσης είπε ότι «Η αρμοδιότητα δεν ανήκει στους Δήμους, αλλά στην Περιφέρεια. Εμείς κάναμε έγγραφο και ήδη έχουν καθαριστεί πολλά ρέματα. Μετά από αυτά που έγιναν στην Μάνδρα, θα στείλουμε κι άλλο αυστηρό έγγραφο στη Περιφέρεια για  να καθαρίσει και πάλι τα αστικά ρέματα και, ιδίως, την κοίτη του Ασωπού ποταμού. Επίσης να καταγραφούν τα αυθαίρετα και όπου χρειάζεται ακόμα και να κατεδαφιστούν».
Για τα αντιπλημμυρικά υποστήριξε  ότι εκτελείται το έργο στον Άγιο Κωνσταντίνο ύψους 5 εκατ. ευρώ συν 2,5 εκατ. ευρώ τα έργα οδοποιίας. Προχωράνε τα έργα αντιστήριξης του τοιχίου στον Κάλαμο, έγινε η κοπή των δέντρων και 3 εκατ. για τα κορμοδέματα.
Αναφορικά με την οδοποιία υπογράμμισε «ζητήσαμε από τους συλλόγους να δώσουν σε κάθε περιοχή 2-3 κεντρικούς δρόμους για να ασφαλτοστρωθούν. Πολλοί το έκαναν. Για οδοποιία συνολικά θα δοθούν 9,5 εκατ. ευρώ. Τα έργα πάνε για χρηματοδότηση. Επίσης θα δοθούν 6,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών για το δρόμο Κάλαμος-Πολυδένδρι».

Βιολογικός

Για το Βιολογικό του Ωρωπού, είπε ότι «δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη. Το έργο εντάχθηκε και απεντάχθηκε. Η μελέτη χρειάζεται 1,2 εκατ. ευρώ και συνολικά το έργο 30 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτήσει την μελέτη με 500 χιλιάδες ευρώ». Όσον αφορά στη χωροθέτηση πρόσθεσε  ότι «Η Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να αλλάξει την υπάρχουσα χωροθέτηση».

Διόδια

Θετικά ήταν τα νέα για τα διόδια. Ο κ. Ρούσσης είπε ότι μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη, του υποσχέθηκε ότι οι δημότες Ωρωπού από το 2018 δεν θα πληρώνουν στα παράπλευρα διόδια, ενώ θα πληρώνουν με βάση τη χιλιομετρική απόσταση από τα διόδια των Αφιδνών. Επίσης θα εκδοθούν ειδικές κάρτες διέλευσης. «Ελπίζω» είπε ο Δήμαρχος «να μη μας κοροϊδέψει».

Σύλλογοι

Ο κ. Ρούσσης ανέφερε ότι στο Δήμο δραστηριοποιούνται περίπου εκατό σύλλογοι. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν όλοι. Έτσι χρηματοδοτούνται:
  • Όλοι οι αθλητικοί
  • Ένας πολιτιστικός από κάθε Δημοτική Ενότητα, σύνολο 12
  • Οι τρείς ενώσεις: Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, ΕΣΠΑΑΚΑ και Νέα Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού
  • Και οι τρεις Παραδοσιακοί Σύλλογοι.

Υδροβιότοποι

Σχετικά με το θέμα των υδροβιότοπων ο Δήμαρχος επισήμανε ότι «Υπάρχει από την εποχή των κ. Γαβριήλ και Οικονομάκου μια προκαταρκτική μελέτη την οποία εμείς θα οριστικοποιήσουμε για να ξέρουμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε. Αυτές οι μελέτες χωρίς κοινωνική συναίνεση δεν μπορεί να προχωρήσουν».
Κτηματολόγιο
Το κτηματολόγιο ξεκινάει για το Δήμο Ωρωπίων τον Μάιο του 2018. Ήδη διαθέσαμε τρία γραφεία στην ανάδοχη εταιρία για να μπορεί να εργαστεί σε Καπανδρίτι, Κάλαμο και Σκάλα Ωρωπού.

ΧΥΤΥ

Αφού ο κ. Ρούσσης αναφέρθηκε στο ιστορικό με το Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που εστάλη στην Περιφέρεια Αττικής, είπε ότι «στόχος μας ήταν να δημιουργηθούν 3 σταθμοί και 3 πράσινα σημεία.
Επειδή υπήρξε μεγάλη αντίδραση για το ΧΥΤΥ, όπου εμείς λέγαμε ότι θέλαμε να γίνει χώρος για αδρανή, κλαδιά και μπάζα και στο ΦΕΚ δεν διευκρινίζεται αυτό, εμείς καταργήσαμε όλες τις αποφάσεις μέχρι να διευκρινιστεί το ζήτημα. Η αντιπολίτευση πετάει λάσπη χωρίς να έχει προτάσεις».
Επίσης επεσήμανε ότι, ήδη, ελέγχεται, από τον επίτροπο, η σύμβαση με τον ιδιώτη για την αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, ώστε ο Δήμος να ασχοληθεί με την ανακύκλωση και τα ογκώδη.  Αλλά σε αυτό θα χρειαστεί και η συνδρομή των πολιτών.

Η κα Ιωάννα Στεργίου

Η περιφερειακή Σύμβουλος κα Ιωάννα Στεργίου ζήτησε να γίνει ενημέρωση για τους Δασικούς Χάρτες. Ενώ για τα ρέματα είπε ότι «μια βόλτα στον Ωρωπό αρκεί για να καταλάβουμε ότι πολλά από αυτά είναι κλεισμένα. Υπάρχουν παρανομίες. Το ρέμα στον Αγκώνα είχε πολλά χρόνια να καθαριστεί».
Η κα Στεργίου ανακοίνωσε ότι για το 2018 έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση:
-Με 300χιλ ευρώ η επισκευή της προβλήτας των φέρυ μπότ
– Με 1 εκατ. ευρώ η βελτίωση του παράπλευρου δρόμου της εθνικής.
-Για το οδικό δίκτυο της Ανατολικής Αττικής 15 εκατ. ευρώ
-Για τη συντήρηση του δρόμου Μαλακάσα-Ωρωπός 800 χιλ, ευρώ.
Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ανακύκλωση, ενώ εξέφρασε την αντίρρησή της για την τοποθέτηση του αεροσκάφους στο Πάρκο των Φυλακών. Προτιμώ να γίνει ένα Πάρκο ήπιας ανάπτυξης.

Ο κ. Κώστας Δέδες

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Κώστας Δέδες, αναφέρθηκε στο αντιπλημμυρικό έργο του Αγίου Κωνσταντίνου λέγοντας ότι στην αρχική μελέτη υπήρχαν, πράγματι, ελλείψεις που οφείλονται στις υψομετρικές διαφορές. Το πρόβλημα λύθηκε και το έργο θα προχωρήσει κανονικά.

Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας

Την συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος και  Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού κ. Δημ. Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε ότι: «Οι πολίτες θεωρούν πάντα ότι το πρόβλημα τους έξω από το σπίτι τους είναι και πρόβλημα του κόσμου. Οι Δημοτικές Αρχές όμως πρέπει να αξιολογούν τα προβλήματα και να τα ιεραρχούν προς όφελος των πολιτών τα έργα».

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.