Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Με το Πολιτιστικό Κέντρο ο Κάλαμος μετατρέπεται σε πολιτιστικό πόλο έλξης της Αττικής

Ωρωπός δημιουργία παντού ... ενώ ο Μαραζώνας του Ψινάκη αργοπεθαίνει. Ένα όνειρο ζωής εκατοντάδων Καλαμιωτών, η κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου, παίρνει,  επιτέλους, το δρόμο ης υλοποίησης. χάρις στις προσπάθειες του Δημάρχου κ. Θωμά Ρούσση,  του Αντιδημάρχου κ.  Κώστα Δέδε αλλά και όλων των μελών της Δημοτικής Αρχής.

Χρειάστηκαν  να περάσουν σχεδόν, δύο δεκαετίες από τότε που το κτίριο, του παλαιού ελαιοτριβείου στο Κάλαμο, παραχωρήθηκε για να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής για να ολοκληρωθεί μια ουσιαστική  κίνηση για τη δημιουργία του. Και η έγκριση της μελέτης είναι ένα σοβαρό πρώτο βήμα. Βεβαίως,  χρειάζονται κι άλλα πολλά  βήματα και φυσικά και  χρόνος για να φτάσει το έργο στο τέλος του και η περιοχή να μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό κέντρο.  Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχει θέληση και διάθεση από όλους να προχωρήσει..
Έτσι, την εβδομάδα που πέρασε, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, η μελέτη για την αναδιαρρύθμιση και ανακατασκευή κτιρίου, την οποία συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ωρωπού. Πρόκειται για μια εξαιρετική αρχιτεκτονική δουλειά που δείχνει ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου διαθέτει εκείνο το στελεχικό δυναμικό που μπορεί να φέρει σε πέρας σημαντικές μελέτες και έτσι να εξοικονομηθούν τεράστια ποσά από εξωτερικές μελέτες. αμφιβόλου ποιότητας  και υπέρογκου κόστους..
Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο το κόστος του οποίου θα φτάσει το 1.700.000 ευρώ. Ένα έργο στολίδι για την περιοχή που θα έρθει να δώσει ζωή στον τόπο ο οποίος  κουβαλάει μια μακρά πολιτιστική κληρονομιά.. Να δημιουργήσει μια κοιτίδα πολιτισμού μετατρέποντας τον Κάλαμο σε ένα πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ωρωπού, όπου κορυφαίο μνημείο του είναι το Αμφιαράειο.
Ο Κάλαμος απλώνει βαθιά τις ρίζες του στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Στην αρχαιότητα αποτελούσε το Δήμο Ψαφίδας που ανήκε στην Αιαντίδα φυλή. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του Καλάμου είναι Αρβανίτες, που εγκαταστάθηκαν στην Αττική τον 14ο αιώνα μ. Χ. και οι πιο ηλικιωμένοι από αυτούς μιλάνε μέχρι σήμερα τα Αρβανίτικα. Οι Καλαμιώτες καμαρώνουν για την Αρβανίτικη καταγωγή τους και από γενιά σε γενιά μεταφέρουν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους.
Σημαντικό ιστορικό γεγονός για την έκβαση του αγώνα κατά των Τούρκων στην Αττική αποτελεί η μάχη που έγινε στον Κάλαμο στις 18 Απριλίου του 1821 κατά την οποία οι Τούρκοι μετά από σκληρό αγώνα τράπηκαν σε φυγή και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αττική. Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό στη θέση του αρχαίου Δήμου Ψαφίδας ιδρύθηκε ο δήμος Περαίας με έδρα τον Κάλαμο.
Στην περιοχή του Καλάμου υπάρχουν αξιόλογα μνημεία, προϊστορικά, κλασσικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά. Ξεχωρίζει το περίφημο ιερομαντείο και ιεροθεραπευτήριο Αμφιαράειο με επίσημα οικοδομήματα, στοά, θέατρο, ναό και βωμό.
Οι κάτοικοι του Καλάμου με κάθε τρόπο διαφυλάττουν την πολιτιστική τους κληρονομιά σαν κόρη οφθαλμού με κορυφαία εκδήλωση τον Αρβανίτικο γάμο που γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Αυτό τον μακραίωνο πολιτισμό θέλουν να στεγάσουν στο νέο κτίριο το οποίο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού  1.920,38 m² που  βρίσκεται εντός του οικισμού, πριν  το 1923, στην Δημοτική Ενότητα Καλάμου του Δήμου Ωρωπού, το οποίο αποτελούσε το παλαιό ελαιοτριβείο του χωριού.
Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο, όπου υπάρχει το υφιστάμενο κτίριο, είναι παραχώρηση που έγινε πριν από 20 χρόνια ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Μετά την έγκριση της μελέτης απομένει η Δημοτική Αρχή να  εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω ιδιώτη για την ανακατασκευή του.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η έκθεση λαογραφικού υλικού, καθώς και η δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων για περιοδικές εκθέσεις πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Δήμου Καλάμου δεν υπάρχει δημόσιος χώρος μικρού ή μεγάλου μεγέθους για πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε είδους.
Το κτίριο αυτό των 780,00 m², περίπου, που θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται από την ελληνική νομοθεσία, θα είναι εναρμονισμένο στον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού του Καλάμου, σεβόμενο τη λαϊκή αρχιτεκτονική του και θα μπορεί να φιλοξενεί τις έντονες δράσεις όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, που σήμερα δεν έχουν στέγη.
Το  Πολιτιστικό Κέντρο  αναμένεται να συνδεθεί και με τον Αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαράειου, με διακριτικές αναφορές και στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού πυρήνα που θα αναβαθμίσει την ανύπαρκτη, ως τώρα, σχέση του σημερινού Καλάμου με τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού χώρου.
Η προτεινόμενη διάταξη για την δημιουργία των νέων χώρων στο κτίριο περιλαμβάνει όλες τις απαιτήσεις, όπως χώροι εισόδου και αναμονής, το διοικητικό γραφείο του πολιτιστικού κέντρου, τους εκθεσιακούς χώρους, τον κύριο χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα γίνει στην κεντρική αίθουσα του παλαιού ελαιοτριβείου και στην κατηγορία των βοηθητικών χώρων του ισογείου, που θα περιλαμβάνονται αποδυτήρια και χώροι υγιεινής.
Στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου προβλέπεται χώρος στάθμευσης, ο οποίος θα καλύψει τις απαιτούμενες θέσεις και την κυκλοφοριακή σύνδεση του οικοπέδου με το υπάρχον οδικό δίκτυο.




Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.