Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Το χρονικό της φωτιάς & ευχαριστήρια επιστολή, της προέδρου Δημοτικής ενότητας Βαρνάβα Μαραθώνα

Για άλλη μια φορά ο Βαρνάβας κάηκε από τον Κάλαμο και μάλιστα την ίδια ακριβώς ημερομηνία με το 1984, 13 Αυγούστου .
Να πούμε λίγο το χρονικό της φωτιάς . Στις πέντε παρά δέκα το απόγευμα υπάλληλος της Κοινότητας ειδοποίησε ότι υπάρχει φωτιά στον Κάλαμο . Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κος Ζουμπουρλής και ο Αντιδήμαρχος Κος Μεγαγιάννης .

Πήραμε το δικό μας πυροσβεστικό άμεσης επέμβασης και ανεβήκαμε σε σημείο κοντά στον Προφήτη Ηλία από όπου μπορούσες να δεις την περιοχή σαν χάρτη και να παρακολουθήσεις τη φωτιά. Είδαμε ότι η φωτιά ήταν μακριά, αλλά όσοι είχαν εμπειρία από φωτιές, έλεγαν ότι αν γύριζε ο αέρας, θα γινόταν επικίνδυνη.
Στις πέντε και πέντε ήρθε το πρώτο ελικόπτερο, στις και μισή ήρθε και το δεύτερο και στις έξι περίπου, ήρθαν άλλα δύο αεροσκάφη. Η φωτιά μέχρι τις επτά και μισή είχε περιοριστεί μεταξύ Αγ Συμεών και κεραιών και δεν είχε περάσει το λόφο προς την δική μας ρεματιά . Ο Κάλαμος καιγόταν, οι κατασκηνώσεις είχαν εκκενωθεί, σπίτια καίγονταν, εκρήξεις ακούγονταν μέχρι εμάς και οι πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι καιγόταν μέχρι η πλατεία του χωριού.
Βγήκαν βάρδιες μεταξύ των υπαλλήλων της Κοινότητας και έγινε αλλαγή στο πρόγραμμα των εργασιών που θα έκανε ο καθένας. Έγινε συνεννόηση με δυο μηχανήματα jcb ότι θα ήταν σε ετοιμότητα και αποχωρήσαμε, αφήνοντας τα άτομα της βάρδιας . Ειδοποιήθηκε το στρατόπεδο για τον κίνδυνο που διατρέχαμε και τους ζητήθηκε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα .
Μετά από μισή ώρα η βάρδια μας ενημέρωσε ότι η φορά του ανέμου άλλαξε και κινδυνεύαμε. Ζητήσαμε πυροσβεστική δύναμη αλλά μας ζητήθηκε να εκτιμήσουμε την κατάσταση ιδίοις όμμασι και να ξανασυνεννοηθούμε μια και τα πυροσβεστικά επιχειρούσαν όλα στον Κάλαμο. Οι υπεύθυνοι του Δήμου που προαναφέραμε ήρθαν στο σημείο που παρακολουθούσαμε και αφού συμφωνήσαμε πως θα κινηθούμε, αποχώρησαν γιατί είχαν συντονιστικό με τον Αντιπεριφερειάρχη στον Κάλαμο.
Κατά τις δώδεκα τη νύχτα ο άνεμος είχε σπρώξει τη φωτιά σε μας και ένα μέτωπο 25 χιλιομέτρων ερχόταν κατά πάνω μας , αναγκάζοντάς μας να μετακινηθούμε από το σημείο που ήμασταν. Με το που φύγαμε η φωτιά αγκάλιασε το μέρος.
Όλη η ρεματιά στην Κοκορέτσιζα καιγόταν . Άμεσα η Πυροσβεστική με την οποία ήμασταν σε συνεχή συνεννόηση ,η Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Κα Τσούπρα, ο Κος Γιώτης , ενημερώθηκαν για την κρισιμότητα της κατάστασης και την άμεση ανάγκη να στείλουν όσο πιο πολλά οχήματα μπορούσαν . Ειδοποιήθηκαν οι εθελοντές της Κοινότητας ,του Προβάλινθου, ο ΣΠΑΠ, όμοροι Δήμοι, οι κάτοχοι βυτίων και οι χειριστές μηχανημάτων .
Ο ένας από τους χειριστές που είχαμε συμφωνήσει να επέμβει, είχε εγκλωβιστεί στον Κάλαμο που είχε πάει στο μεταξύ να προσφέρει βοήθεια και άργησε να έρθει (αλλά μόλις ήρθε ,η βοήθειά του, η αυταπάρνηση και η εμπειρία του ήταν κυριολεκτικά ανεκτίμητη) ,ο άλλος εφοδιάστηκε με πετρέλαιο και μπήκε στο παιχνίδι κάνοντας ζώνες γύρω από σπίτια που είχαν ντεπόζιτα γκαζιού στις αυλές . Ο εφιάλτης είχε αρχίσει .
Τότε χτυπήσαμε τις καμπάνες του χωριού ώστε ο κόσμος να είναι σε ετοιμότητα και να μην τον πιάσει στον ύπνο.
Φλόγες κατάτρωγαν και αγκάλιαζαν τα δέντρα δημιουργώντας πύρινους στροβιλισμούς μεγαλύτερους από τριάντα μέτρα. Σειρήνες , αστυνομία στρατός , εκκένωση του στρατοπέδου . Οι κάτοικοι που τα σπίτια τους τα χώριζε μόνο ο δρόμος από το μέτωπο ανάστατοι στις αυλές με τα λάστιχα στα χέρια.
Το κρύο αυτό το βράδυ ήταν τσουχτερό και είχαμε όλοι παγώσει. Οι Πυροσβέστες έσωσαν ένα σπίτι που το είχαν τυλίξει οι φλόγες και οι εθελοντές έσβηναν τις αναμμένες καύτρες που έρχονταν από το φλεγόμενο δάσος.
Τότε πήραμε μήνυμα ότι η φωτιά εξαπλωνόταν και είχε πάρει και άλλη κατεύθυνση προς τον Αγ Ιωάννη. Εκεί κινδύνευε ένα κοπάδι πρόβατα. Μόλις κατασβήστηκε η φωτιά που θα κατάκαιγε ένα σπίτι χτισμένο μέσα στο ρέμα , το βυτίο μας ξαναγέμισε και πήγε να βοηθήσει τον βοσκό. Ευτυχώς ο άνθρωπος έκανε μόνος του όργωμα με το τρακτέρ του, γύρω από τα ζώα του, γιατί το δικό μας αυτοκίνητο είχε λίγο νερό και δεν επαρκούσε για να βοηθήσει με ρίψη νερού και το παρακείμενο πυροσβεστικό των εθελοντών είχε βλάβη και το είχαμε ακινητοποιήσει να φυλάει ένα βυτίο με προπάνιο σε μια αυλή κοντά στη φωτιά . Τελικά αφού πέρασε η φωτιά και τα πρόβατα γλύτωσαν, το όχημα της Κοινότητας , έριξε λίγο νερό στα πρόβατα για να μην σκάσουν από τη ζέστη . Εγκλωβίστηκε παρ όλα αυτά από τον καπνό και έμεινε εκεί για πολύ ώρα, κόβοντάς μας τα χέρια. Κάποια στιγμή η φωτιά που λυσσομανούσε με την δίνη του ανέμου, πέρασε πίσω από το στρατόπεδο και χύθηκε στην ρεματιά προς τη θάλασσα και την Β Ανέμων. ΕΦΙΑΛΤΗΣ!
Σπίτια χάθηκαν από τα μάτια μας και η φωτιά πήγαινε στην παραλία. Σε συνεργασία με το Σύλλογο της παραλίας , δόθηκε εντολή να κλείσει ο δρόμος από και προς παραλία από τον φόβο να μην εγκλωβιστεί κόσμος και καεί. Μέσα στα καμένα χωράφια έφερε ο στρατός ερπιστριοφόρα D9 με τα οποία έκοψε λωρίδες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, μέσα σε ιδιοκτησίες . Η μία εξ αυτών φάνηκε όντως χρήσιμη .
Εκκενώθηκαν σπίτια και ευπαθή άτομα απομακρύνθηκαν. Κάποια στιγμή έμοιαζε σα να είχε παγώσει ο χρόνος ,αλλά τότε ακούστηκε δυνατός θόρυβος και υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού πίσω από το στρατόπεδο που έδειχνε να φλέγεται .

Με τη βοήθεια του Θεού ξημέρωσε επιτέλους μια και η ελπίδα όλων μας ήταν η επέμβαση από αέρος. Φάνηκε το πρώτο αεροπλάνο και μετά από λίγο το δεύτερο αλλά οι ρίψεις ήταν άστοχες λόγω του πυκνού καπνού . Τα αεροσκάφη χάθηκαν για λίγο και για μια στιγμή φάνηκε πως , ότι είχαμε κερδίσει τη νύχτα , θα το χάναμε την ημέρα. Σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αεροσκαφών , τα ελικόπτερα συνέχισαν τις ρίψεις, σβήνοντας ακόμα και αυλές σπιτιών που κινδύνευαν. Στο μεταξύ είχαμε ενημερωθεί για έναν αγνοούμενο τον οποίο οι δικοί του έψαχναν απεγνωσμένα.
Εκείνη τη χρονική στιγμή είχαν αρχίσει να καταφθάνουν άτομα από την Πολιτική Προστασία ο Αντιπεριφερειάρχης , που η αλήθεια είναι ότι είναι πάντα παρών, Αντιδήμαρχοι , Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου. Σε λίγο φάνηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Πατούλης μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ που είχε σπεύσει να βοηθήσει όπως πάντα.
Τότε μπορέσαμε να μεταβούμε στο χώρο της δεξαμενής μας , που ήταν μέσα στη φωτιά , και είδαμε ότι η στάθμη του νερού είχε πέσει επικίνδυνα . Καθώς το ρεύμα είχε κοπεί από τις τέσσερις το ξημέρωμα και χωρίς ρεύμα δεν γέμιζε , ήταν σίγουρο ότι θα μείνουν οι κρουνοί από νερό. Τότε, κάναμε έκκληση για υδροφόρες που θα μας έρχονταν γεμάτες. Κάτοικος που είχε γεώτρηση και γεννήτρια, μας πρόσφερε νερό. Πολίτες με δικές τους δεξαμενές , ραντιστηκά κλπ έσπευσαν να βοηθήσουν, μεταφέροντας νερό.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω την αξία του εθελοντισμού και την προσφορά της νεολαίας του Βαρνάβα. Έμπαιναν στα Πυροσβεστικά να τα κατευθύνουν, γιατί οι άνθρωποι δεν ήξεραν από την περιοχή , πήγαιναν με τις υδροφόρες για να γεμίσουν στις αυλές των σπιτιών , βοηθούσαν με τις μάνικες ….τι να πρωτοπώ για τη νεολαία του χωριού μας… ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ !!!
Στη συνέχεια , πήγαμε να δούμε αν τα αντλιοστάσια θα δούλευαν αν είχαν ρεύμα .
Το ένα αντλιοστάσιο που βρίσκετε στην δασική περιοχή της Λυσσέα και είναι η μόνιμη και σταθερή παροχή μας από την ΕΥΔΑΠ , όπως το περιμέναμε είχε καεί ( σωλήνες , καλώδια από την κολώνα , πίνακες) . Για να αντιληφθούμε τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή της γεώτρησης , αναφέρω ότι είχαν καεί οι παρακείμενες καλλιέργειες που ήταν και ποτισμένες . Το δεύτερο αντλιοστάσιο δεν είχε πάθει ζημιά αλλά δώδεκα κολώνες της ΔΕΗ είχαν καεί και δεν είχε ρεύμα για να δουλέψει. Όταν το μέτωπο άρχισε να περιορίζεται , φωνάξαμε τον υπεύθυνο αντλιοστασίων του Δήμου και με την βοήθεια του οχήματός μας με το νερό , οι άνθρωποι πήγαν στο αντλιοστάσιο και σε χρόνο μηδέν κυριολεκτικά το ξαναέστησαν από την αρχή. Έμενε να μας δώσει ρεύμα η ΔΕΗ της οποίας οι τεχνικοί έκαναν τα απίστευτα αυτό το βράδυ για να εξυπηρετήσουν . Ρεύμα όμως δεν δίνεται, όσο υπάρχουν ενεργές εστίες .
Η ώρα είχε φτάσει τέσσερις το απόγευμα . Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις μας είχαν εξαντλήσει . Με την βοήθεια των εθελοντών όμως, τις προλαβαίναμε και τις σβήναμε από την αρχή . Έτσι στις έξι το απόγευμα , η φωτιά σε μας είχε σβήσει, όλοι είχαν γυρίσει στα σπίτια τους να κάνουν τον απολογισμό τους και είχε γυρίσει πίσω προς το Μετόχι Ρή . Ο εφιάλτης είχε πάει αλλού.
Τότε και η ΔΕΗ μας έδωσε ρεύμα και το αντλιοστάσιο άρχισε να λειτουργεί και να γεμίζει τη δεξαμενή μας. Μικρές αναζωπυρώσεις συνεχίζονται όμως η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής έχει σώσει για την ώρα την κατάσταση.
Εύχομαι και ελπίζω ούτε το χωριό αλλά ούτε και εγώ προσωπικά να ξαναζήσω κάτι τέτοιο

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κατά την διάρκεια της δοκιμασίας που πέρασε το χωριό μας από την φωτιά που μας ήρθε από τον Κάλαμο πολλοί ήταν οι άνθρωποι που μας συμπαραστάθηκαν υλικά και ψυχικά.
Για όλους αυτούς η Δημοτική μας Κοινότητα εκφράζει ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, με τον κίνδυνο κάποιον να ξεχάσει και να τον πικράνει. Οι άνθρωποι που προσφέρουν από την καρδιά τους όμως, ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι άτομα που τους αρέσει η προβολή, έτσι ελπίζω ότι θα με συγχωρέσουν αν κάποιον παραλείψω.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ!! Πρώτοι παντού, με αυτοθυσία, με παλμό και ψυχή σε ότι τους ανατέθηκε!!                         
Ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την άμεση ανταπόκριση, την αυτοθυσία την γενναιότητα, την υπομονή με την οποία μας αντιμετώπισε!
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους ευχαριστούμε την ΔΕΗ, που έκανε τα αδύνατα δυνατά για όλους μας. Τον ΟΤΕ που βοήθησε με έξτρα σήμα στην περιοχή, την ΕΥΔΑΠ για την συμβολή της.
Ευχαριστούμε τον κ. Φιλίππου, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, την Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας κα Τσούπρα, τον κ. Γιώτη,  τα οχήματα της Περιφέρειας, τον ΣΠΑΠ και προσωπικά τον κ. Σιώμο, τους Εθελοντές του Προβάλινθου και τον Δαμιανόγλου Ιωάννη, την ΕΥΔΑΠ, την COMAR AE για την άμεση αποκατάσταση του αντλιοστασίου. Τους Δημάρχους από την Καστοριά, ως την Σκάλα Λακωνίας, ως την Κρήτη, για την υλική και την ηθική τους στήριξη. Την κα Γεωργία Μαρτίνου για το ενδιαφέρον την επίσκεψη και την διάθεση για βοήθεια. Τον Δήμο Καλλιθέας, Πεντέλης, Διονύσου, Νέου Ηρακλείου, Αριδαίας, Αγίου Στεφάνου, Ωρωπού, Ραφήνας-Πικερμίου, Πειραιά, και παρακαλώ να με συγχωρέσουν όσοι ξέχασα!!
Τους Δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για την παρουσία τους, τους Αντιδημάρχους που παραβρέθηκαν, την Γενική Γραμματέα και τους κ.κ. Μεγαγιάννη και Ζουμπουρλή.
Ευχαριστούμε τον κ. Σκλαβενίτη για τα νερά που οικειοθελώς  μας πρόσφερε, ξαφνιάζοντάς μας ευχάριστα!
Ευχαριστούμε τους δημοσιογράφους και τα κανάλια, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ήταν μαζί μας όλες αυτές τις ώρες και μας βοηθούσαν να ενημερώνουμε τον κόσμο, για την κατάσταση που επικρατούσε.
Ευχαριστούμε την Αθηνά Τρύπου για το νερό που μας πρόσφερε από την γεώτρησή τους και ρεύμα από την γεννήτριά τους. Μας γέμισε πάνω από δέκα υδροφόρες και Πυροσβεστικά οχήματα τα οποία της χάλασαν τον κήπο και της έριξαν την περίφραξη.
Τέλος ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους που έτρεξαν να βοηθήσουν το χωριό και τους συνανθρώπους τους, με ότι μέσα είχε ο καθένας.

Με ευγνωμοσύνη εκ μέρους της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα

Η Πρόεδρος
Ασημακοπούλου Χαραλαμπία
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.