Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Άμεση ανταπόκριση του Θωμά Ρούσση στην έκκληση της Μ. Κασαμπαλάκου για το Δευτεροβάθμιο Ειδικό Σχολείο Ωρωπού

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση στην έκκληση της κας Μαίρης Κασαμπαλάκου για τη στέγαση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ειδικού Σχολείου, πρόβλημα που απασχολεί έντονα τους γονείς των παιδιών με ειδικές ικανότητες.

Ο κ. Ρούσσης ζήτησε, αμέσως, μετά τη δημόσια  έκκληση, το ταχύτερο δυνατόν,  συνάντηση με την κα Κασαμπαλάκου, στο γραφείο του, ώστε να συζητηθεί η στέγαση του Δευτεροβάθμιου Ειδικού Σχολείου στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Νέων Παλατίων. Όσο συγκινητική ήταν η έκκληση της κας Κασαμπαλάκου άλλο τόσο συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση του κ. Ρούσση.
Η κίνηση αυτή  δείχνει τη διάθεση της Δημοτικής Αρχής να σταθεί αρωγός στα παιδιά με ειδικές ικανότητες  και ζητούν ίσες ευκαιρίες από την Πολιτεία. Αρκεί η διάθεση να μην μείνει μόνο στα λόγια και στα ευχολόγια ή στις καλές προθέσεις, αλλά να γίνουν πράξεις και έργα ουσίας. Η Δημοτική Αρχή έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσει σε αξιοπιστία απέναντι σε αυτό τον κόσμο που σε καθημερινή βάση δίνει τη δική του μάχη για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών αυτών. Γιατί και αυτά είναι παιδιά μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Κασαμπαλκάκου προτίθεται στη συνάντησή της με τον κ. Θ. Ρούσση θα θέσει όλο το πλαίσιο της στέγασης αλλά και της σωστής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου.
Συγκεκριμένα το ζήτημα δεν είναι μόνο να εξευρεθεί ο χώρος στέγασης των παιδιών αυτών αλλά χρειάζονται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία του, με βάση το διαχωρισμό των αναπηριών ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητά τους, καθώς υπάρχουν παιδιά με ελαφρές και βαριές αναπηρίες.
Ειδικότερα, αναγκαία είναι μία αίθουσα λογοθεραπείας-εργοθεραπείας, μια αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, τουαλέτες και ντουζιέρες για ΑΜΕΑ, ειδικές μπάρες και ράμπες προσβασιμότητας  για  αναπηρικά καροτσάκια, αίθουσα πρώτων βοηθειών για παιδιά με επιληψία,  προστατευόμενος χώρος για προαυλισμό και παιδική χαρά ΑΜΕΑ. Επίσης χρειάζεται ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό,  όπως ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και ειδικότητες για τα υψηλά λειτουργικά παιδιά.
Σήμερα στο Δήμο Ωρωπού λειτουργεί το Ειδικό Σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Χαλκούτσι, το οποίο χρειάζεται πρωτίστως ανάλογες αίθουσες, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για τα παιδιά άνω των δεκατεσσάρων ετών. Έτσι τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα Ειδικά Σχολεία άλλων περιοχών, εκτός του Δήμου Ωρωπού, συγκεκριμένα στη Χαλκίδα και στη Δροσιά, όπου πολλές φορές δεν γίνονται καν δεκτά γιατί είναι ετεροδημότες. Πέραν αυτού το κόστος μεταφοράς είναι δυσβάσταχτο για τις οικογένειες, αλλά και τεράστια η ταλαιπωρία τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά άνω των δεκατεσσάρων ετών αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι, όπου στερούνται κάθε είδους εκπαίδευσης.
Η κα Μ. Κασαμπαλάκου παλεύει και αγωνίζεται για το δικαίωμα όλων των παιδιών με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση τους. Ευελπιστεί ότι με σύμμαχο και συναγωνιστή τον Δήμαρχο κ. Θ. Ρούσση, καθώς και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, θα καταφέρουν να δημιουργήσουν στον Ωρωπό ένα Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής που θα αποτελεί πρότυπο προς μίμηση, γιατί το χρωστάμε όλοι στα παιδιά που αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια σε ένα κόσμο που φτιάχτηκε και για αυτά, χωρίς αυτά.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.